ροή ειδήσεων

«Αγνοούνται» 20.907 συνταξιούχοι...

Σύμφωνα με την απογραφή του ΙΚΑ«Ελλειμμα» 20.907 συνταξιούχων εμφανίζει η απογραφή του ΙΚΑ. Οι απόντες εμφανίζονται να λαμβάνουν σύνταξη...

από το ίδρυμα, αλλά δεν προσήλθαν στη διαδικασία της απογραφής που είναι σε εξέλιξη στα υποκαταστήματα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για χιλιάδες πλαστές συντάξεις. Χθες η Διοίκηση του ΙΚΑ με νέα ανακοίνωση προειδοποίησε ότι το δικαίωμα λήψης σύνταξης θα διακοπεί οριστικά μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2011.

Ο ρυθμός προσέλευσης για φυσική απογραφή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχει σχεδόν μηδενισθεί. Από την 1η Ιανουαρίου του 2012, όποιος απογράφεται θα λαμβάνει την σύνταξή του όχι από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αλλά μέσω των τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεγγραφής στα μητρώα των δικαιούχων σύνταξης. Το ΙΚΑ προειδοποιεί τώρα ότι από τον Ιανουάριο του 2012, θα κινηθούν οι διαδικασίες επιστροφής των ποσών των συντάξεων που παρανόμως παρακρατήθηκαν.

Ταυτοχρόνως όλο και πιο συχνά έρχονται στο φως διάφορες παρατυπίες στις συναλλαγές πολιτών με το ΙΚΑ. Πρόσφατα στο υποκατάστημα Ρεθύμνου διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένος, παραποιώντας παραστατικά, εισέπραξε για περίθαλψη έμμεσου μέλους οικογένειάς του δαπάνες μετακίνησης μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά εδικαιούτο. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε αχρεωστήτως ανέρχεται σε 20.578,72 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Αποδεικνύουν πόσο διάτρητο είναι στο σύστημα του ΙΚΑ αλλά και άλλων ασφαλιστικών Ταμείων αφού παρά τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για τη μηχανογράφησή τους από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά δεν μπορούν να ελέγξουν επαρκώς τις δαπάνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η σπατάλη συνεχίζεται και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση εσόδων (στο ΙΚΑ τα έσοδα από εισφορές μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2011), λόγω ανεργίας, απολύσεων και πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων, οι συνολικές δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία συνεχίζουν να προκαλούν τεράστιες πιέσεις στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι αποκαλυπτικά. Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία μέσα σε μια δεκαετία υπερδιπλασιάστηκαν και από το 3% του ΑΕΠ το 2001 ανήλθαν στο 7,9% το 2011. Οι επιχορηγήσεις των Ταμείων είναι η βασική αιτία αύξησης των κοινωνικών δαπανών (από 2,1% το 2001 αυξήθηκαν σε 5,4% το 2011) και αντιπροσωπεύουν το 66% της συνολικής αύξησης των δαπανών ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας.

Η δε εκρηκτική αύξηση των επιχορηγήσεων οφείλεται κυρίως σε 4 Ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ) τα οποία συγκεντρώνουν το 83% της αύξησης των επιχορηγήσεων την τελευταία δεκαετία. Η εξάρτηση των Ταμείων από τις επιχορηγήσεις έχει διογκωθεί. Σήμερα καλύπτουν το 1/3 των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το 2001 ο προϋπολογισμός κάλυπτε μόνο το 14%.
newsbeast

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/11/11 10:10

    Να δούμε πότε θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν και τις χιλιάδες πλαστές συντάξεις του ΟΓΑ που λαμβάνουν Ελληνες μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, τα χιλιάδες πλαστά επιδόματα αναπηρίας, ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/11/11 20:07

    Καθίκια όλοι!!! Και αυτοί που τα τσεπώνουν τόσο καιρό είναι μαζί με τους υπόλοιπους στο σύνταγμα και τις πλατείες, τάχα μου αγανακτισμένοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *