ροή ειδήσεων

"Σβήνει" η οικοδομή... και συμπαρασύρει συναφείς επιχειρήσεις

Μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες να έδειχναν έμπρακτα την πατροπαράδοτη αντίληψή τους στο ρητό...
«να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας», σήμερα όμως, πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να το συντηρήσουν, ενώ όσοι ψάχνουν τρόπο να το…. ξεφορτωθούν, είτε δεν το καταφέρνουν, είτε βγαίνουν σημαντικά ζημιωμένοι. Αυτό λένε φορείς του κλάδου της οικοδομής, των μεσιτών και των κατασκευαστών, μεταφέροντάς μας έτσι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης «πάει από το κακό στο χειρότερο και ο πάτος ακόμα δεν είναι ευδιάκριτος», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης, Μιχάλης Αναγνώστου. Όπως διευκρίνισε, οι αγοραπωλησίες την τελευταία πενταετία καταγράφουν πτώση άνω του 80%, ενώ ο αριθμός των συμβολαίων, υπολογίζεται ότι φέτος θα μειωθεί κατά 55%, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον και των καταστημάτων πάνω από 40%. «Παρά τις σημαντικές μειώσεις στα ακίνητα, όσοι ενδιαφέρονται να προβούν σε αγορά, ζητούν περαιτέρω συμπίεση του κόστους, καθιστώντας την αγοραπωλησία ασύμφορη για τους μεσίτες και τους ιδιοκτήτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτου βρίσκεται σε απαξίωση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ο κ. Αναγνώστου επισημαίνει ότι στην κακή ψυχολογία των πολιτών, λόγω οικονομικής συγκυρίας, τους αυξανόμενους φόρους στο ακίνητο και την ανύπαρκτη σχεδόν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, προστέθηκε και ο νόμος 40/14, βάσει του οποίου δεν μπορείς να μεταβιβάσεις ακίνητο εάν υπάρχει πολεοδομική παράβαση. «Η εφαρμογή του νόμου αυτού έχει χαλάσει στο παρά πέντε και τις όποιες συμφωνίες πάνε να κλείσουν», μας λέει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η κτηματαγορά παρουσιάζει κάμψη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, κυρίως όμως προς τα Δυτικά, ενώ επεσήμανε ότι το 80% αυτών που πουλούν, έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και γι αυτό προβαίνουν σ' αυτή την ενέργεια.

Σε πλήρη αδράνεια βρίσκονται οι περισσότερες οικοδομικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, σε λουκέτο οδηγούνται πολλές από όσες πωλούν υλικά οικοδομών, ενώ η ανεργία στους οικοδόμους καλπάζει ανησυχητικά. Αυτά μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας, Ιωάννης Παγώνης, υπογραμμίζοντας ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα υπολογίζονται σε 8.000 και στο Βορειοελλαδικό τόξο υπερβαίνουν τις 37.000.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, υπολογίζονται σε πάνω από 150.000 όσοι οικοδόμοι έχασαν τη δουλειά τους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να διπλασιαστεί, εάν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση του κλάδου.

"Φέσια" ενοικίων, αλλά και των λοιπών υποχρεώσεων ενός ενοικιαστή, όπως μεταξύ άλλων τα κοινόχρηστα, και σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων, αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, έχοντας μάλιστα την ίδια στιγμή την έγνοια, να καταβάλλουν τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα. Αυτά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης καταγγελιών από ιδιοκτήτες, που όχι μόνο δεν λαμβάνουν τα μισθώματά τους, αλλά βρίσκονται φορτωμένοι και με επιπλέον οικονομικά βάρη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επαγγελματικών χώρων κυρίως, την τελευταία διετία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των μισθωμάτων τους κατά 15% και όμως, σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις έως και τέσσερις μήνες στην καταβολή των ενοικίων, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα να «φύγει ο ενοικιαστής... βράδυ, αφήνοντας πίσω σωρεία οικονομικών υποχρεώσεων, που βάσει νόμου επωμίζεται εξολοκλήρου ο ιδιοκτήτης». Ένα νέο φαινόμενο που τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις είναι, όπως είπε, ενοικιαστές να μην πληρώνουν από το πρώτο κιόλας μήνα εισόδου τους στο ακίνητο, ισχυριζόμενοι ότι η εγγύηση που έδωσαν τους καλύπτει για δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χαϊδούτης καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συντάσσουν ένα νομικά ασφαλές συμβόλαιο με τους ενοικιαστές τους, παρουσία δικηγόρου, που θα τους προφυλάσσει από κακοτοπιές.

Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει οι προαναφερόμενοι φορείς, στο πλαίσιο του 21ου Money Show 2011, που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.
taneatouoropou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/11/11 10:13

    Αυτά είναι τα αποτελέσματα των τρελών απαιτήσεων που έχουν ως προς τις αμοιβές τους όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα της οικοδομής. Θέλουν να αγοράζουν υλικά με 5€ και να πουλάνε με τουλάχιστο 10€. Μεροκάματο θέλουν το λιγότερο 80€ (μαύρα), λες και έχουν τελειώσει ... Πολυτεχνείο! Τώρα θα πεινάσουν λίγο και θα ρίξουν τις απαιτήσεις τους (αν θέλουν να ξαναβρούν δουλειά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/11 17:51

    Συμφωνω απολυτα.Σε αλλα μερη της χωρας κανεις σπιτη με τα μισα λευτα.Ας πεινασουν να βαλουν μαυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/11/11 20:04

    Καιρός ηταν να μπούν τα πράγματα στην θέση τους και στις πραγματικές τους διαστάσεις..

    Και ο κατασκευαστικός κλάδος σε ακίνητα τελικά σήμερα αποδυκνείεται οτι πλέον ειναι αντιπαραγωγική οικονομική δραστηριότητα για τον τόπο.
    Αν η οικονομική ανάπτυξη σε κάθε τόπο ειναι το άναρχο ως πρός τον τοπικό πληθυσμό κτίσιμο πολυκατοικιών χωρίς καμμιά λογική ως πρός τον αριθμό τους δηλαδή να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια , λυπάμαι που το λέω αλλά αυτό δεν ειναι οικονομική ανάπτυξη.

    Εδω αυτή την στιγμή και παρ' όλη την οικονομική κρίση πάνω απο 500 χιλιάδες διαμερίσματα και απο αυτά πάνω απο 150 χιλιάδες ως νεόδμητα, χώρια και γύρω στις 100 χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες, ειναι απούλητα ακόμα και πάνω απο πέντε χρόνια.
    Ασε και τα μικρομάγαζα.

    Ποιοί θα έλθουν να τα αγοράσουν και να τα κατοικήσουν?
    Τα φαντάσματα? Οι εξωγήινοι απο τον πλανήτη Αρη?

    Τι θέλουν η τι ζητάνε οι ασχολούμενοι με την κατοικία σήμερα?
    Να συνεχιστεί αυτη η ...... ξέφρενη οικοδόμηση ?
    Δεν γίνονται αυτά .
    Τέλειωσε το παιχνίδι χτύσιμο καινούργιων σπιτιών μέχρι να ομαλοποιηθεί ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης.

    Και για τον κλάδο των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους!!!!!!!!!!
    Μην πολυστεναχωριέστε.
    το 95% απο δαύτους ειναι η ηταν πλέον, ειτε Αλβανοί η Ρουμανοβούλγαροι, Ρωσογεωργιανοί η Κουδροαφγανο κλπ κλπ.
    Και ολα τα λεφτά τους εφευγαν για τις πατρίδες τους, ειδικά αυτά των Αλβανών.

    Χώρια και με την νοοτροπία η καλλίτερα με την μακακία που μας δέρνει σαν αγοραστές κατοικιών να ζητάμε απο τον κατασκευαστή αυτό εκείνο το αλλο που θα μπεί μέσα στο σπίτι, να το θέλουμε ......μόνο Ευρωπαικό.
    Δεν καταδεχόμαστε το Ελληνικό προιόν.

    Ανεξάρτητα αν ειναι φτιαγμένο στην Αφρική η Απω Ανατολή το κάθε ξένο εισαγώμενο προιόν.
    Αρκεί να διαβάζουμε επάνω φίρμα Ιταλική Γαλλική Γερμανική.
    Και να τα χρυσοπληρώνουμε σαν ξένα και οτι ειναι μόνο τα ξένα -σωνει και καλά- τα καλά ειδη.
    Και ολο το χρήμα να φεύγει στούς ξένους.
    Τρομάρα μας και το κακό μας χάλι γιατί ψώνια τελικά ειμαστε με τέτοια αγοραστικά σκεπτικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/11/11 21:05

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ... ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ! ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΑΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΕΙΕΣ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΠΕΤΟΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ (ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ) ΜΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΆ ΚΤΛ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/11/11 00:54

    ΝΑ ΠΑΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/11/11 09:08

    Παγώνει η οικοδομή.
    Όμως όλο και ξεπετάγονται εν μια νυκτί
    σπίτια, πολυκατοικίες και κάθε είδους κατασκευές
    καλαίσθητες ή ακαλαίσθητες
    Νόμιμες ή αυθαίρετες....
    απ' όλα έχει ο μπαξές.

    Δηλαδή αν δεν υπήρχε κρίση στην οικοδομή, πώς θα ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/11/11 14:23

    26/11/11 09:08

    Πώς θα ηταν?

    Θα ηταν οπου σήμερα βλέπεις δένδρα θα έβλεπες πολυκατοικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *