ροή ειδήσεων

Η ύφεση πνίγει την κοινωνία

Μία νέα ανησυχητική διάσταση αναδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία της ύφεσης... στην ελληνική οικονομία. Και αυτό καθώς, ενώ πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο, από την πορεία της οποίας εξαρτάται η επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και οικογενειών, η πτώση της κατανάλωσης προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η πτώση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 5%, αλλά εκείνη της κατανάλωσης ακόμη μεγαλύτερη, στο 5,1% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη πιστοποιεί την αδυναμία του Έλληνα να αγοράσει, από τη στιγμή που και οι τιμές δεν λένε να υποχωρήσουν (διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=164211 αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ) αλλά και μειώνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα από νέους φόρους, παρακρατήσεις, εισφορές, χαράτσια κλπ (δείτε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=164235 το ρεπορτάζ για τις μειώσεις των μισθών από τη νέα χρονιά).

Η ανησυχία για νέο κύμα λουκέτων και για νέα έκρηξη της ανεργίας εντείνεται από το γεγονός ότι στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα οι Γιορτές που πλησιάζουν να μοιάζουν πολύ περισσότερο με δοκιμασία παρά με προσοδοκία για τις οικογένειες που εξαρτώνται από τη λειτουργία της αγοράς.

Με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία της Αρχής για το τρίμηνο, σημαντική μείωση της τάξεως του 71,4% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,4%.

Μείωση κατά 4,3% παρουσίασαν επίσης οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 11,4%.

protothema

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/12/11 17:07

    Άνθρωποι νέοι, υγιείς, έξυπνοι, που λες θα πάρουν την πέτρα στα χέρια τους και θα τη στύψουν, θα σηκώσουν το ανάστημα και θα πουν στοπ, τώρα κινούν θλιβερά το κεφάλι αριστερά-δεξιά, ρίχνουν στο πάτωμα τα μάτια, και ψιθυρίζουν «τι να κάνουμε, έτσι που μας καταντήσανε…». Και δεν είναι άνθρωποι άνεργοι, φτωχοί οικογενειάρχες, να πεις πως τους βαραίνει η ευθύνη κι η αγωνία για το αύριο. Είναι άνθρωποι που ακόμη καλοστέκουν, που μέχρι πριν λίγο έπιναν τον καφέ τους και ανέλυαν τις οικονομικές, πολιτικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ανθρωποι που ξαφνικά ιδιωτεύουν τρομοκρατημένοι από την επικράτηση του Τίποτε, του Πονηρού Τίποτε χωρίς πρόσωπο, που πότε λέγεται Τρόικα και πότε «Αγορές», του Τίποτε που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει και κανείς δεν μπορεί να φυλαχτεί, που φεύγει σαν καπνός άπιαστος αφού ρίξει στην ψυχή την μπόχα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *