ροή ειδήσεων

Parental Control - Γονικός Έλεγχος

Με τον όρο Γονικός Έλεγχος ή Parental Control αναφερόμαστε σε προγράμματα περιορισμού της χρήσης του διαδικτύου και των υπολογιστών γενικότερα. Περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες...

τα φίλτρα περιεχομένου (που απαγορεύουν την πλοήγηση σε ιστοχώρους με ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο), τα εργαλεία περιορισμού χρήσης υπολογιστών (με τα οποία ελέγχεται το πότε και για πόσο χρονικό διάστημα θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτούς), και εργαλεία παρακολούθησης της χρήσης των υπολογιστών.

Διάφορες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εφαρμογών γονικού ελέγχου και το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων. Κάποια μπορεί να "παρακολουθούν" την πλοήγηση και να απαγορεύουν την είσοδο σε κάποιες ιστοσελίδες ή τις διαδικτυακές συζητήσεις (chat) με τη χρήση κάποιας βάσης δεδομένων η οποία περιέχει απαγορευμένες ιστοσελίδες/λέξεις. Τα εργαλεία περιορισμού της χρήσης των υπολογιστών, εστιάζουν στο να δίνουν στους γονείς τη δυνατότητα ελέγχου και την απαγόρευση της χρήσης των υπολογιστών σε συγκεκριμένες ώρες. Συνήθως, κάθε εφαρμογή γονικού ελέγχου διαθέτει δυνατότητες ταυτοποίησης του χρήστη με κωδικό ώστε να αποτραπεί η απενεργοποίηση της από "μη-εξουσιοδοτημένους χρήστες" (πχ τα παιδιά). Κάποιες τέτοιες εφαρμογές είναι:

Windows Family Safety: Διατηρήστε την ασφάλεια των παιδιών σας. Όταν τα παιδιά είναι στο internet και εσείς είστε απασχολημένοι, το Family Safety είναι εκεί για να βοηθήσει.

K9 Web Protection: To πρόγραμμα K9 Web Protection είναι σχεδιασμένο για γονείς και οικογένειες. Είναι ένα πολύ ικανό πρόγραμμα γονικού ελέγχου που προστατεύει από ανεπιθύμητα ή επικίνδυνα sites. Μια δυνατή δωρεάν λύση για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου.

ParetoLogic PGsurfer: Είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα λογισμικού με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους σε ασφαλή σύνδεση. Παρέχει αρκετές προηγμένες και αποτελεσματικές δυνατότητες. Φιλτράρει το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, τα chat rooms, τα instant messaging, τα emails, τις p2p εφαρμογές και άλλα.

Parental Control Bar: Δωρεάν εργαλείο για την προστασία των μικρών φίλων του διαδικτύου από πιθανούς κινδύνους. Μέσω της toobar που εγκαθιστά και διαθέτει δύο modes, για γονείς και για παιδιά. Ο γονιός μεταφέρεται στο παιδικό mode ενώ με την χρήση του κωδικού προστασίας που έχει ορίσει επανέρχεται στο mode για τους γονείς.

KidLogger: Πολύ απλό, δωρεάν και ανοιχτού κώδικα logger πρόγραμμα. Μπορεί να καταγράψει όλες τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά σας, τα chat rooms συνομιλιών, τα προγράμματα που ανοίξανε, όλα τα έγγραφα και τα παράθυρα που φορτώθηκαν καθώς και τις φωτογραφίες και τις ταινίες που είδανε. Διατίθεται και για κινητά τηλέφωνα, ώστε να ελέγχεται η χρήση τους.

Μία άλλη μέθοδος γονικού ελέγχου είναι μέσω των συσκευών σύνδεσης στο Internet routers. Κάποια μοντέλα διαθέτουν μεθόδους απαγόρευσης πλοήγησης σε ακατάλληλες τοποθεσίες ή ακόμα και περιορισμό χρήσης του Internet. Μπορούν ακόμα και να καταγράφουν τη δραστηριότητα κατά το σερφάρισμα ώστε να δημιουργούν αναφορές για τους γονείς. Το πλεονέκτημα της χρήσης ενός router ως εργαλείου γονικού ελέγχου είναι το ότι δεν είναι απαραίτητη η αγορά πρόσθετου λογισμικού. Στην Ελλάδα, τα Thomson , τα Pirelli και κάποια Sagem routers υποστηρίζουν γονικό έλεγχο. Μέσα από το control panel κάθε router μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις (ανάλογα με τη συσκευή σας, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών της για να ρυθμίσετε το γονικό έλεγχο).

Τέλος, εκτός από τους υπολογιστές, διάφορες παιχνιδομηχανές όπως το PlayStation3, το Xbox, το Wii και το Nintendo 3DS υποστηρίζουν λειτουργίες γονικού ελέγχου ώστε να περιορίζεται η χρήση τους.

verusplus.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *