ροή ειδήσεων

Εορτασμοί Ενσωματώσεως 1968 (βίντεο)

05/03/1968 - 08/03/1968
Επίσκεψη του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης... Στυλιανού Παττακού στη Ρόδο, όπου παρίστανται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και θεμελιώνουν, αντίστοιχα, το Ορφανοτροφείο Αρρένων Ρόδου και νέες εργατικές κατοικίες.



Περιγραφή
Άποψη της Ρόδου, όπου εορτάζεται η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Σημαιοστολισμένοι δρόμοι του νησιού. Το ελαφάκι της Ρόδου, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός και ο Υπουργός Συντονισμού Νικόλαος Μακαρέζος αποβιβάζονται από αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο Ρόδου, όπου τους υποδέχονται τοπικοί παράγοντες και κόσμος συγκεντρωμένος που χειροκροτεί. Ο Στ. Παττακός χαιρετά δια χειραψίας κάποιους από τους παρισταμένους. Ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, αποβιβάζεται από αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο, όπου τον υποδέχονται ο Στ. Παττακός, ο Ν. Μακαρέζος, άλλοι κυβερνητικοί και τοπικοί εκκλησιαστικοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες, με την παρουσία αγήματος. Ο Γ. Ζωιτάκης, συνοδευόμενος από άλλους επισήμους, διασχίζει κεντρικό δρόμο του νησιού όπου βρίσκεται άγημα και συγκεντρωμένος κόσμος που χειροκροτεί. Ο Στ. Παττακός και ο Ν. Μακαρέζος, στην οδό, πλαισιωμένοι από συγκεντρωμένο κόσμο. Οι επίσημοι εισέρχονται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρόδου, προ της εισόδου του οποίου παραβρίσκεται άγημα. Στο εσωτερικό του ναού, ο Γ. Ζωιτάκης, ο Στ. Παττακός, ο Ν. Μακαρέζος, ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Οδυσσέας Αγγελής, ο Αρχηγός της Αεροπορίας κ. Κωστάκος και άλλοι στρατιωτικοί παράγοντες και επίσημοι παρακολουθούν τελούμενη δοξολογία. Ο Γ. Ζωιτάκης καταθέτει στεφάνι στον Βωμό της Πατρίδας, ενώ επίσημοι και κόσμος συγκεντρωμένος παρακολουθούν. Μαθητές και άνδρες ενδεδυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες παρελαύνουν, σε κεντρικό δρόμο της πόλης (μπροστά από την Πλατεία Δημαρχείου), όπου πραγματοποιείται παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου, ενώ ο Οδ. Αγγελής, οι λοιποί επίσημοι και κόσμος συγκεντρωμένος παρακολουθούν. Πολεμικά αεροσκάφη πετούν σε σχηματισμό. Κόσμος συγκεντρωμένος σε εξώστες του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, παρακολουθεί την παρέλαση. Μπάντα παρελαύνει. Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρελαύνουν. Ο Γ. Ζωιτάκης θεμελιώνει το Ορφανοτροφείο Αρρένων Ρόδου. Μακέτα του έργου. Ο Στ. Παττακός, συνοδευόμενος από τον Ν. Μακαρέζο και από άλλους επισήμους, φτάνει στο χώρο που προορίζεται για να χτιστούν νέες κατοικίες για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων του νησιού, όπου βρίσκεται άγημα και συγκεντρωμένος κόσμος που χειροκροτεί. Ο Στ. Παττακός θεμελιώνει τις κατοικίες.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/3/12 00:31

    Eγώ πάντως νοσταλγώ εκείνες τις εποχές.
    Ειχαμε μια ηρεμία, μια ησυχία, κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα ,και πόρτες ξεκλείδωτες.

    Κυκλοφορούσαμε με ανεμελιά οτι ωρα να ηταν ,δεν κινδυνεύαμε απο εγκληματίες.
    Στα σχολεία τοτε μαθαίναμε γράμματα, και υπήρχε σεβασμός στην οικογένεια, στους συνανθρώπους μας και τους δασκάλους μας.

    Δεν ακούγαμε τοτε ποτέ για ναρκωτικά και αλητείες παρόλο τον τουρισμό.

    Δεν θυμάμαι τον πατέρα μου τότε να ειχε αγχος για αναδουλεια, η αβεβαιότητα, και ουτε να φοβάται να μείνει στο μαγαζί του μόνος του οτι ωρα και να ηταν.
    Ουτε κάμερες ασφαλείας ουτε θωρακισμένες μπάρες και τζαμαρίες που έχει σήμερα, ουτε ετρεμε οπως τρέμει σήμερα ο αδελφός μου μόλις πέσει το σκοτάδι.

    Ειχε και τα χαριτωμένα του εκείνη η εποχή, που οταν ανεβαίναμε στον Πειραιά, εκεί στο λιμάνι οι τελωνειακοί μας κοίταζαν βολσυρά και μας ρωτούσαν πόσες ομπρέλες ειχαμε μαζί μας.

    Αυτό που έγραψα δεν ειναι κάποιος υμνος στο τότε στρατιωτικό καθεστώς .
    Ειναι οι αναμνήσεις μιας αλλης εποχής μου.
    Ειναι οι μνήμες εκείνης της εποχής της ηλικίας μου απο 13 ετών εως 20 ετών.
    Και να με συγχωρήσουν αν κάποιοι τυχόν προκλήθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *