ροή ειδήσεων

Αλλάζουν το Σύνταγμα: 5ετής θητεία Κυβέρνησης - Αποδυνάμωση μικρών κομμάτων - 400 βουλευτές !!

Αλλάζει το σύνταγμα μετά τη συγκρότηση της νέας βουλής με πρωτοβουλία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 5ετής θητεία, αύξηση βουλευτών και μεγαλύτερη δύναμη στα 2 πρώτα κόμματα...
εις βάρος των μικροτέρων οι αλλαγές.
Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές περνά και μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία είναι βέβαιον ότι θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας Βουλής με πρωτοβουλία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Ηδη από τις επόμενες ημέρες το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας - το παλαιότερο think tank - που λειτουργεί στην Ελλάδα και πρόσκειται στη ΝΔ θα αναρτήσει στον διαδικτυακό ιστότοπό του 20 προτάσεις για την τροποποίηση του Συντάγματος που αναφέρονται στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στις αλλαγές αυτές συμφωνεί η ηγεσία της ΝΔ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και αναμένεται να κυριαρχήσουν στον διάλογο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές. Μεταξύ των προτάσεων αυτών περιλαμβάνονται:

Αυστηρά 5ετής κοινοβουλευτική θητεία
Προτείνεται σταθερή κοινοβουλευτική θητεία με διάλυση της Βουλής μόνον εφόσον το εγκρίνουν τα 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που εισήχθη πρόσφατα και στο βρετανικό κοινοβούλιο. Κατά πάσα πιθανότητα, η θητεία που θα προταθεί θα είναι πενταετής. Εχει επίσης προταθεί, αν κατά τη διάρκεια της πενταετίας προκηρυχθούν για οποιονδήποτε λόγο πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές να έχει θητεία μόνο για το υπόλοιπο της πενταετίας.

Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας
Κατά το γερμανικό πρότυπο, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (άρθρο 34, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος) προτείνεται να κατατίθεται μόνο αν περιλαμβάνει πρόταση νέου πρωθυπουργού.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Προτείνονται αλλαγές έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η εκλογή Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών ή η παράταση της θητείας του απερχόμενου προέδρου, π.χ. για ένα έτος, με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής
Οπως αναφέρει η πρόταση του ΚΠΕΕ, «οι πρόσφατοι εκλογικοί νόμοι (από τη δεκαετία του '90 και μετά) έχουν νοθεύσει την αρχική φιλοσοφία της ενισχυμένης αναλογικής, αφού ενισχύουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του πρώτου κόμματος σχεδόν αποκλειστικά εις βάρος του δευτέρου και όχι των μικροτέρων. Αυτό αποτελεί παράγοντα αστάθειας του κομματικού συστήματος. Πρέπει ως εκ τούτου να εξετασθεί η αποκατάσταση της αρχικής λειτουργίας των εκλογικών συστημάτων αυτού του τύπου που, σε μια προσπάθεια δημιουργίας σταθερών μεγάλων κομμάτων με κυβερνητική προοπτική, ευνοεί όχι μόνο το πρώτο αλλά όλα τα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρών κομμάτων (τα οποία γίνονται αντιληπτά ως οιονεί κόμματα διαμαρτυρίας ή των άκρων).

Αύξηση του αριθμού των βουλευτών
Σε αντίθεση με τις προτάσεις βουλευτών και κομμάτων για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, το ΚΠΕΕ προτείνει αύξησή τους με την αιτιολογία ότι θα αυξανόταν η εκπροσώπηση απομακρυσμένων περιοχών και θα μειωνόταν η εξάρτηση των πολιτικών από τα ΜΜΕ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/3/12 21:18

    Μπά ! πλάκα κάποιοι πάνε να μας κάνουν η να μας τρελλάνουν για τα καλά.

    Εδω μιλάμε για μείωση το πολύ σε 200σιους εκεί στην βουλή, και πάλι πολλοί θα ειναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/3/12 21:47

    ΑΛΗΤΕΙΑ!!! ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΦΗΦΙΣΕΤΕ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ Γ@@@@ΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/3/12 21:55

    Δεν πληρώνω ουτε έναν παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/3/12 23:08

    Δεν θα προλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/3/12 00:00

    τετοιους... δημοκρατες να τους χαιρομαστε ρε παιδια, αξιοι !παντως λεω καλυτερα να εφαρμοσουν το συστημα των αφεντικων τους, το αμερικανικο με 2 μονο κομματα το εξης 1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/3/12 14:05

      Και εδώ το ιδιο ισχύει.
      Παλαιότερα εν κρυπτώ, τώρα στα φανερά.

      Δύο κόμματα η Σύλλα και η Χάρυβδη.

      Τωρα σε συσκευασία του ενός .
      Συγκυβέρνηση υπο την σκέπη του Παπαδήμου.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος12/3/12 07:46

    KANETE OLOI LA8OS KANONIKA PREPEI NA EHOUME TOULAHISTO 600 VOULEFTES POU NA PLHRONONTAI TOULAHISTO ME 10.000 TO MHNA GIA NA MH HREIAZETE NA TA PERNOUN APO APATEWNES KAI NA EINAI SYGENTRWMENOI STH DOULEIA TOUS. MONO ETSI 8A MPORESOUME NA KSEFYGOUME. EAN LIGOSTEPSOUN KAI TOUS KOPSOUN THN PLHRWMH 8A EHOUME FENOMENA DIAF8ORAS DLD 8A TA PERNOUN APO APATEWNES GIA NA TOUS KANOUN TA HATIRIA AFTO EINAI POU 8ELETE NA DOUME? OXI VEVAIA. KAI TA MIKRA KOMATA EINAI MONO GIA NA TRWNE TIS EPIDOTHSEIS DLD DIKA MAS LEFTA. EAN TA KATARGHSOUN 8A EHOUME MEGALH OIKONOMIA. APLA PRAGMATA POU PRPEPEI OLOI NA SKEFTOMASTE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/3/12 14:07

    Συνεχίζω ....... Και κάποια γαβ γαβ αναμεταξύ τους, για το ευκολόπιστο λαό γίνονται και για το θεαθήναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/3/12 14:41

    Να κάνουν απλή αναλογική - κάθε ψήφο να μετράει κανονικά - τότε θα δούνε πόσα απίδια χωράει ο σάκος αλλά φοβούνται και αντ'αυτού κάνουν νέους νόμους εκλογικούς όλο και πιο δύσκολους για τα μικρά κόμματα να εκλεγούν και να γίνουν κυβέρνηση μια μέρα.

    Το μόνο που θέλουν είναι ο δικομαστισμός να κυβερνάει αυτόν τον έρμο τόπο που λέγεται Ελλάδα για πάντα.

    Πασόκ και ΝΔ είναι αδιόρθωτοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *