ροή ειδήσεων

Ζητούν νέες μειώσεις μισθών στο ιδιωτικό τομέα - Θέλουν να μας φτάσουν στα επίπεδα της Κροατίας

- Συγκρίνουν την Ελλάδα με άλλες χώρες ως προς το κόστος εργασίας
- Ζητούν μέτρα 14 δισ. για την περίοδο 2012-2014
- Απαιτούν περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων

Νέες μειώσεις μισθών ζητούν οι δανειστές μας θέλοντας να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα χαμηλού εργατικού κόστους.

Το μήνυμα έστειλε απο τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ματίας Μορς λέγοντας χαρακτηριστικά πως “σε ο,τι αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους θα έλεγα ότι έχουμε διανύσει το μισό δρόμο. Εξαρτάται από τη σύγκριση. Συγκρίνουμε με άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ή με όλους τους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας; Θα έλεγα όμως ότι είμαστε στα μισά".

Στις εκθέσεις τους η Κομισιόν και το Δεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκρίνουν το κόστος εργασίας στην Ελλάδα με εκείνο άλλων χωρών.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει οτι ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι κατά 50% μεγαλύτερος από αυτόν Πορτογαλίας, κατά 17% από της Ισπανίας και 5 έως 7 φορές μεγαλύτερος από τους μισθούς σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσιάζονται απο την Κομισιόν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, χωρίς να εχει υπολογιστεί η τελευταία μείωση, είναι 877 ευρω, στην Ισπανία 748 ευρώ, στην Πορτογαλία 566 ευρώ, στην Κροατία 380 ευρώ, στην Τουρκία 356 ευρώ, στη Ρουμανία 158 ευρώ και στη Βουλγαρία 123 ευρώ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ, μέσω του ABC μάλιστα επιμένει στις μειώσεις μισθών ακόμη και σε επίπεδα Κροατίας. Οπως αναφέρει "ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 50% υψηλότερος της Πορτογαλίας, 17% υψηλότερος από αυτόν της Ισπανίας και πολλαπλάσιος χωρών, όπως η Κροατία για παράδειγμα".
Και συμπληρώνει:
“Είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πορεία βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι αλλαγές στο βασικό μισθό δεν θα φέρουν ανάπτυξη με λιγότερη κατανάλωση και έσοδα από φορολογία στον τομέα που αφορά την αγορά. Είναι όμως βασική παράμετρος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας".

Ζητούν νέα μέτρα υψους 14 δισ. ευρω Κομισιόν και ΔΝΤ εκτιμώντας οτι δεν υπάρχουν περιθώρια θα αύξηση του φορολογικού βάρους, ζητούν μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 ως 2014 κυρίως σε οτι αφορά τις δαπάνες.

Σύμφωνα με την τρόικα, εκτός απο την μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απαιτείται αύξηση των φορολογικών εσόδων, που παραμένουν πολύ κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Ελλάδα να διατηρήσει νοοτροπίες-ταμπού, όπως λέει, που αφήνουν στο απυρόβλητο ΔΕΚΟ, Δημόσιο και μισθούς. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά "η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να εφαρμοστεί με δομικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει την επίλυση δύσκολων προβλημάτων, ταμπού αν θέλετε, για τα οποία έχουμε ξαναμιλήσει.


Εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιας διοίκησης με το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών που από καιρό έχουν πάψει να είναι χρήσιμοι μειώνοντας σταθερά το μισθολογικό κόστος του δημοσίου, τον αριθμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο. Χωρίς αυτές τις θεμελιώδεις δομικές αλλαγές στο δημόσιο το έλλειμμα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα" δηλώνει ο Πολ Τόμσεν.



http://the-true-here.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *