ροή ειδήσεων

Νίσυρος, ένα διαμάντι από λάβα

από την Τόνια Γιαννούλη
Η Νίσυρος, εκτός από άγρια και μαγευτικά τοπία, έχει να επιδείξει και πλούσια ιστορία, καθώς πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Η μυθολογική της γένεση έγινε...
την εποχή που οι Γίγαντες πολεμούσαν με τους Θεούς και ο Ποσειδώνας βοηθούσε τον Δία στην καταδίωξη των Τιτάνων.

Ο Ποσειδώνας πρόφτασε τον γίγαντα Πολυβότη λίγο μετά την Κω την ώρα που αυτός έτρεχε φοβισμένος να σωθεί. Έκοψε τότε ένα κομμάτι γης από την Κω με την τρίαινά του και το εκσφενδόνισε πάνω στον Πολυβώτη. Αυτό το κομμάτι αποσπασμένης γης είναι η Νίσυρος. Ακόμα και τώρα, όταν το έδαφος κάνει περιοδικές δονήσεις, πολλοί λένε πως είναι τα αγκομαχητά του θαμμένου Τιτάνα. Αναφορές για τους Νισύριους έχουμε και στην Ιλιάδα του Ομήρου, καθώς είχαν συμμετάσχει και αυτοί στον Τρωικό Πόλεμο.

Η Νίσυρος αποτελείται από τέσσερα κατοικήσιμα χωριά, το Μανδράκι, τους Πάλους, το Εμποριό και τα Νικιά. Το Μανδράκι είναι η Χώρα και το κυρίως λιμάνι του νησιού. Οι Πάλοι είναι ένα γραφικό και ήσυχο ψαροχώρι. Τα Νικιά και ο Εμποριός βρίσκονται στα πιο ψηλά σημεία του νησιού και η θέα από εκεί είναι μοναδική. Οι άνθρωποι που συναντά ο επισκέπτης είναι φιλικοί, εξυπηρετικοί και χαμογελαστοί. Θα σας καλωσορίσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο: με σουμάδες από πικραμύγδαλο, με κανελάδα και γλυκό ντομάτα.

Τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Νίσυρο είναι πολλά. Αρχικά, θα πρέπει να πάτε στο Ηφαίστειο και να απολαύσετε από κοντά την μαγεία της φύσης. Αυτό που κάνει την επίσκεψη στο ηφαίστειο μοναδική είναι ότι μπορείτε να περπατήσετε μέσα στον κρατήρα και να νιώσετε την αύρα και τη μυρωδιά από το θειάφι που αναβλύζει από το υπέδαφος. Επιστρέφοντας, απαραίτητη είναι μια στάση στο ηφαιστειολογικό μουσείο στα Νικιά όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στα εξαιρετικά εκθέματά του και να παρακολουθήσετε μοναδικές τρισδιάστατες κινούμενες απεικονίσεις. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς τον Εμποριό. Έξω από το χωριό υπάρχει μια φυσική …σάουνα. Μια σπηλιά που από μέσα της βγαίνουν όλοι οι υδρατμοί του ηφαιστείου και προσφέρουν μια μοναδική ζέστη που δύσκολα αντέχεται πάνω από δύο λεπτά. Για το τέλος αφήστε τη Χώρα. Περπατώντας στο Μανδράκι από το λιμάνι μέχρι και τον Αι Σάββα βλέπετε στα αριστερά μια αναπαράσταση της παραδοσιακής ζωής της Νισύρου. Φτάνοντας στην πλατεία μετά τον Αι Σάββα μπορείτε να διακρίνεται την εκκλησία της Παναγίας της Σπηλιανής, που είναι χτισμένη πάνω στον βράχο. Η θέα που ξετυλίγεται μπροστά σας από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας κόβει την ανάσα• ειδικά το βράδυ που διακρίνονται τα φώτα από το Γυαλί και από την Καρδάμαινα της Κω. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μανδράκι, στα τείχη της αρχαίας πόλης.

Αξίζει να διαθέσετε μια μέρα για μια μοναδική εκδρομή στο Γυαλί, ένα μικρό νησάκι απέναντι από τη Νίσυρο. Το Γυαλί υπάγεται στον Δήμο Νισύρου και μπορείτε να το επισκεφθείτε με καραβάκι. Το λατομείο της ελαφρόπετρας στο Γυαλί αποφέρει στη Νίσυρο οικονομικά οφέλη. Η ελαφρόπετρα και ο περλίτης του Γυαλιού είναι υψηλής ποιότητας διεθνώς. Στο βορειοανατολικό τμήμα του Γυαλιού υπάρχουν λόφοι από περλίτη και οψιανό (φυσικό γυαλί) ενώ γύρω από το νησί υπάρχουν τα μικρά ηφαιστειακά κέντρα (νησίδες) του Αγίου Αντωνίου και της Στρογγυλής.

Η καλύτερη περίοδος διακοπών στη Νίσυρο ξεκινάει από τον Απρίλιο και φτάνει μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ενώ το Πάσχα στη Νίσυρο είναι μοναδικό λόγω των ιδιαίτερων παραδόσεων που διατηρούνται ακόμα από τους νέους του νησιού. Στους Πάλους, το βράδυ της Ανάστασης μαζεύεται όλο το χωριό μπροστά από την Εκκλησία και μόλις ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» αρχίζουν να πέφτουν τα βεγγαλικά βροχή στο προαύλιο με αποτέλεσμα για ένα μισάωρο μια πανδαισία χρωμάτων να φωτίζει τον αναστάσιμο ουρανό. Στο Μανδράκι, από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και πριν από την πρώτη Ανάσταση όλη η νεολαία – ή όσοι αισθάνονται ακόμα νέοι – μαζεύεται στην Ηλικιωμένη και επιδίδεται σε έναν «πόλεμο» από βεγγαλικά, γιορτάζοντας έτσι τον ερχομό της Ανάστασης. Βέβαια, η καλύτερη εβδομάδα στην περίοδο του Πάσχα είναι η επόμενη της Μεγάλης εβδομάδας: η «Λαμπρή Εβδομάδα». Αυτή την εβδομάδα, ο παπάς με τη συμμετοχή όλου του χωριού περιφέρει την εικόνα της Ανάστασης από πόρτα σε πόρτα και ευλογεί όλα τα σπίτια. Η εβδομάδα τελειώνει με την «Λαμπρή Παρασκευή», όπου η εικόνα επιστρέφει στο Θρόνο της. Εκείνο το βράδυ γίνεται πρωί από τα βεγγαλικά που δημιουργούν, για ακόμη μια φορά, μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Από τις αρχές Ιουνίου καταφθάνουν στο νησί οι «παχιαμύτες», όσοι δηλαδή μένουν με σκηνές στην Παχιά Άμμο, τη μοναδική παραλία που επιτρέπεται το ελεύθερο camping. Οι παραλίες του νησιού είναι τόσο ξεχωριστές που γοητεύουν και τους πιο δύσκολους τουρίστες. Η παραλία στους Πάλους είναι ιδανική για τους λάτρεις της άμμου, αρκετά μεγάλη με ρηχά και πεντακάθαρα νερά. Δίπλα ακριβώς είναι και το «καφέ της Μαρίας» που μπορείτε να απολαύσετε έναν δροσερό καφέ πάνω στην θάλασσα. Μια παραλία μετά τους Πάλους είναι οι Λιές. Αρκετά μεγάλη με ελάχιστο κόσμο. Μη σας παραξενέψει αν ξαφνικά βρεθείτε ανάμεσα στα βόδια του νησιού που κατεβαίνουν από το βουνό για να δροσιστούν. Αμέσως μετά τις Λιές και μόλις περάσετε την «Όαση» του Ηλία (σ.σ. ό,τι πρέπει για ένα εξαιρετικό γεύμα μετά το μπάνιο), ακολουθώντας ένα ελαφρώς δύσβατο μονοπάτι πάνω στο βουνό απλώνεται μπροστά σας η Παχιά Άμμος, μια παραλία στο τέλος ενός φαραγγιού. Είναι αρκετά μεγάλη με σκούρα άμμο και χωρίς καθόλου φυσική σκιά αλλά με καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Στο Μανδράκι η παραλία Χοχλάκοι είναι για αυτούς που αγαπάνε τα βότσαλα και τους αρέσουν τα επιβλητικά τοπία, όπως άλλωστε και η παραλία στο Αυλάκι που βρίσκεται κάτω από τα Νικιά.

Πολλοί θα έλεγαν πως η Νίσυρος δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για ξέφρενο clubbing λόγω της ηρεμίας της αλλά και των λιγοστών κατοίκων. Και όμως, η νυχτερινή ζωή του νησιού είναι το κάτι άλλο! Ξεκινάμε με ένα απογευματινό καφεδάκι στα Λιοτρίδια, ή στην Προβέζα που βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την θάλασσα. Συνεχίζουμε με καλό φαγητό στο Μανδράκι, στην «Φάμπρικα» της Όλγας και του Μανώλη ή στην Ηλικιωμένη στου Σφακιανού για πίτσα και χάμπουργκερ. Για ποτό μέχρι τα ξημερώματα επιλέγουμε «Miramare», του κυρ Αντρέα το μπαράκι, όπου συγκεντρώνεται όλη η νεολαία του νησιού (με την ευρεία έννοια του όρου) και ακολουθεί ένα ξέφρενο γλέντι με εξαιρετικές μουσικές επιλογές με θέα τη θάλασσα, και τις ακτές της Μικράς Ασίας κάτω από το μαγευτικό φως του φεγγαριού.





tromaktiko.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/3/12 20:25

    RE LAMOGIA PASOGKZIDES PROSEXTE MIN KANETE TO LATHOS KAI KATEBETE TIN KYRIAKI STIN PARELASI GIATI THA GINI XAMOS KAI THA SAS KINIGANE ME TIS PETRES KAI THA ANIGOUN KEFALIA PROSEKSTE GIATI THA SAS TREXOUN ME TA ASTHENOFORA SAS PROHDOPIW PRODOTES TIS PATRIDAS MAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *