ροή ειδήσεων

1η Κοινωνική δράση «Αγρός KAMINARI» Εκθετήριο Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου για το Ελαιόλαδο Ρόδου

Το λεγόμενο “Κίνημα της πατάτας” ούτε περίεργο είναι, ούτε πρωτότυπο, ούτε αφύσικο. Σε εποχές σαν τις σημερινές, εποχές πείνας, φτώχειας και εξαθλίωσης μιας κοινωνίας, είναι φυσιολογικό...
και αναμενόμενο ο λαός να αξιοποιεί κάθε χαραμάδα και κάθε ευκαιρία που του προσφέρεται για να αντιμετωπίσει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα επιβίωσής του. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να αναζητούνται μορφές και τρόποι άμυνας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το κίνητρο που δημιούργησε το “Κίνημα της πατάτας”, ήταν η ανάγκη για αλληλοϋποστήριξη των παραγωγών και των καταναλωτών λόγω της οικονομικής δυσφορίας που προέκυπτε από την εκμετάλλευση και των δύο από τους μεσάζοντες. Μέσω της οργάνωσης της απ’ ευθείας συναλλαγής μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και τις μαζικές παραγγελίες, επιτεύχθηκαν αρκετά χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές σε σχέση με αυτή που συναντούσαν στην αγορά, συμφέρουσα τιμή για τους παραγωγούς σε σχέση με τις τιμές πώλησης του προϊόντος τους στο χονδρεμπόριο και πλήρης απορρόφηση της προσφερόμενης παραγωγής τους. Όμως πέρα από την άμεση ανακούφιση από την ακρίβεια και την τεράστια ψαλίδα τιμών από το χωράφι και το στάβλο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, εκδηλώθηκε έμμεσα και πίεση για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της ασύδοτης πολλές φορές κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, αφού υπήρχε πλέον στην αγορά εναλλακτική προσφορά σε χαμηλότερο επίπεδο τιμής. Για αυτό πολύ ορθά επισημάνθηκε πως μέσα από το “Κίνημα της πατάτας” συνειδητοποιείται η δυνατότητα αυτοοργάνωσης και αυτοεξυπηρέτησης των πολιτών και η πορεία τους προς την κοινωνική σύγκληση.

Πρωταρχικός σκοπός της δράσης «Αγρός KAMINARI» είναι να συνδράμει μέσα από την ανάπτυξη του Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου στην επιβίωση με αξιοπρέπεια των παραγωγών της Ρόδου. Να αναδειχθεί ο τρόπος που η τοπική κοινωνία αυτοοργανώνεται, που εκφράζεται συλλογικά και που αποφασίζει να παρέμβει στην ορθή λειτουργία της τοπικής αγοράς. Να μπορεί ο παραγωγός των τοπικών αγροτικών προϊόντων να έρχεται δίχως στρεβλώσεις, σε απευθείας επαφή με τον καταναλωτή και να του διαθέτει τους καρπούς της γης του. Αλλά και να ευαισθητοποιήσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών της τάξεων στην ανάγκη ανάδειξης και μεγέθυνσης της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Όπως παράλληλα και να απομυθοποιήσει γενικότερες κοινωνικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Ως κινήματα πολιτών δεν θέλουμε να αφήσουμε να καλλιεργηθεί σε κανένα η εντύπωση πως, αφού σήμερα μπορούμε να έχουμε φτηνές πατάτες και λάδι, αύριο μέλι, λαχανικά και φρούτα, το καλοκαίρι καρπούζια, σιτάρι και άλλα τινά, άρα μπορούμε να επιβιώσουμε παρά τη φτώχεια και την εξαθλίωση, μπορούμε να συμβιώσουμε με την ανεργία, χωρίς υγεία, χωρίς παιδεία, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδα ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, πως δεν χρειάζονται κοινωνικές συσπειρώσεις, κινήματα, διεκδικήσεις, ανατροπές, αγώνες…

Ούτε θα συνεργήσουμε να ποδηγετήθουν αυθόρμητες και ακαθοδήγητες προσπάθειες των κινημάτων πολιτών. Στο «Αγρός KAMINARI» δεν θα υπάρξει διαθέσιμος χώρος για να συμπαρασταθούν υποκριτικά στην απελπισία και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, όσοι έφεραν τη φτώχεια και τη πείνα στα περισσότερα σπίτια. Όσοι για χρόνια παρακολουθούν αδιάφορα τη σοδειά των αγροτών να σαπίζει αδιάθετη στο χωράφι. Όσοι ικανοποιούνται (;) που το ελαιόλαδο των παραγωγών του νησιού, πωλείται ανά λίτρο λιγότερο από την τιμή του εμφιαλωμένου νερού ή από αυτήν του ελληνικό καφέ. Όσοι επιτρέπουν τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή να έχουν μετατραπεί σε βοσκοτόπια για τα αδέσποτα κατσίκια. Τέλος όσοι με την πολιτική που ακολούθησαν μέσα από τους ρόλους τους στην άσκηση εξουσίας, συνέδραμαν ώστε αυτή η ευλογημένη και παραγωγική γη του νησιού μας, να έχει εν πολλοίς καταντήσει κρανίου τόπος.

Γνωρίζουμε πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της “ίασης” της συλλογικής κατάθλιψης, στην οποία έχει περιέλθει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Παρά την αθλιότητα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά στις προσπάθειες μας, θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος, γιατί το χρειαζόμαστε πρώτα εμείς. Κυρίως γιατί είναι πλέον καιρός να τελειώσουν τα ψέματα για όλους μας. Είναι καιρός να μετρηθούμε πόσοι είμαστε από εδώ και πόσοι από εκεί, όχι με φωνές αλλά στην πράξη. Και δίχως “κουκούλες”…

Αντί επίλογου,
Πράγματι το λόγια είναι πλέον περιττά. Για αυτό από σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε πράξη τα όποια, έστω μικρά και ασήμαντα για κάποιους άλλους, όνειρα έχουμε περί κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Μόνο που όποιος από εδώ και πέρα θέλει να μας κρίνει, ή να μας κατηγορήσει για κάτι, θα πρέπει πρώτα με το όνομα του, να καταθέτει απέναντι από τα δικά μας και τα όποια δικά του (αν έχει). Διαφορετικά κανείς από αυτούς τους άθλιους, “δεν δικαιούται δια να ομιλεί”. Τους το έχουμε ξαναπεί, αλλά θα το επαναλάβουμε και πάλι. Εμείς όσο και αν το επιδιώκουν, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τόπο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε αυτό το τόπο. Γιατί είναι ο τόπος των προγόνων, των παππούδων, των γονιών και των παιδιών μας …

1η Κοινωνική δράση «Αγρός KAMINARI» Εκθετήριο Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου για Ελαιόλαδο Ρόδου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Εκδήλωση διάθεσης Ροδίτικου ελαιόλαδου (σε δοχεία των 5 και 10 λίτρων), από παραγωγούς των χωριών Μαλώνα και Μασάρη.
Κυριακή 6 Μαΐου 2012 από ώρα 09.00 έως τις 19.00

Συντονιστής της δράσης η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “ECOMUSEUM RHODES” σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες και κινήματα πολιτών της Ρόδου.

“KAMINARI”. Επί της κεντρικής λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου στο 35 km της. (1000 μέτρα πριν τη νέα γέφυρα του Μάκκαρη και τη διασταύρωση με το δρόμο προς Χαράκι ή Μαλώνα)

ΥΓ. Για τις παραγγελίες τα τηλεφώνα επικοινωνίας και οι τιμές ανά λίτρο, θα ανακοινωθούν εντός των αμέσως επομένων ημερών, μετά την λήψη των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων υλοποίησης της εθελοντικής δράσης.

http://www.dkblog.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *