ροή ειδήσεων

Φρένο σε πωλητήρια του Δημοσίου

Εμπλοκή με τα ακίνητα της Ρόδου
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο φρέναρε στις 30 Μαρτίου τη δυνατότητα του Δημοσίου να αξιοποιήσει άμεσα...
ακίνητο 1.640 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο. Η δικαστική απόφαση προβληματίζει στελέχη του Ταμείου, καθώς και άλλα ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) σε Ρόδο, Παλιούρι και Κρήτη που προέρχονται από απαλλοτριώσεις αναμένεται να μεταβιβαστούν ή έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Στις 30 Μαρτίου, με προσωρινή Διαταγή του προέδρου του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήρη Ρίζου απαγορεύθηκε η μεταβίβαση προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ εκείνων των τμημάτων της έκτασης του ακινήτου των Αλυκών Αναβύσσου για τα οποία οι παλαιοί ιδιοκτήτες τους είχαν πετύχει ανάκληση (κατόπιν αποφάσεων του ΣτΕ που εκδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια) των απαλλοτριώσεων που είχαν γίνει την περίοδο 1971 - 1972.
«Είναι η πρώτη δικαστική νίκη για θέματα εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς πλέον η εκποίηση του ακινήτου των Αλυκών Αναβύσσου δεν μπορεί να προχωρήσει» αναφέρει ο δικηγόρος των παλαιών ιδιοκτητών κ. Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος. Ετσι έμμεσα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «υποχρεώνεται ο υπουργός Οικονομικών να προβεί στην επιστροφή των ακινήτων στους προηγούμενους δικαιούχους σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων», αφού δεν μπορεί να τα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για να πωληθούν.
Ωστόσο, σε περίπτωση που μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ η υπόλοιπη έκταση του ακινήτου των Αλυκών η οποία δεν «δεσμεύθηκε» από την προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με τον κ. Κατερινόπουλο, δεν καλύπτονται όσοι δεν υπέβαλαν σχετικό αίτημα ακόμη και αν έχουν δικαιωθεί ως προς την επιστροφή του ακινήτου. «Ο Δήμος Σαρωνικού έχει ζητήσει την ανάκληση 130 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του μέσα στην έκταση. Σε παρόμοια νομική θέση είναι και τα ακίνητα στη Ρόδο, στο Παλιούρι και στην Κρήτη. Τα θέματα της δίκης στην Ανάβυσσο οπωσδήποτε αφορούν και τις προσπάθειες του Δήμου Κέρκυρας να εξαιρέσει την Κασσιόπη από το ΤΑΙΠΕΔ» σημειώνει ο κ. Κατερινόπουλος.

Θέμα συνταγματικότητας
Στην αιτιολογική έκθεση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012 - 2015 (ν. 3985/2011) προβλέπεται μεταξύ άλλων η άμεση μεταβίβαση προς το Ταμείο των πρώτων δέκα ακινήτων του ΕΟΤ που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πέντε ακίνητα που προέρχονται από απαλλοτριώσεις. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο κ. Κατερινόπουλος, «ανήκουν στη δημόσια κτήση του Δημοσίου και όχι στην ιδιωτική του περιουσία και για τον λόγο αυτόν η συμπερίληψή τους στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου είναι αντισυνταγματική».
Εκτός από την έκταση των 1.460 στρεμμάτων των Αλυκών Αναβύσσου, από απαλλοτριώσεις προέρχονται και τα ακίνητα Ξενία Καρτερού Κρήτης (353 στεμμάτων), Αφάντου (1.530 στρεμμάτων) και Τσαμπίκας (1.455 στρεμμάτων) στη Ρόδο καθώς και του Camping και Ξενία Παλιουρίου (1.934 στρεμμάτων).
Η προσωρινή Διαταγή για την Ανάβυσσο χορηγήθηκε κατόπιν μελέτης των στοιχείων και των δεδομένων και αφού υπέβαλαν τις απόψεις τους το υπουργείο Οικονομικών, η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. Η κύρια δίκη έχει οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου 2012.

http://www.e-dimosio.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *