ροή ειδήσεων

Ναυαγοσώστες... για ναυάγια

Το ναυάγιο της Ρόδου είναι του 13ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από την προβλήτα...
Επιστημονική «ασπίδα» στα πλοία που βρίσκονται στον βυθό της Ρόδου και της Ζακύνθου, τα οποία απειλούνται από μικροοργανισμούς

Ναυάγησαν πριν από αιώνες, αλλά διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Στόχος των επιστημόνων είναι τώρα να τα προστατεύσουν, πριν οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί τα αφανίσουν για πάντα. Το ναυάγιο του 16ου αιώνα στη Ζάκυνθο και το ναυάγιο του 13ου στη Ρόδο επελέγησαν από επιστήμονες για την εφαρμογή προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Θαλής» και τιτλοφορείται «Διάσωση ξύλινων ναυαγίων στο μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα: Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την κατά χώραν προστασία τους» των ΤΕΙ Αθηνών. Ο αρχαιολόγος Γ. Κουτσουφλάκης και η εκπρόσωπος των ΤΕΙ κ. Μπούρλου παρουσίασαν λεπτομέρειες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το έργο αφορά στη διατήρηση του ένυδρου ξύλου σε περιβάλλοντα χαμηλής και υψηλής υδροδυναμικότητας.

Το ναυάγιο της Ζακύνθου έχει σκεπαστεί εδώ και χρόνια με γεωύφασμα και εξακολουθεί να προστατεύεται, όπως ανέφεραν. Η προστασία θα συνεχιστεί με την ίδια μέθοδο. Μια άλλη μέθοδος θα εφαρμοστεί για την προστασία του ναυαγίου στη Ρόδο, του μόνου στην ανατολική Μεσόγειο που σώζει το ξύλινο κήτος του. Το ναυάγιο βρίσκεται σε χώρο όπου ποντίζονται άγκυρες μεγάλων πλοίων και κινδυνεύει. Επίσης, διάφοροι ξυλοφάγοι οργανισμοί τού δημιουργούν προβλήματα. Στόχος του προγράμματος είναι να εγκιβωτιστεί σε μεταλλικό κλωβό και στη συνέχεια να σκεπαστεί και πάλι από υλικά του περιβάλλοντος.

Το ναυάγιο της Ζακύνθου βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων λίγο έξω από το λιμάνι και ο ξύλινος σκελετός του σώζεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Κάτι που είναι σημαντικό, γιατί δείχνει τη ναυπηγική του. Το σκάφος του 16ου αιώνα ξεκινούσε από κάποιο αγαιοπελαγίτικο λιμάνι, όπως δείχνει το φορτίο του, και πήγαινε κατά πάσα πιθανότητα σε ιταλική ή γαλλική μεσογειακή πόλη. Δεν αποκλείεται να έπλεε και προς την ίδια τη Ζάκυνθο.

Το ναυάγιο της Ρόδου είναι του 13ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από την προβλήτα. Σε απόσταση 40 μέτρων είχε εντοπιστεί ο περίφημος θησαυρός της Ρόδου, που αποτελείται από περίπου 4.000 χρυσά κοσμήματα και νομίσματα, κυρίως οθωμανικά, αλλά και ρωσικά, πορτογαλικά κ.ά., ο οποίος εκτιμάται ότι προέρχεται από ναυάγιο του 18ου αιώνα. Ο θησαυρός έχει μεταφερθεί σε μουσεία της Αθήνας. Κοντά υπάρχει και άλλο ναυάγιο με κανόνια και ξίφη, του 15ου ή του 16ου αιώνα.

Λόγω της φύσης των πλοίων που δένουν στην προβλήτα, τα οποία είναι μεγάλα και με βαριές άγκυρες, είναι απαραίτητο να γίνουν έργα. Για να προστατευθεί το ναυάγιο του 13ου αιώνα, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της περιοχής, θα γίνει ο εγκιβωτισμός που προαναφέρθηκε. Το σωζόμενο μήκος στο κουφάρι του πλοίου φτάνει τα 20,7 μέτρα.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Ο ίδιος ο Τιτανικός, παρότι κατασκευασμένος από 50.000 τόνους ατσαλιού, δεν γλιτώνει από τα βακτήρια. Το διασημότερο ναυάγιο της εποχής μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε άμορφη μάζα σκουριάς, σε 20 έως 30 χρόνια από σήμερα. Βακτήρια οξειδώνουν τον σίδηρο και κατατρώνε το κουφάρι με ρυθμούς 180 κιλών την ημέρα.

Η αποστολή του 1991 αποκάλυψε μεγάλες στήλες σκουριάς που θυμίζουν σταλακτίτες. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η σκουριά έχει βιολογική και όχι χημική προέλευση.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *