ροή ειδήσεων

Ασφυκτικές πιέσεις για τη Σένγκεν

του Γιαννη Σουλιωτη
Η Ελλάδα στο επίκεντρο της διαμάχης «Βορρά-Νότου», το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» και ο ρόλος της Τουρκίας...


Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, που θα αναιρούν στην πράξη τη συμμετοχή της στη Zώνη του Σένγκεν βρίσκεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που συνέταξε τον Μάρτιο η Κομισιόν. Τα ευρήματα είναι επιβαρυντικά για τις επιδόσεις της χώρας σε θέματα διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης, γεγονός που ερμηνεύει τις πιέσεις που ασκούνται εν όψει της νέας αξιολόγησης (Schengeevaluation) της Ελλάδας τον Ιούνιο. Παρότι, όπως, στην περίπτωση του ενιαίου νομίσματος, δεν προβλέπεται έξοδος χώρας-μέλους από τη Zώνη Σένγκεν, είναι πιθανό η συμμετοχή της Ελλάδας να τεθεί ουσιαστικά εν αμφιβόλω εάν, π.χ., μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. επαναφέρουν τους ελέγχους διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα της Ενωσης.

Ελληνες αξιωματούχοι που μετέχουν σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επισημαίνουν στην «Κ» ότι κριτική που ασκείται συνδέεται με την προσπάθεια για διεύρυνση της επιρροής του ευρωπαϊκού Βορρά. Η προωθούμενη, εξάλλου, από Γερμανία, Γαλλία και χώρες «δορυφόρους» αναθεώρηση της Σένγκεν αφαιρεί τις αρμοδιότητες από την περισσότερο «δημοκρατική» στη λήψη αποφάσεων Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εκχωρεί στο συμβούλιο υπουργών, όπου τα δεδομένα είναι δυσμενέστερα για τις μικρότερες χώρες του Νότου.

Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ζήτησε την προσωρινή ενίσχυση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν με το αιτιολογικό ότι χώρες όπως η Ελλάδα αποτυγχάνουν να φυλάξουν τα εξωτερικά τους σύνορα. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας «να θέσουμε σε εφαρμογή για τη Σένγκεν μια μεταρρύθμιση τόσο διαρθρωτική όσο και αυτή για το ευρώ».

Την ίδια ώρα, πάντως, σε αρνητικές διαπιστώσεις προχώρησε η Κομισιόν στην έκθεση του Μαρτίου η οποία, όπως σχολιάζουν στην «Κ» Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, θα αποτελέσει οδηγό για την αξιολόγηση του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ελάχιστη πρόοδο στο θέμα των κέντρων κράτησης και ταυτόχρονα απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τη βελτίωση των συνθηκών στα ήδη υφιστάμενα. Στον Εβρο, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υποδομές. Τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο φυλάκιο Εβρου και ενός δεύτερου σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας αξιολογήθηκαν θετικά, ωστόσο, δύσκολα θα έχουν ξεκινήσει έως τον Ιούνιο οι διαδικασίες υλοποίησής τους.

Το άσυλο

Στο θέμα του ασύλου, η Κομισιόν ασκεί σκληρή κριτική κατηγορώντας την Ελλάδα ότι διατηρεί σε καθεστώς κράτησης αλλοδαπούς που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Η πρακτική, επισημαίνει, έρχεται αντιμέτωπη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανακύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προβλέπει κράτηση των αιτουμένων άσυλο θα θεωρηθεί σύμφωνη με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για το άσυλο.

Αντίθετα, αισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα για τις επιδόσεις της Ελλάδας σε θέματα διαχείρισης συνόρων και επιστροφών, εθελουσίων και αναγκαστικών. Συγκεκριμένα, αξιολογείται θετικά η δημιουργία «Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου» και η λειτουργία σε τοπικό επίπεδο μικρότερων επιχειρησιακών κέντρων. Ικανοποίηση στους αξιωματούχους της Ε.Ε. προκάλεσε και η πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τη δύναμη των συνοριοφυλάκων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Τέλος, για τις εθελούσιες επιστροφές, η έκθεση αναφέρει ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται αποδίδει καρπούς, όπως και το πρόγραμμα απελάσεων με το όνομα «Attica» και εφαρμόζεται από κοινού με τη Frontex.

Σχολιάζοντας το θέμα, πηγή της «Κ» σημειώνει ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί δίχως τη συνεργασία της Τουρκίας, η οποία με την άρνησή της να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές ασκεί πίεση στην Ε.Ε. για τη μη κατάργηση της θεώρησης εισόδου (visa) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. Η ίδια πηγή ασκεί κριτική σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, οι οποίες αφενός μεν αρνούνται τη visa στην Τουρκία υπό τον φόβο να έρθουν αντιμέτωπες με ροές Τούρκων προς τις χώρες τους, και από την άλλη κατηγορούν την Ελλάδα για μη έλεγχο των συνόρων της.

Θολό τοπίο στην Ε.Ε. για τους μετανάστεςΜετέωρη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τι δέον γενέσθαι με τους μετανάστες, καθώς η Κομισιόν επανεξετάζει τις οδηγίες για τη χορήγηση ασύλου και τα δικαιώματα των προσφύγων. Στις ευρωπαϊκές χώρες -πλην Ελλάδος- υπάρχει ένας συνδυασμός ανοικτών και κλειστών κέντρων φιλοξενίας ατόμων που έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου. Στη Γαλλία, πέρυσι διευρύνθηκε η χρήση των λεγόμενων «μεταβατικών ζωνών», από τις οποίες είναι ευκολότερη η απέλαση. Ο μέγιστος χρόνος κράτησης ενώ εκκρεμεί η απέλαση έχει οριστεί στις 45 ημέρες. Η Ιταλία κατακλύστηκε πέρυσι με πρόσφυγες από τη Λιβύη και την Τυνησία, με αποτέλεσμα οι υποδομές της νήσου Λαμπεντούζα να καταρρεύσουν. Η Ρώμη χορήγησε προσωρινές βίζες σε 12.000 Τυνήσιους, ενώ επαναπροώθησε χιλιάδες άλλους στη χώρα τους. Η Ισπανία, ύστερα από κύμα επικρίσεων σχετικά με τις δραματικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την αναμόρφωσή τους.

Κύμα επαναπατρισμού αλλοδαπών

Κωστας Oνισενκο

Δεκάδες αλλοδαποί συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στον Αλιμο με κοινό στόχο: να δρομολογήσουν τη διαδικασία επιστροφής στις πατρίδες τους, αφού το αρχικό τους σχέδιο να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης μοιάζει αδύνατο να πραγματοποιηθεί. «Εχω ανέβει δύο φορές σε φορτηγό για Ιταλία κρυφά. Τη μία φορά με σταμάτησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Την άλλη κατάφερα να φτάσω στην Ιταλία, αλλά με έπιασαν αμέσως και με γύρισαν στην Ηγουμενίτσα το επόμενο πρωί», λέει στην «Κ» ο 27χρονος Μοχάμεντ από το Ιράκ (που δηλώνει Κούρδος). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι και σήμερα υπάρχουν παράνομοι μετανάστες που καταφέρνουν να φύγουν από την Ελλάδα μέσα σε φορτηγά οχήματα ή με πλοία προς την Ιταλία, αλλά το σχετικό «ταξίδι» κοστίζει πανάκριβα – «είναι για λίγους, καταλαβαίνεις τι εννοώ», συμπληρώνει. Παρ’ όλα αυτά, τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί. Περίπου 100.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν το 2011, από τους οποίους τουλάχιστον 54.000 πέρασαν από τον Εβρο, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Πακιστανοί.

«Στην Ελλάδα μάς έπιασαν μόλις περάσαμε τα σύνορα. Μας είπαν δηλαδή ότι περάσαμε τα σύνορα, γιατί εμείς απλώς τρέχαμε μέσα σε χωράφια χωρίς να υπάρχει κάτι που να μοιάζει με σύνορα. Μετά μας σταμάτησαν αστυνομικοί και μας πήγαν στο κέντρο κράτησης. Εκεί μείναμε τέσσερις μέρες, μας έβγαλαν φωτογραφία, έγραψαν τα ονόματά μας και μας έδωσαν το χαρτί», θυμάται ο Μοχάμεντ. Το χαρτί είναι ένα έγγραφο με το οποίο γνωστοποιείται στον μετανάστη ότι είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 30 ημερών. «Νομίζω ότι ούτε ένας λαθρομετανάστης δεν έφυγε από τη χώρα επειδή πήρε αυτό το έγγραφο», σχολιάζει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Με το συγκεκριμένο χαρτί οι μετανάστες κατευθύνονται στην Αθήνα. Οσοι έχουν 80 ευρώ παίρνουν το ΚΤΕΛ ακριβώς έξω από το κέντρο κράτησης με προορισμό την Αθήνα. Αλλοι κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη για να πάρουν το τρένο, ενώ άλλοι ξεκινούν με τα πόδια, με την ελπίδα να βρουν και δουλειά. «Σχεδόν το σύνολο των παράνομων μεταναστών κατευθύνονται στην Ομόνοια και στις γύρω περιοχές μόλις φτάσουν στην Αθήνα, ψάχνοντας συγγενείς ή γνωστούς. Από εκεί τακτοποιούνται σε πρόχειρα καταλύματα και τρώγλες έναντι 5 - 8 ευρώ ημερησίως το άτομο. Πολλοί μπλέκουν σε εγκληματικά δίκτυα για να μαζέψουν χρήματα» και «δεν τους ενδιαφέρει αν θα παρανομήσουν για να τα βγάλουν πέρα, δεν προσπαθούν να μάθουν ελληνικά, θέλουν μονάχα να φύγουν», σχολιάζει στέλεχος του υπουργείου Προστασία του Πολίτη με εμπειρία σε θέματα μετανάστευσης. Πάντως, από την αρχή του 2012 έχουν επαναπατριστεί περίπου 1.000 αλλοδαποί με το πρόγραμμα και, όπως λέει στην «Κ» ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, σε περίπτωση που διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια, εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί θα ζητήσουν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους.

infognomonpolitics.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *