ροή ειδήσεων

Μαύρη λίστα με επικίνδυνα προϊόντα

Με στόχο την προστασία των καταναλωτών, η ΕΕ δημοσιεύει τη φετινή λίστα προϊόντων που κρίθηκαν επικίνδυνα για λόγους υγείας και ασφάλειας... μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ποιοτικών ελέγχων RAPEX.

Οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματική προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών. Ο επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Τζον Ντάλι, επεσήμανε πως το 2011 ήταν μια καλή χρονιά για τους ευρωπαίους καταναλωτές, τουλάχιστον ως προς τους όρους προστασίας τους από προϊόντα που είχαν κριθεί ακατάλληλα σε σχετικούς ευρωπαϊκούς ελέγχους.

Έτσι, περίπου 1.800 φορές χτύπησε «κόκκινο» ο μηχανισμός ελέγχου ποιότητας και καταλληλότητας RAPEX για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που έφτασαν στις ευρωπαϊκές αρχές μετά από συνεργασία με αντίστοιχους εθνικούς φορείς προστασίας των καταναλωτών στα επιμέρους κράτη μέλη. Ο αριθμός των περιστατικών ύποπτων προϊντων μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2010, σύμφωνα με οποία τη χρονιά εκείνη αναφέρθηκαν 2.250 αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στο μικροσκόπιο του RAPEX πλήθος προϊόντων



O eυρωπαίος επίτροπος Τζον Ντάλι

Είδη ένδυσης, παιχνίδια, καλλυντικά, ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης μέχρι και.αυτοκίνητα χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα είτε για την υγεία είτε επειδή δεν πληρούσαν στοιχειώδη standards ασφάλειας. Ανάμεσα στις πιο συχνές περιπτώσεις αναφερόμενων κινδύνων αποτελούν οι τραυματισμοί από ηλεκτροπληξία, αλλεργικά σοκ, αναπνευστικά προβλήματα κλπ.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα παιχνίδι-αρκουδάκι ύποπτο που.εξεράγη!

Κατά τον ευρωπαίο επίτροπο το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις αναφορών και για αντίστοιχα προβληματικά προϊόντα σε σχέση με το 2010 οφείλεται στο ότι η ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται ήδη πιο επιφυλακτική απέναντι σε ύποπτα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν το φόβο μήπως οι εθνικές αρχές παραμέρισαν τους σχετικούς ελέγχους εν μέσω της γενικότερης οικονομικές κρίσης θέτοντας άλλες προτεραιότητες.

Η Κίνα, μήλον της έριδος



Αυστηροί έλεγχοι σε κινεζικά προϊόντα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΕΕ, το 50% των βλαβερών και ύποπτων για βλάβες προϊόντων είναι «made in China». Πρόκειται κυρίως για μαζικές εισαγωγές ρούχων και παιχνιδιών τα οποία όμως δεν περνούν τους ευρωπαϊκούς ποιοτικούς ελέγχους παρά την εντατικοποίηση των τελωνειακών ελέγχων σε μια πρώτη φάση.

Ο Ντάλι ωστόσο δεν στοχοποιεί την Κίνα ως μοναδικό μαύρο πρόβατο. Αντίστοιχες περιπτώσεις εντοπίζονται διαρκώς και εντός ΕΕ με πολλές εταιρίες να προσπαθούν συχνά να παρακάμψουν την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα αυτό. Μάλιστα το 1/5 των προϊόντων που χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα μέσα στην περασμένη χρονιά ήταν ευρωπαϊκής κατασκευής, εκ των οποίων 43 γερμανικά.

DW.de Christoph Hasselbach/ Δήμητρα Κυρανούδη

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ... ΕΔΩ 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *