ροή ειδήσεων

Μέτωπο υπέρ της Ελλάδας από τον Νότο

ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
Ισπανία και Ιταλία προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη...
θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και θα επηρεάσει αρνητικά τις χώρες με έλλειμμα και υψηλό χρέος

Η εφαρμογή του προγράμματος είναι μονόδρομος για την Ελλάδα

«Στα χέρια των Ελλήνων βρίσκεται η παραμονή στο ευρώ» είναι το μήνυμα που έστειλαν στη χώρα μας ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ και το οποίο επανέλαβε χθες με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να τροποποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι χώρες του Νότου (Ισπανία, Ιταλία) χτυπούσαν «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει ενδεχόμενη ελληνική έξοδος από το ευρώ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος τα 'ψελνε στην Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ για τον υπαινιγμό της ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη.

Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ανέφεραν ότι η Α. Μέρκελ κάλεσε τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν για να ρωτήσει αν η Φέκτερ εξέφρασε μια νέα πολιτική θέση της Βιέννης και έλαβε αρνητική απάντηση. Στη συνέχεια το επιτελείο της Μέρκελ έκανε σαφές ότι τέτοιου είδους δημόσιες απειλές δεν συνιστούν καθόλου «σωστή συμπεριφορά» απέναντι στους εταίρους στην ΕΕ.

Πάντως η ίδια η Μαρία Φέκτερ, επιχειρώντας να εξωραΐσει τις δηλώσεις της σε ομιλία στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, είπε: «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να προκαλούμε κρατικές πτωχεύσεις». Αφησε δηλαδή να εννοηθεί πως -τουλάχιστον προς το παρόν- η Αυστρία, παρ' όλες τις αναταράξεις, δεν έχει «ξεγράψει» ακόμη την Ελλάδα.

Ο Μ. Ραχόι
Νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι «θα είναι τεράστιο λάθος εάν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ» και κάλεσε την ΕΕ να απευθύνει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση του ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα επεσήμανε από την πλευρά του ότι η «ελληνική κρίση έτυχε κάκιστων χειρισμών και τώρα απαιτούνται από την Αθήνα ανέφικτα πράγματα». Πρόσθεσε δε ότι το ευρώ χωρίς την Ελλάδα είναι μια υπαρκτή πιθανότητα, αλλά σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης χώρες σαν την Ιταλία με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα θα ήταν οι πρώτες στις οποίες θα γίνονταν αισθητά τα αρνητικά αποτελέσματα.

Αλλά και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, δεν θα προκαλούσε πιθανόν τόσο σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση όπως αν αυτό συνέβαινε πριν από δύο χρόνια. Αλλά θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ευρώπης, στις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ η αγορά θα άρχιζε να στοιχηματίζει ότι θα φύγουν και άλλες χώρες από το ευρώ».

Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τεράστιος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης εκτίμησε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα. «Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και πιθανόν την Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες» είπε σχετικά προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή ή αναπόφευκτη.

Αντίθετος με την προοπτική μιας ελληνικής εξόδου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Τόμας Μίροου, επισημαίνοντας ότι ούτε την ίδια τη χώρα θα βοηθήσει ούτε την Ευρωζώνη, καθώς οι συνέπειες είναι άγνωστες ακόμη.

Κατερίνα Κοσμά

ethnos.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *