ροή ειδήσεων

Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας: Ανάφη-Κάρπαθος-Κάσος!

Με το μήνυμα «Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Ενωμένοι, η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε...

Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται» ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ανάφη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας για την υγειονομική στήριξη των παραμεθόριων περιοχών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι δύο φορείς προβαίνουν σε ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.



Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συνοδευόμενος από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής επισκέφθηκε την Ανάφη για να καταγράψει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων, προμηθεύοντας παράλληλα το Πολυδύναμο Ιατρείο της Ανάφης με φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και παράλληλα καταγράφοντας τα προβλήματα και τις υγειονομικές ανάγκες στους κατά τόπους πληθυσμούς. Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, ο κος Πατούλης τόνισε: « Αγκαλιάζουμε σήμερα στην Ανάφη τους κατοίκους της, υιοθετούμε τα προβλήματα τους, και βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε: εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.
Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι ο κάθε Έλληνας, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να έχει ισότιμη πρόσβαση σε μια στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών υγείας, καθορισμένη και οριοθετημένη για όλη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που έχει το κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.»

«Δεν έχουμε ούτε φαρμακείο. Δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα διενέργειας μίας εργαστηριακής εξέτασης στο νησί. Για να κάνουμε μία γενική αίματος, πρέπει να ταξιδέψουμε 1 ώρα ως τη Σαντορίνη, και αυτό όταν ο καιρός το επιτρέπει» δήλωσε απελπισμένα ο Γενικός Γιατρός Ευγένιος Γιαννόπουλος, και συνέχισε λέγοντας «στο νησί δεν έρχονται αγροτικοί γιατροί γιατί η αμοιβή του άγονου αγροτικού είναι πια πολύ μικρή και η ευθύνη πολύ μεγάλη».
Την αγωνία του για την επιβίωση των 270 κατοίκων του νησιού τόνισε ο Δήμαρχος Ανάφης, κος Ιάκωβος Ρούσσος λέγοντας: «Έχουμε μικρά παιδιά και εγκύους. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι και τα ατυχήματα πολλά. Το άγχος μας είναι να μη τύχει και χρειαστεί κάποιος τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη για τη ζωή του, γιατί δεν μπορεί κανείς να του την προσφέρει. Τους χειμερινούς μήνες είμαστε αποκομμένοι, πολλές φορές ακόμη και από τη Σαντορίνη. Η αγωνία της υγείας μας είναι αγωνίας ζωής. Γι αυτό, σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα κοντά μας. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη σας. Και τώρα και στο αβέβαιο μέλλον μας.»
Στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Ιατρείου της Ολύμπου Καρπάθου, της πιο δύσβατης περιοχής της ορεινής Καρπάθου, 67 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Πηγάδια, βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, κος Γιώργος Πατούλης, στα πλαίσια Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας σε παραμεθόριες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, με την υποστήριξη του ΣΚΑΙ. Το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας που ξεκίνησαν ο κος Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, κος Κωστής Δήμτσας, είχε αυτή τη φορά σταθμό την Κάρπαθο στόχευε στην προσφορά φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού στην Κάρπαθο και παράλληλα την καταγραφή των ελλείψεων και των υγειονομικών αναγκών των όλων των κατοίκων, από το Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο της ορεινής Όλυμπου Καρπάθου ως το Κέντρο Υγείας Καρπάθου.


"Πολλές φορές δεν έχουμε ούτε βαμβάκι" δήλωσε χαρακτηριστικά η αγροτικός γιατρός που καλύπτει τις ανάγκες του Αγροτικού Ιατρείου , αποσπασμένη από ο Κέντρο Υγείας. "Το Αγροτικό Ιατρείο που μόνο στα χαρτιά χαρακτηρίστηκε ως πολυδύναμο δεν έχει ούτε στελεχιακό ιατρικό δυναμικό, ούτε και τον στοιχειώδη εξοπλισμό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της βασικής υποστήριξης ζωής των κατοίκων"
Μετά την περιοδεία στις υγειονομικές δομές της ορεινής Καρπάθου, ο Δήμος Καρπάθου και οι κάτοικοι του νησιού επεφύλαξαν στους οδοιπόρους της υγείας μία θερμή υποδοχή στην τελετή παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία πολλών δημοτικών συμβούλων. Η αναγκαιότητα σε εξοπλισμό, υποδομές αλλά και προσωπικό στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Καρπάθου και των Περιφεριακών Ιατρείων τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΚΥ Καρπάθου κο Μιχάλη Τσαγκάρη και τον Γεν Διευθυντή του ΚΥ κο Γιώργο Μίτσελ, δηλώνοντας: "Έχουμε ανάγκη οξυγόνου. Οι προμήθειες προς το Κέντρο Υγείας Καρπάθου είναι τόσο ελλιπείς που πολύ συχνά μένουμε χωρίς οξυγόνο και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ασθενείς μας στην αναπνοή τους. Δεν έχουμε προσωπικό ασθενοφόρου για όλες τις βάρδιες. Κι ας συμβεί κάτι;"


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κος Γιώργος Πατούλης τονισε ότι: "Σήμερα η έλευσή μας για την παράδοση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού έχει στόχο τη ζωή. Έστω και ένας συνάνθρωπός μας να βοηθηθεί από την προσπάθειά μας, θα είναι για μας η μεγαλύτερη επιτυχία: γιατί στόχος μας είναι ο Άνθρωπος και στόχευσή μας η διατήρηση της Υγείας του αλλά της Ζωής του. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε μαζί το αυτονόητο: την παροχή βασικής της υποστήριξης ζωής. Τα προβλήματα της υγείας στη χώρα μας πρέπει να επιλυθούν με ιδιαίτερο ελληνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό προσανατολισμένο 1) στη μοναδικότητα της γεωγραφικής κατανομής των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας 2) στην ποιότητα και την εξοικονόμηση πόρων και 3) στην καλύτερη ποιότητα με το χαμηλότερο κόστος. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν δικαίωμα σε μια ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη, όσο δύσβατος κι αν είναι ο τόπος που τιμούν και κατοικούν.
Ο Γεν Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κος Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε: Δεν υπάρχουν άγονες γραμμές, υπάρχουν άγονα μυαλά και άγονη σκέψη. Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος είναι κοντά σας, είναι δίπλα σας, γιατί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός της Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ έχουν μία και μοναδική αποστολή: να αγκαλιάσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Η καρδιά μας χτυπάει μαζί με τη δική σας. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε ότι είμαστε, όχι μόνο συγκάτοικοι, αλλά και συνοδοιπόροι στους αγώνες και τις αγωνίες σας. Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε."
Συγκινημένος για τη στήριξη ων κοινωνικών υπηρεσιών και των αγροτικών ιατρείων της Καρπάθου και το άνοιγμα της Αρχιεπισκοπής και του Ιατρικού Κόσμου στην τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε ο Δήμαρχος Καρπάθου κος Μιχάλης Χανιώτης: " η Κάρπαθος δεν είναι άγονο νησί - για το ότι βρίσκεται στην άγονη γραμμή ευθύνεται η Πολιτεία. Έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΥΥ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Γιώργο Πατούλη και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη συνεργασία που ξεκινουμε σήμερα. Ευτυχώς που υπάρχουν φορείς με συναισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς όπως εσείς." Μεταξύ των άλλων, ο κος Χανιώτης, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτοδιοίκητου νοσοκομείου για τους 7.000 μόνιμους κατοίκους της στην Κάρπαθου, που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται, προκειμένου να δρομολογηθούν έγκαιρα και σωστά τα περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας νοσηλείας, επείγουσας αντιμετώπισης ή διερεύνησης.


Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Καρπάθου και εκπρόσωπος του ΕΔΔΥΠΠΥ στο Δήμο Καρπάθου, κος Γιώργος Νισύριος τόνισε την έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών και κατάλληλων δομών νοσηλείας που έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στα περιστατικά που πρέπει να διακομιστούν θαλάσσια στη Ρόδο και το πολλαπλάσιο κόστος που ταυτόχρονα σημαίνουν αυτές οι διακομιδές.
Στην τελετή παράδοσης παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου, παρεβρέθησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτη κ. Αμβροσίου Πατέρας Δημήτριος, και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπάθιων του Αμαρουσίου "Καρπάθικα", κος Μηναδάκης, ο οποίος ευχαριστησε τον κο Πατούλη για την καθολική στήριξη των Καρπαθίων του Αμαρουσίου και του Συλλόγου τους σε όλα τα επίπεδα. Κατά την τελετή, ειδικός Παθολόγος της Ρόδου που επισκέπτεται τους ασφαλισμένους ασθενείς της ορεινής Καρπάθου κάθε 15 μέρες, ο κος Ηλίας Τσέρκης δήλωσε: "Η απουσία ειδικών γιατρών είναι παντελής. Χαιρόμαστε που είστε σήμερα εδώ για να στείλουμε μαζί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι κάτι καλό προσφέρουμε. Πιστεύουμε σε σας. Έχετε το θεσμικό ρόλο και προτάσεις μέσα από διαχρονικούς αγώνες. Ο κρατισμός δεν είναι η λύση που θα δώσει την ώθηση και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται το ιατρικό λειτούργημα. Ολοι οισυνάδελφοι εργάζονται με ηρωισμό, χωρίς ωράριο, και συχνά χωρίς αμοιβή, μόνο με κατάθεση ψυχής στον ασθενή τους.


Την τελετή παράδοσης παραλαβής ακολούθησε η κοινή επιθυμία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη και του Δημάρχου Καρπάθου κου Μιχάλη Χανιώτη για αδελφοποίηση των Δήμων τους, προκειμένου να προγραμματιστούν δράσεις και προγράμματα με διαχειριστική δομή που θα στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Καρπάθου και την προαγωγή της υγείας τους.
Μετά την Κάρπαθο, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Κωστής Δήμτσας με κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και τους εθελοντές γιατρούς κο Ηλία Τσέρκη, παθολόγο και την κα Άννα Λεντή, ορθοπαιδικό, μετέβησαν με το Λιμενικό Σώμα στην ακριτική Κάσο για να επιδώσουν στο Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο Κασου φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα.


Ο Δήμαρχος Κάσου, κος Δημήτρης Ερωτόκριτος, αφού ευχαρίστησε τους δύο φορείς για την προσφορά τους εξέφρασε την ανακούφισή του για το χέρι βοηθείας που απλώνουν στην Κάσο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος. Καταγράφοντας τις ανάγκες του νησιού, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια εξέταση αίματος και μία ακτινογραφία, θα νιώθαμε πολύ πιο ασφαλείς. Ούτε αυτό είναι εφικτό, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε δομές και εξειδικευμένο στελεχιακό ιατρικό και παραϊατρικό δυναμικό. Η αγωνία της υγείας μας είναι αγωνίας ζωής. Γι αυτό, σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα κοντά μας. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη σας. Και τώρα και στο αβέβαιο μέλλον μας."

www.markos.tv

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *