ροή ειδήσεων

Σε άτυπη στάση πληρωμών και πάλι το δημόσιο για να συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός

Σε άτυπη στάση πληρωμών προχωρά εκ νέου το δημόσιο προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα για τα ταμεία του που βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά και να... διατηρήσει τον προϋπολογισμό εντός στόχων. Σε μια περίοδο που η νέα κυβέρνηση διατυμπανίζει την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, το δημόσιο φέρεται και πάλι να επιλέγει το πάγωμα των πληρωμών και των επιστροφών φόρων, χρήματα τα οποία θα έδιναν μια βαθιά ανάσα σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι ωστόσο ταυτόχρονα καλούνται να είναι απόλυτα συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις έναντι του δημοσίου και μάλιστα χωρίς να δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών!

Το πρόβλημα στα ταμεία είναι μεγάλο, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν ήδη απορροφήσει σχεδόν το 60% της ετήσιας χρηματοδότησής τους, ενώ ταυτόχρονα τα φορολογικά έσοδα είναι πενιχρά και υστερούν κατά 661 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα τελικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τακτική της έγκρισης πληρωμών με το σταγονόμετρο ακολουθείται και εντός του Ιουνίου, καθώς κύριο μέλημα παραμένει να διατηρηθεί η επάρκεια των κρατικών διαθεσίμων.

Πιο αναλυτικά, οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στα τέλη Μαΐου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος.

Ταυτόχρονα, περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους είναι και οι δαπάνες περίθαλψης και οι λειτουργικές δαπάνες. Επίσης οι επιστροφές φόρων έχουν πέσει στα 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Έτσι, ο προϋπολογισμός κρατήθηκε εντός των στόχων που τέθηκαν τον Μάρτιο, με την τελευταία αναθεώρηση των προβλέψεών του.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο σε 10,87 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι στόχου 12,89 δισεκατομμύρια ευρώ) και το πρωτογενές έλλειμμα σε 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 4,23 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού είναι θέμα μηνών, κυρίως λόγω των αποκλίσεων στα έσοδα, αλλά και των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η ύφεση αναμένεται να προσεγγίσει το 6% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, δημιουργεί φόβους ότι το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει στο τέλος του 2012 το 8% του ΑΕΠ, από 6,7% που είναι ο στόχος.

«Μαύρη τρύπα» 661 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα

Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων έφθασε στα 661 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Μαΐου, από 334 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.

Σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2011:

• Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος ήταν μειωμένες κατά 352 εκατομμύρια ευρώ ή κατά 8,37%

• Τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν πτώση της τάξεως των 894 εκατομμύρια ευρώ ή του 12,1%

• Οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 43 εκατομμύρια ευρώ ή κατά 2,94%

• Τα έσοδα από τους ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά ήταν μειωμένα κατά 1,75% ή κατά 32 εκατομμύρια ευρώ

• Τα έσοδα από τους λοιπούς ΕΦΚ (στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά κ.λπ.) μειώθηκαν κατά 46 εκατομμύρια ευρώ.

• Τα τέλη ταξινόμησης από εισαγωγές και πωλήσεις αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων ήταν μόλις 21 εκατ. ευρώ, έναντι 46 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Αυτό το οποίο σώζει την κατάσταση, είναι οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο έφθασαν το 1,633 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *