ροή ειδήσεων

Ρόμπιν Λέιν Φοξ: Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες!

Ο διεθνούς κύρους Βρετανός καθηγητής μελετητής της μακεδονικής ιστορίας,υποστηρίζει το αυτονόητο πως η Μακεδονία είναι ελληνική
Έναν σύμμαχο και μάλιστα με διεθνές κύρος απέκτησε η Ελλάδα από το πουθενά… σε ότι αφορά το θέμα των Σκοπίων. Ο Βρετανός καθηγητής της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ υποστηρίζει -και μάλιστα με μαίνος- πως δεν ευσταθούν οι επί χρόνια τοποθετήσεις των Σκοπιανών που θέλουν να λέγονται Μακεδόνες και να είναι οι γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ που θεωρείται από τους επιφανέστερους μελετητές της Αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας στον κόσμο επιρρίπτει ευθύνες στους κυβερνώντες της γείτονας χώρας, αλλά και οι απλοί πολίτες υποστηρίζουν πως η γη τους είναι αυτή που «γέννησε» τον Μέγα Αλέξανδρο και κατά επέκταση η Μακεδονική αυτοκρατορία άρχιζε από τα εδάφη τους και με αυτά τα επιχειρήματα προσπαθούν να καπηλευτούν τον όρο Μακεδονία και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η τοποθέτηση του διεθνούς κύρους Βρετανού καθηγητή, έπεσε πάνω τους ως κεραυνός εν αιθρία σε μια χρονική περίοδο όπου η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνεχείς προκλήσεις των «πολυμήχανων» γειτόνων της, καθώς βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με μία μεταβατική Κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντικρούσει τις συνεχείς αυθάδεις προκλήσεις τους.

«Η Μακεδονία είναι Ελληνική»


«Η Μακεδονία είναι Ελληνική» ξεκαθαρίζει ο Βρετανός καθηγητής. Ο ίδιος είναι από τους κορυφαίους μελετητές της Αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας στον κόσμο
οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως η άποψη του στηρίζεται σε αναμφισβήτητα ιστορικά τεκμήρια.
«Η Μακεδονία είναι ένα ελληνόφωνο βασίλειο της Βορείου Ελλάδας, που κατοικείται από ανθρώπους που χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα, έχουν το ελληνικό ημερολόγιο τη λατρεία των αρχαίων Ελλήνων», εξηγεί ο Φοξ, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως οι Μακεδόνες που είναι Έλληνες έχουν κοινά στοιχεία με τους υπόλοιπους «γείτονες» τους στην αρχαιότητα. Οι κοινοί παρανομαστές, η θρησκεία, η γλώσσα, το ημερολόγιο που χρησιμοποίησε κατά την επιχειρηματολογία του ο καθηγητής δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν και σε αντίθετη περίπτωση αν κάποιος το τολμήσει κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ανιστόρητος ή ακόμη και επικίνδυνος. Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση θα «ξεσκεπαστεί» μια επί χρόνια πολιτικοϊστορική απάτη.

Λάβρος κατά των Σκοπιανών


Μάλιστα, ο Βρετανός καθηγητής χαρακτήρισε εξωφρενικές τις αιτιάσεις των Σκοπίων που δεν δείχνουν να έχουν δόση λογικής. «Εκείνοι που ζουν στα Σκόπια και υποστηρίζουν ότι εκεί είναι η Μακεδονία, η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αμαθείς και εξωφρενικοί» , επισημαίνει, σημειώνοντας με νόημα: «Είναι σαν να πει κανείς ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει τις ρίζες του στη Λευκορωσία κι ότι η Οξφόρφη ήταν το Μινσκ». Με αυτό το παράδειγμα ταρακούνησε τους Άγγλους που κατάλαβαν το μέγεθος του θέματος της Μακεδονίας.
Όμως ο Ρόμπιν Λέιν δεν στάθηκε μόνο εκεί και συνεχίζοντας υπογράμμισε την περίεργη στάση των Ελλήνων που κρύβει μέσα της και μια δόση απάθειας, «Τι έχουν να πουν σε αυτό όσοι Έλληνες δηλώνουν ανοιχτοί σε σύνθετη ονομασία ή όσοι λένε ότι «δεν ξέρουν καμία χώρα που να λέγεται Σκόπια»; Σε αυτή την ερώτηση του υπάρχει έμμεσος σχολιασμός για τους Έλληνες πολιτικούς που αμαχητί και χωρίς να προστατεύσουν το αυτονόητο, έπεσαν στην παγίδα των Σκοπίων, αλλά και των δυνάμεων που εξυπηρετούν αυτά, θέτοντας σε αμφισβήτηση ιστορία περισσότερη από 2500 χρόνων. Ο ιστορικός διερωτάται αν η διαδικασία της επιλογής του ονόματος με βάση γεωγραφικό προσανατολισμό τα επόμενα χρόνια θα αλλοιωθεί και οι Σκοπιανοί θα κρατήσουν μόνο τον όρο Μακεδονία, επομένως με την υπομονή τους και με την πονηριά τους θα μπορέσουν να πιάσουν τον εδώ και 25 χρόνια στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να αναγνωριστούν και επίσημα ως…Μακεδόνες!

Ρεύμα


Μετά από την…ακαδημαϊκή επίθεση που δέχθηκαν οι Σκοπιανοί από τον Λέιν Φοξ, δεν έχουν καταφέρει να αντιδράσουν, δεν έχουν συνέλθει από το σοκ!
Μάλιστα φοβούνται ότι μετά από την άποψη που εξέθεσε και επίσημα ο Βρετανός Ιστορικός μελετητής της Ιστορίας της Μακεδονίας, θα ακολουθήσουν και άλλοι ισάξιοι επιστήμονες αυτό το ρεύμα. Η δημιουργία ενός ακαδημαϊκού μπλοκ που δεν θα στηρίζεται σε Έλληνες και του οποίου οι προσωπικότητες θα έχουν αναγνωρίσιμο κύρος στην παγκόσμια κοινότητα θα είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουν τόσα χρόνια να αποδείξουν πως ο ελεφάντας δεν είναι ελέφαντας και στην συγκεκριμένη περίπτωση η Μακεδονία δεν είναι ελληνική.
http://pinakio.blogspot.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/6/12 13:28

    ΕΔΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΧΟΛΙΟ
    ΟΤΑΝ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΔΥΛΩΝΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/6/12 17:23

      Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι η Μακεδονία είναι Σκοπιανή ρε φίλε !
      Απλά λέει, ότι καλύτερο απ το να κάνουμε πολέμους είναι να βρίσκουμε λύσεις.
      Όπως θα δες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγει πάνω απ όλα η Εθνική Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια.

      Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
      Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κάτι το διαφορετικό !

      Μην τρελαθούμε..

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος15/6/12 15:30

    Θα σου απαντήσω εγώ αν και δεν είμαι συριζάκι. Φυσικά ισχύει αυτό που λέει ο τύπος. Το τι μπορεί να ήταν η Μακεδονία όμως στην αρχαιότητα, δηλαδή πριν από 2500 χρόνια, δε μπορεί το συσχετίζουμε μετά από τόσα πλέον χρόνια με τη σημερινή κατάσταση, όταν η ευρύτερη περιοχή που έως πριν από 100 χρόνια δεν είχε σύνορα ονομάζεται και ονομαζόταν Μακεδονία.

    Τα σύνορα που χωρίσαν τις περιοχές μπήκαν τον τελευταίο αιώνα. Η Έδεσσα (Bodena κατά τη σλαβική της ονομασία) και πολλά άλλα μέρη στην Ελλάδα, όπως η Φλώρινα, αλλά και στα σημερινά Σκόπια, όπως το Μοναστήρι (Bitola), Αχρίδα κλπ έως και τον εμφύλιο μιλούσαν μακεδονίτικα, δλδ κάτι σαν σλάβικα με βουλγάρικα. Από κάποια στιγμή και μετά, πριν ακόμα τον εμφύλιο, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να πιέζει προς την κατάργηση της τοπικής γλώσσας. Η αλλοίωση του πλυθησμού και της γλώσσας, ήρθε ουσιαστικά με τους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μ. Ασία. Όσοι εκδιώχτηκαν, επειδή λόγω γλώσσας θεωρούνταν αυτομάτως και κομμουνιστές, έφυγαν για Σκόπια και άλλες γειτονικές χώρες (ακόμα δεν τους έχουν επιστρέψει να επιστρέψουν).

    Η ευρύτερη περιοχή που ονομαζόταν Μακεδονία, εμπεριείχε τόσο το ελληνικό τμήμα όσο και το νότιο των Σκοπίων. Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και μακεδονικού αγώνα αυτά θεωρούνταν ενιαία. Στη συνείδηση λοιπόν του κόσμου στο πρόσφατο παρελθόν, αυτά αποτελούν τη Μακεδονία, χωρίς γραμμές στο χάρτη.

    Η θεώρηση ότι η Μακεδονία ανήκει στους έλληνες ή στους σκοπιανούς δε με βρίσκει σύμφωνο. Η Μακεδονία ανήκει στους κατοίκους της. Όπως η Κύπρος ανήκει στου Κύπριους (ότι γλώσσα και να μιλάνε) και όχι στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω για το καθεστώς της εισβολής και της κατοχής. Εννοώ γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/6/12 15:44

      σωστός!!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/6/12 16:38

      Τι λετε ρε επειδη οι σλαβοι ονομαζαν την τοπικη διαλεκτο σλαβοβουλγαρικων μακεδονιτικα ισχυει οτι πρεπει να περνουν μεριδιο απο την μακεδονικη ιστορια?
      Σλαβοι ειναι που ετυχε να εγκατασταθουν στην ευρυτερη περιοχη της μακεδονιας.
      Μην τρελεθουμε κι ολαςΕειναι κατοικοι της περιοχης απλα...
      Κατα τα αλλα ειναι σλαβοι στην καταγωγη...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/6/12 18:05

      Μακεδονίτικα ονομαζόταν η διάλεκτος εκεί και πριν την έλευση του ελληνικού κράτους. Τι να κάνουμε τώρα; Εσύ μείνε αν θες 2500 χρόνια πίσω, στο τότε βασίλειο. Μην μπερδεύεις όμως τον αλυτρωτισμό των σκοπιανών που θέλουν να κατέβουν έως τη Θεσσαλονίκη με το θέμα της ύπαρξης ενός λαού εκεί επι εκατονταετίες.

      Θες να το δούμε και αλλιώς; Από πότε έως πότε υπήρχε εκεί το βασίλειο της Μακεδονίας; Του Φιλίππου εννοώ, του Αλέξανδρου κλπ. Τι υπήρχε μετά και για πόσο καιρό; Και αργότερα; Μπορείς να μου κάνεις μια αναδρομή από το 500πχ έως σήμερα;

      Ιστορικά η ευρύτερη περιοχή είναι αλαλούμ, το λέει και η έκφραση "γίναμε Βαλκάνια", ψάξε τώρα εσύ να βρεις άκρη με καθαρότητα λαών στο πέρασμα των χρόνων.

      Ως έννοια, προφανώς είναι ελληνική πρωταρχικά. Από εκεί και πέρα, πέρασαν 2000+. Αν είναι έτσι να κάνουμε ελληνική επικράτεια έως την Ινδία, την Κάτω Ιταλία, τη Μικρά Ασία κλπ κλπ κλπ

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/6/12 22:54

    Οι Έλληνες δεν ζήτησαν ποτέ να γίνει ελληνική επικράτεια η Ινδία και η Κάτω Ιταλία. Οι Σκοπιανοί οικειοποιούνται σύμβολα και προσωπικότητες ελληνικές για να δικαιολογίσουν την ύπαρξη του κράτους τους. Δεν έχουν ιστορική υπόσταση και κλέβουν ιστορία των Ελλήνων. Περί αυτού πρόκειται φίλε μου. Δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς ότι κατα την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας αναμίχθηκαν οι λαοί. Όμως αυτοί οι λαοί τον 19ο αιώνα και έπειτα ίδρυσαν Κράτη Έθνη και όρισαν τα σύνορα τους. Το όνομα Μακεδονία είναι ελληνικό όπως έλληνες ήταν και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος. Δεν δικαιούνται να το χρησιμοποιήσουν οι αυτοαποκαλούμενοι Μακεδόνες. Δεν μας ενδιαφέρει η καθαρότητα της φυλής αλλά η ιστορία ενός λαού. Δεν θα αλλάξουν αυτοί την ιστορία. Δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο της αρχαιότητας των Μακεδόνων σε σκοπιανό έδαφος. Οι βασιλικοί τάφοι βρίσκονται στην Βεργίνα και τα ανάκτορα στην Πέλλα. Οι σκοπιανοί να ψάξουν την δική τους ιστορία και τους δικούς τους Ήρωες. Όπως σέβονται οι Ιταλοί την ελληνική αρχαιότητα σε έδαφος που ανήκει στην Ιταλία πιά. Δεν βάφτησαν της ελληνικές προσωπικότητες των Συρακουσσών της Γέλας του Ακράγαντα Λατίνους οι Ιταλούς αλλά σεβάστηκαν και ανέδειξαν τα ελληνικά μνημεία σε ιταλικό έδαφος. Το ίδιο έκαναν και άλλοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι (Αλεξάνδρεια των πτολαιμαίων που ήταν ελληνική βασιλική δυναστεία και η Κλεοπάτρα Ελληνίδα βασίλισσα που δεν μίλησε ποτέ στη ζωή της Αιγυπτικα) οι Ισπανοί ( τα ελληνικά μνημεία των αρχαίων Λινδίων στην σημερινή Μαγιόρκα) και πολλοί άλλοι. Μόνο οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί σκοπίμως αφάνησαν την ελληνική παρουσία από τα σημερινά εδάφη τους. Την λέξη Ελλάδα δεν την ακούς πουθενά στην Μικρά Ασία όλα τα βάφτισαν ρωμαικά. Τυχαίο; Δεν νομίζω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/6/12 23:26

      Νομιζω οτι δεν εχει νοημα αυτη η συζητηση,ο Αλεξανδρος ηταν γιος μακεδονα με μανα ηπειρωτησα.Τα δυο κρατοι τοτε ειχαν συνορα,σημαια,στρατο,βουλη...το που βρισκονται σημερα ειναι αλλη ιστορια.Ο καθενας το ερμηνευει οπως θελει.Και ο Κεμαλ Ατατουρκ γεννηθηκε στην Θεσσαλονικη,τι ειναι ελληνας η τουρκος?Αλλοι καιροι τοτε και αλλοι σημερα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/6/12 02:05

      Είμαι ο 15/6/12 6:05 μ.μ. Δε διαφωνώ σε τίποτα από αυτά που λες. Γι αυτό και είπα ότι πρέπει να απεμπλέκεται ο αλυτρωτισμός από την ιστορική πραγματικότητα (είτε πρόσφατη, είτε παλαιότερη).

      Οι Σκοπιανοί δεν έχουν δική τους ιστορία και επειδή περισσότερο "φοβούνται" τους Βούλγαρους (οι οποίοι τους κατηγορούν ότι είναι δική τους απόσχιση και πρέπει να προσαρτηθούν στη Βουλγαρία), ψάχνουν τρόπους να δημιουργήσουν εθνική συνείδηση η οποία δεν υπήρχε. Στηρίζονται λοιπόν σε ιστορία που τους βολεύει, δημιουργώντας και θέμα αντιπαλότητας με τους γείτονες, ώστε να τονωθεί το πατριωτικό τους αίσθημα.

      Αυτά για την πολύ πρόσφατη ιστορία. Δε μπορούμε παρόλα αυτά να παραγνωρίσουμε ότι η ευρύτερη περιοχή ονομαζόταν Μακεδονία από πολύ παλιά (πριν τη δημιουργία κρατών), κάτι το οποίο πέρασε από γενιά σε γενιά.
      Επομένως κάποιος θα μπορούσε να αυτοπροσδιοριστεί μακεδόνας σε οποιαδήποτε πλευτρά των σημερινών συνόρων βρίσκεται σήμερα. Το θέμα είναι, αν πίσω από αυτό κρύβονται άλλα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *