ροή ειδήσεων

Μπαράζ πλειστηριασμών ιστορικών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων

Καταιγιστικούς ρυθμούς λαμβάνει η διαδικασία εκποίησης μεγάλων και ιστορικών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, καθώς η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους βαρών ή άλλων υποχρεώσεων...
των βασικών μετόχων οδηγούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα και επιχειρήσεις είτε σε πλειστηριασμούς είτε σε distressed sales.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις δρομολογημένες από τις τράπεζες πωλήσεις ξενοδοχειακών τους θυγατρικών, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το Hilton από την Alpha Bank, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Πιέζονται όμως έτσι σημαντικά οι αποτιμήσεις στην αγορά με δεδομένο ότι περισσότερα από 1.000 ξενοδοχειακά συγκροτήματα τελούν υπό πώληση σύμφωνα με υπολογισμούς μεγάλων κτηματομεσιτικών οίκων. Αν και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και από έλληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια είναι υπαρκτό, η αγορά κυριαρχείται από τους αγοραστές. Προσθετός λόγος, οι ολοένα και περισσότερες κατασχέσεις ξενοδοχειακών ακινήτων από τις τράπεζες που στην συνέχεια οδηγούνται στην αγορά προς εκποίηση.

Sofitel Capsis
Σήμερα είναι προγραμματισμένος πλειστηριασμός για τον κινητό εξοπλισμό του ξενοδοχείου Sofitel Capsis της Ρόδου συμφερόντων της Ντία Καψή, μιας εκ των δύο θυγατέρων της Μαρίκας και του Θάνος Καψή και τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και το ακίνητο. Η επιχείρηση έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της πιστώτριας τράπεζας Eurobank η οποία αξιώνει το ποσό των 55 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή το προηγούμενο διάστημα δεν απέδωσε. Ο κινητός εξοπλισμός έχει πρώτη τιμή εκκίνησης για το σύνολο των εκπλειστηριαζόμενων ειδών το ποσό των 466.333 ευρώ.

Sheraton Rhodes
Στη Ρόδο όμως προς πώληση έχει βγει και το Sheraton Rhodes, γνωστό και ως πρώην Hilton από την Τουριστικά Θέρετρα Α.Ε η οποία αποτελεί κοινοπραξία που συντάθηκε για την λειτουργία του ξενοδοχείου από τις Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη που ελέγχει και την Μεγάλη Βρετανία, και Πλάκα Α.Ε. συμφερόντων οικογένειας Σμπώκου (Blue Palace Resort & Spa στην Ελούντα). Και στην περίπτωση αυτή το τίμημα που επιδιώκεται έιναι σύμφωνα με πληροφορίες στα επίπεδα των 50 εκατομμυρίων ευρώ και την διαδικασία έχει αναλάβει η αμερικανικών συμφερόντων Carlton Group.

Doretta Beach Resort & Spa
Η Λάμψα στην ετήσια οικονομική έκθεση είχε ήδη επισημάνει για το 2012 πως «θα εξεταστούν επίσης εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης με βάση τη νέα νομοθεσία περί μεικτών τουριστικών χρήσεων, ιδίως για το Ξενοδοχείο Sheraton Ρόδου». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι ιδιοκτήτες πωλούν αλλά δεν είναι διατεθειμένο να δεχθούν προσφορές χαμηλότερες των προσδοκιών τους. Σε κάθε περίπτωση όμως πιέζουν τις τιμές και για υπόλοιπα συγκροτήματα της Ρόδου όπως το Capsis αλλά και το Doretta Beach Resort & Spa στην περιοχή Θόλος της Ρόδου που ανήκει στα συμφέροντα της πάλαι ποτέ πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας Σολούνια.

Αστήρ Παλλάς
Την ίδια ώρα καθυστερήσεις φέρονται να σημειώνονται στη διαδικασία πώλησης της Αστήρ Παλλάς από την Εθνική τράπεζα καθώς η πολιτική δυστοκία και η αβεβαιότητα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθήσει το δημόσιο στις αποκρατικοποίησες περιπλέκει την κατάσταση. Σημειώνεται πώς ποσοστό της τάξης του 35% της γης στον αυχένα της Βουλιαγμένης επί της οποίας είναι χτισμένο το συγκρότημα ανήκει στο δημόσιο. Η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 200 εκατομμύρια ευρώ αλλά η Εθνική φέρεται να επιζητά τίμημα σημαντικά μεγαλύτερο για το ποσοστό που ελέγχει.

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *