ροή ειδήσεων

Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»:
Ο «Μεγάλος αδελφός» για τη ζωή μας και την περιουσία μας!

Το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό...
τις αποταμιεύσεις τους και τη συμμετοχή τους σε παντός είδους επιχειρήσεις

Σχέδιο για τον ηλεκτρονικό και αποτελεσματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των φορολογουμένων θέτει σε λειτουργία από το 2013 το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλο από το «περιουσιολόγιο», το οποίο -όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης- θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα που θα προσδιορίζει τα εισοδήματα των φορολογουμένων και θα εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούν πλέον εύκολα να εντοπιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα αλλά πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες ή διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το σύστημα αυτό θα βασίζεται στην υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των χρηματικών ποσών που διαθέτουν οι φορολογούμενοι για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για καταναλωτικές δαπάνες αλλά και για αποταμίευση. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ποσά που δαπάνησαν ή αποταμίευσαν, τότε ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ θα επιβάλλονται και πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογούμενων που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και στους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των στοιχείων για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
Ολοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες». Στη δήλωση αυτή κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να γράψει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό, τις αποταμιεύσεις του και τη συμμετοχή του σε παντός είδους επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα υποχρεωθεί να δηλώσει:

Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.
Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια.
Κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, ελικόπτερα, έργα τέχνης, κοσμήματα κ.λπ.
Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής.Η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία!
«Μεγάλος αδελφός» για κάθε δαπάνη!
Το φθινόπωρο του 2013 η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να συλλέγει σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2012, για ασφαλιστικές εισφορές, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, οικιακές υπηρεσίες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, εξόφληση πάσης φύσεως δανείων και πιστωτικών καρτών κ.λπ. Ειδικότερα:

Τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν σε πληρωμές δόσεων για δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις καταβληθείσες εισφορές σε αυτά.
Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα στείλουν στοιχεία για τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που πλήρωσαν οι συνδρομητές τους.
Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα ενημερώσουν για την κατανάλωση και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των πελατών τους.
Οι εταιρείες ύδρευσης θα στείλουν αναλυτικά στοιχεία για την κατανάλωση και το κόστος νερού των πελατών τους.
Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα διαβιβάσουν το περιεχόμενο των βεβαιώσεων για το ύψος ποσών των ασφαλίστρων ζωής που κατέβαλαν, το προηγούμενο έτος, οι πελάτες τους. Πρόκειται για τις βεβαιώσεις που οι εταιρείες αυτές χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου εισοδήματος.Θα δηλώνονται όλα τα έξοδα διαβίωσης!
Η Εφορία θα ξέρει τα πάντα για τη ζωή μας και την περιουσία μας
Μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και των φορολογικών δηλώσεων η Εφορία θα έχει στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα έσοδα, την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογούμενων. Ετσι θα είναι πλέον εύκολο στις φορολογικές αρχές να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται τα εισοδήματα, τις αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσης και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων. Οπου διαπιστώνουν περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας ή καταθέσεων μεγάλου ύψους ή αδικαιολόγητες δαπάνες διαβίωσης, θα επεμβαίνουν επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Να υπενθυμίσουμε πως στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2013 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά όλα τα έξοδα διαβίωσης (δαπάνες χρήσης, επισκευής και συντήρησης κατοικιών, αυτοκινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων).

Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα ethnos.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/7/12 13:16

    Καιρός ήταν να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν γίνεται να πίνουν πάντα ορισμένοι στην υγεία των κοροϊδων. Να γίνει ηλεκτρονική καταγραφή παντού. Τέλος οι φοροφυγάδες και τα λαμόγια. "Ε ρε ΤΖΑΜΠΟ που σας χρειάζεται" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/7/12 23:54

    Όντως μακάρι να βρουν όλα τα άπλυτα και ξεπλυμένα στη φόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *