ροή ειδήσεων

Άσκηση φάντασμα στον Έβρο

Έντονο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Κομοτηνής, στην οποία έλαβαν μέρος Ευέλπιδες του Κατάρ...


Έγγραφο-σοκ μελών τάγματος που ανήκει στην συγκεκριμένη μονάδα, κάνει λόγο για άσκηση «φάντασμα», καθώς ο διοικητής της περιοχής δεν εξέδωσε εντολή για την διεξαγωγή της.

Το χρονικό


Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές Ιουλίου, μετά από την ανακοίνωση ότι 146 Ευέλπιδες από το Κατάρ θα έρθουν στη χώρα μας προκειμένου να συμμετέχουν σε ελληνική στρατιωτική άσκηση και να παρακολουθήσουν από κοντά τους Έλληνες στρατιώτες και μάλιστα… «εν δράσει».

Στην αρχή είχε αποφασιστεί ότι η άσκηση θα λάμβανε χώρα στην 71η Ταξιαρχία, η οποία, σύμφωνα με στρατιωτικές «πηγές», διαθέτει άρτιο εξοπλισμό και πολύ καλές υποδομές.

Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, επενέβη ο διοικητής της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, προτείνοντας η άσκηση να πραγματοποιηθεί στη μονάδα του, κάτι το οποίο τελικά και έγινε.

Άρχισαν οι απαιτήσεις

Τα προβλήματα άρχισαν δημιουργούνται μετά από τις «ξαφνικές» απαιτήσεις του εν λόγω διοικητή, ο οποίος ενώ στην αρχή είχε ενημερώσει τη μονάδα που συνέταξε την επιστολή ότι η υποχρέωση της θα είναι να μεταφέρει τους Ευέλπιδες, στη συνέχεια άρχισε να ζητά τη συνδρομή της και σε άλλα πράγματα.

«Όσο πλησίαζαν οι ημέρες, οι απαιτήσεις της διοικήσεως άρχισαν να γίνονται επίμονες, πάντα σε προφορική βάση, απαιτώντας σε μηδενικό χρόνο να στηθεί ένας τεράστιος καταυλισμός φιλοξενίας των Καταριανών, με εμπλοκή όλων των διαθέσιμων υλικών των ταγμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Πράγματι, ορίστηκαν εκπαιδευτές ενώ αγοράστηκε και εξοπλισμός ο οποίος θα βοηθούσε την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης. Κάμερες, πόρτες, καταγραφικά και άλλα αντικείμενα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, ζημιώνοντας τα στρατιωτικά ταμεία με περίπου 3.000 ευρώ.




Άσκηση «φάντασμα»

Πλήθος ερωτημάτων για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της άσκησης που πραγματοποιήθηκε εγείρει το γεγονός ότι τόσο για την συμμετοχή των στρατιωτικών, όσο και για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε δεν εκδόθηκε έγγραφη διαταγή.
Δηλαδή τόσο η άσκηση όσο και ο εξοπλισμός που αγοράστηκε (ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να μπει σε δαπάνη συντήρησης κτηρίων) αλλά και η υπηρεσία που προσέφεραν οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν δεν δηλώθηκαν σε κανένα επίσημο έγγραφο. Σαν να μην έγιναν. Ποτέ.

«Την Πέμπτη 5 Ιουλίου σε σύσκεψη εκπαιδευτών-3ου ΕΓ Ταξιαρχίας η διοίκηση δεσμεύθηκε για την έκδοση διαταγής ασκήσεως. Τελικά, μας εγνώσθη ότι τελικά δεν θα εκδοθεί διαταγή ασκήσεως και δεν είναι και σίγουρο εάν θα υπάρξει και αποζημίωση. Άραγε πώς να υπάρξει αποζημίωση για άσκηση που τουλάχιστον τυπικά φέρεται να μην έγινε, αφού δεν εκδόθηκε μέχρι και σήμερα διαταγή;» διερωτώνται οι συντάκτες της επιστολής.

Η zougla.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον διοικητή της 21ης Ταξιαρχίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς ο τελευταίος βρίσκεται σε άδεια.

Παράλληλα επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντισυνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη, ο οποίος δήλωσε ότι χρήζει άμεσης διερεύνησης η συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλά σκιώδη σημεία.
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος
zougla.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *