ροή ειδήσεων

Φρούριο Φερακλός. Ένα μνημείο μελαγχολίας και
παγκόσμιας πολιτιστικής κατάντιας

Η έτοιμη δικαιολογία που έχουν “κάτω από τη γλώσσα” οι αρμόδιοι όταν τους ρωτάς γιατί δεν προχώρησαν στην αξιοποίηση-συντήρηση κάποιου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής μας, είναι πάντα μία και μοναδική: “Δεν έχουμε κονδύλια”...
Την καραμέλα αυτή την πιπιλίζουν συνεχώς όσοι ψάχνουν μία εύκολη απάντηση σε ένα δύσκολο ή βαρετό γι αυτούς ερώτημα. Είναι όμως έτσι;

Μάλλον όχι. Γιατί στην ουσία οι ίδιοι οι τοπικοί παράγοντες είναι αυτοί που γνωμοδοτούν και προτείνουν στις κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού τους αρχαιολογικούς χώρους προς ανάδειξη και αξιοποίηση. Άρα η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος σημαντικός αρχαιολογικός τόπος παραμένει για δεκαετίες εγκαταλελειμμένος και οδηγείτε σε πλήρη απαξίωση, αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς αυτοί που έπρεπε και είχαν την ευθύνη, δεν ήθελαν να ασχοληθούν μαζί του. Το γιατί το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι αλλά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής που όλα αυτά τα χρόνια συνηγορούν σε αυτή την κατάσταση.

Να σας οδηγήσω με μια εικονική βόλτα στο Φρούριο Φερακλός. Είναι αυτό το κάστρο που δεσπόζει δίπλα στο Χαράκι και που αντικρίζουν από μακριά όλοι οι επισκέπτες του νησιού που κινούνται προς τη Λίνδο. Κτισμένο δίπλα στη θάλασσα αποτελούσε ένα από τα τρία σημαντικότερα κάστρα του νησιού (Λίνδου & Ρόδου) και χρησίμευε για να προστατεύει τους κατοίκους των γύρω χωριών, (Μαλωνας, Καμινάρι, Καταγρός, Ζηνοδότου και Σαλλία) από τις επιδρομές των πειρατών και μεταγενέστερα των Τούρκων. Το κάστρο λοιπόν αυτό, εν αντίθεση με όλα τα άλλα που υπήρχαν στο νησί μας και συντηρήθηκαν, (Λίνδου, Κρητηνίας, Μονόλιθου, Ασκληπιού) αλλά και ορισμένα που ανακατασκευάσθηκαν σχεδόν από την αρχή (Αρχαγγέλου), έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Παρά των πακτωλό των εκατομμυρίων που δαπανήθηκαν από Ευρωπαϊκά κονδύλια για εργασίες συντήρησης τους, δεν διατέθηκε ποτέ έστω και ένα ευρώ για αυτό. Ποτέ δεν έγινε καμιά απολύτως εργασία έστω μικροσυντήρησης του. Αλλά ούτε υπήρξε και η παραμικρή πρόνοια προκειμένου να προστατευθεί.



Πόσα άραγε χρήματα χρειάζονται ώστε να αναδειχτεί και προστατευθεί ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο αξιόλογες παραλίες του νησιού όπως αυτές της Αγίας Αγάθης και το Χαράκι, και βρίσκεται σε απόσταση μόλις δυο χιλιομέτρων από τον οδικό άξονα Ρόδου –Λίνδου που χρησιμοποιείτε από όλους τους επισκέπτες του νησιού; Ε λοιπόν ούτε αυτά τα ελάχιστα για τον καθαρισμό των χόρτων και τη διαμόρφωση του χώρου τριγύρω του φαίνεται να μην υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε καν για μια περιμετρική περίφραξη με πλέγμα που θα προστάτευε το μνημείο τουλάχιστον από τα αιγοπρόβατα που εδώ και πολλά χρόνια με την ανοχή για να μην πω συναίνεση του τέως Δημάρχου Αρχαγγέλου, σταβλίζουν οι τσοπάνηδες μέσα σε αυτό και το έχουν μετατρέψει σε βοσκότοπο και ένα απέραντο μαντρί. Με αποτέλεσμα ένα σημαντικότατο τμήμα των τειχών του να έχει ήδη καταρρεύσει, ή να είναι ετοιμόρροπο και να καθίσταται σήμερα εξαιρετικά επικίνδυνη η οποιαδήποτε απόπειρα επίσκεψης στο χώρο του.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “ECOMUSEUM Rhodes” είναι αποφασισμένη να απευθυνθεί όπου πρέπει και κυρίως σε διεθνείς Οργανισμούς, για να καταγγείλει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, προκειμένου να προστατευτεί ότι έχει απομείνει από το μνημείο και τον πέριξ σε αυτό αρχαιολογικό χώρο, από κάθε περαιτέρω απαξίωση και υποβάθμιση. Όπως επίσης για να πληροφορήσει για την επικινδυνότητα που εμφανίζει η σημερινή κατάσταση των τειχών του κάστρου Φερακλός και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ίδια την ζωή των επισκεπτών του. Παράλληλα θα υλοποιήσει δράσεις που θα αναδείξουν την ιστορικότητα του, μαζί με αυτήν και άλλων χώρων (εργοστάσιο ζάχαρης, προχριστιανικές εκκλησίες κα) που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Αγάθη –Χαράκι.

Όμως η σημερινή τραγική εικόνα του κάστρου Φερακλός αναδεικνύει και πάλι το βαθμό εγκατάλειψης από τις τοπικές αρχές της Μαλώνας. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίον η προηγούμενη Δημοτική Αρχή της περιοχής με δήμαρχο τον κ Παππουρά, διαχειρίσθηκε τα ζητήματα αυτού του χωριού και της κοινωνίας του, απαξιώνοντας όχι μόνο την παραγωγική γη του, αλλά και τα μνημεία του πολιτισμού και της ιστορίας του.

Θέλω να ελπίζω πως η πρόσφατη παραίτηση όλον των μελών του τοπικού συμβουλίου, θα αποτελέσει την αφορμή για να αναδειχθεί το σύνολο όλων αυτών των προβλημάτων και θα υποχρεώσει πλέον τις αρχές που κυβερνούν αυτό το τόπο να ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την αντιμετώπιση τους.

Αντί επίλογου

Για τους φίλους που δικαιολογημένα αναρωτιούνται γιατί γράφω αυτά που γράφω. Με την δική τους λογική που λέει, μάταιος ο κόπος, σε αυτό το τόπο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα…

Δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος ούτε συγγραφέας. Θάλεγα ότι είμαι ένας “ερασιτέχνης ερευνητής” του τόπου μου, της ιστορίας του, των ανθρώπων του. Αναζητώ μια κρυμμένη Ελλάδα, μια Ρόδο που βρίσκεται εκτός χάρτη, χωριά όπως το δικό μου που τα ξέχασαν άνθρωποι και Θεός. Και θέλω αυτές τις εμπειρίες μου να τις μεταδώσω σε όσο το δυνατόν περισσότερους συντοπίτες μου. Θέλω και επιδιώκω να φτιάξουμε μια μεγάλη παρέα. Να ανταλλάξουμε πληροφορίες, γνώσεις, να μιλήσουμε για το τόπο μας, το υπέροχο νησί μας, να μαθουμε να κουβεντιάζουμε. Όμως πάνω απ’όλα θέλω να δημιουργήσουμε ένα κίνητρο για να σπάσουμε τη στασιμότητα που μας έχουν επιβάλλει στις σκέψεις μας και τη ζωή μας την ίδια… Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη δική μας πορεία, ακόμη και αν δε μπορέσουμε ν’ ανατρέψουμε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση. Τουλάχιστον θα συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε ένα διαφορετικό αύριο.

dkblog.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/7/12 12:32

    εαν δεν τα εκανες ολα αυτα για προσωπικο οφελος και χρηματικο κερδος θα ειχες πολλους συμπαραστατες-μαζι και εμενα-σε αυτο που "υποθετικα" προσδωκεις.
    πριν απο λιγο καιρο γνωρισες το φαραγγι της ξεντριπιτης μια περιοχη που ολοι οι Μαλωνιτες την γνωριζουν απο μικρη ηλικια λογω της πανιγυρης της Ζωοδοχου Πηγης. εσυ αραγε τοσα χρονια που ησουνα??
    ξερω οτι μπορεις να καταφερεις αρκετα πραγματα με τις γνωριμιες σου αλλα για να σε στηριξουν οι Μαλωνιτες πρεπει πρωτα απο ολα να εισαι εσυ σωστος απεναντι τους και οχι να εκεταλευεσε κοπους,νεανικες προθεσεις και φιλοτιμιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί όλα πρέπει να περιέχουν υποψίες -υπόνοιες -καχυποψίες ? κακό σύνδρομο που μας άφησαν οι βυζαντινοί και τούρκοι κατακτητές ,, όσο για το κάστρο , οι κυβερνώντες "χριστιανοταλιμπαν" της άμοιρης πατρίδας μας απαξιώνουν την ένδοξη περίοδο των Ελλήνων εσκεμμένα !!! διότι δεν είναι χριστιανικό,,,εκεί πάνω στο κάστρο ήταν ο ναός του Ποσειδώνα από τα ποιο ξακουστά ποσειδώνια της αρχαίας Ρόδου,!! η ιππότες κακοποίησαν τα μαρμαρα του ναού σκαλίζοντας σταυρούς και χριστιανικά σύμβολα ,κατεδαφίζοντας το πέτρα πέτρα,, ,επίσης στους πρόποδες του κάστρου ήταν οι φυλακες των ιωαννιτών ωπού φυλάκιζαν τους μη χριστιανούς Έλληνες ,{εθνικούς} και πολλά΄αλλα τα οποια επιμελώς κάποιοι μας απόκρυψαν,, αλλά εδώ είμαστε !! ΟΛΟΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ,,ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/7/12 20:50

    συγχαρητηρια φίλε για το άρθρο σου....
    ας κοιτάξουμε αυτά να φτιάξουμε και οχι την κάθε είδους μουσουλμανικη μη πω τι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *