ροή ειδήσεων

Σχέδιο για ελαστικότερα κριτήρια στον «Τειρεσία»

Τη «χαλάρωση» των κανόνων εισόδου και εξόδου στις μαύρες λίστες του «Τειρεσία» που ταλαιπωρεί πάνω 1.500.000 πολίτες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να μπορούν...
επιχειρήσεις και νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπει βελτιώσεις, όπως αύξηση του ποσού για το οποίο γίνεται η εγγραφή στον «Τειρεσία» (σήμερα ανέρχεται μόλις στα 1.000 ευρώ) και μείωση του χρόνου παραμονής στο σύστημα για όσους εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, όσοι εγγράφονται στον κατάλογο του «Τειρεσία» για ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, παραμένουν «εγκλωβισμένοι» επί δύο χρόνια, ανεξαρτήτως του πότε θα πληρώσουν. Όσοι εγγράφονται για διαταγές πληρωμής, παραμένουν αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό για τρία χρόνια.

Η σημαντικότερη ίσως πρόταση που εξετάζεται για τη χαλάρωση του «Τειρεσία» είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει γενική διαγραφή από το σύστημα των οφειλετών που θα έχουν εξοφλήσει το χρέος τους μέχρι την ημερομηνία στην οποία θα ενεργοποιηθούν οι αλλαγές.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην εγγράφονται στον «Τειρεσία» οι επαγγελματίες που περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων λόγω της μη απόδοσης χρημάτων που τους οφείλει το Δημόσιο.

Ειδικότερα, το πλαίσιο της χαλάρωσης του «Τειρεσία» που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει τα εξής:

- Τη διαγραφή από τα αρχεία δεδομένων του «Τειρεσία» όλων των οφειλετών που έχουν εξοφλήσει το χρέος τους μέχρι την ενεργοποίηση του νέου πλαισίου. Αυτό θα αφορά περιπτώσεις με απλήρωτες-σφραγισμένες επιταγές, ανεξόφλητες συναλλαγματικές και γραμμάτια, καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών κ.ά. Βασική και αναγκαία προϋπόθεση θα είναι ο οφειλέτης να έχει εξοφλήσει την οφειλή στο σύνολό της ή να την εξοφλήσει μέσα σε διάστημα που θα προσδιορισθεί με νόμο.

- Τη μείωση του χρόνου τήρησης (από τις τράπεζες) των στοιχείων του «Τειρεσία». Εφόσον έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις για απλήρωτες επιταγές, ανεξόφλητες συναλλαγματικές κ.λπ., ο πολίτης θα παραμένει στις λίστες του «Τειρεσία» μόνο για ένα χρόνο αντί για δύο που ισχύει σήμερα. Για τις διαταγές πληρωμής η παραμονή στον «Τειρεσία» αναμένεται να περιορισθεί στα δύο από τρία χρόνια.

- Μικροοφειλέτες με χρέη έως 2.000 ευρώ δεν θα εγγράφονται στον «Τειρεσία». Σήμερα το όριο είναι στα 1.000 ευρώ.

- Δεν θα καταχωρούνται οφειλές που έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τις 5.000 χιλιάδες ευρώ και ο οφειλέτης δεν ξεπερνά τις τρεις καταχωρίσεις συνολικά (σήμερα το όριο είναι 3.000 ευρώ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του καθεστώτος μεταχρονολόγησης των επιταγών ώστε οι επαγγελματίες να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Με βάση το σημερινό πλαίσιο, μια επιταγή σφραγίζεται ως ακάλυπτη αν δεν έχει αντίκρισμα σε 16 ημέρες, ενώ οι αρμόδιοι φορείς έχουν προτείνει την επέκταση του χρονικού ορίου στις 30 ημέρες. Στον «Τειρεσία» εγγράφεται κάποιος αυτόματα όταν υπάρχει διαταγή πληρωμής ή κατάσχεσης, αλλά και όταν έχει εκδώσει ακάλυπτη επιταγή που σφραγίστηκε ή έχει υπογράψει συναλλαγματική που δεν πληρώθηκε.

Τις επόμενες ημέρες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία».

express.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/8/12 20:56

    toraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa einai argaaaaaaaaaaaa!!! lalalala piase to tsitso pare ta rouxa tou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *