ροή ειδήσεων

"Τα δέντρα αποκτούν ψηφιακή ταυτότητα"

της Βαρβάρας Ζούκα
Ψηφιακό… τείχος για την προστασία των περίπου 60.000 δέντρων, τα οποία βρίσκονται στα πάρκα, στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης, επιδιώκουν να δημιουργήσουν...


ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.

Μέσα στο Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα πρόκειται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, στο οποίο θα καταγραφούν ένα προς ένα τα περίπου 60.000 δέντρα που κοσμούν τις γειτονιές της πόλης.

Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για το αστικό πράσινο, καθώς θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε δέντρο ξεχωριστά, από το ακριβές σημείο όπου αυτό βρίσκεται μέχρι το ύψος ή και παρατηρήσεις που αφορούν τον ενδεδειγμένο τρόπο περιποίησής του.

Η ενσωμάτωση των στοιχείων αυτών σε ένα ψηφιακό αρχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατ’ επανάληψη καταγραφεί περιστατικά καταστροφής του πρασίνου από ασυνείδητους πολίτες, που αισθάνονταν να ενοχλούνται από την παρουσία των δέντρων για διάφορους μη σοβαρούς λόγους, μέχρι και γιατί αυτά μπορεί να έκρυβαν τη βιτρίνα του καταστήματός τους.

Ξεχωριστή θέση σε αυτό το ηλεκτρονικό μητρώο θα κατέχουν τα λεγόμενα μνημειακά δέντρα της πόλης, όπως είναι τα πλατάνια στην περιοχή του Βαφοπουλείου, καθώς και αυτά που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου, στην πλατεία Ναβαρίνου ή και στον άξονα της παραλιακής λεωφόρου.

Κατά την επόμενη χρονιά εξάλλου, όπως επισήμανε ο κ. Ζέρβας, η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων σχεδιάζει να προχωρήσει στη φύτευση συνολικά 5.000 νέων δέντρων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Διαμαρτυρίες για τις κλαδεύσεις

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες γίνονται αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από εκατοντάδες πολίτες για το γεγονός ότι φέτος δεν έγιναν εκτεταμένες εργασίες για την κλάδευση των δέντρων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις αυτά να κρύβουν πινακίδες και φωτεινούς σηματοδότες ή να καθίστανται επικίνδυνα, καθώς φτάνουν μέχρι τα μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο κ. Ζέρβας παραδέχτηκε ότι ελλείψει προσωπικού, μέσων και πόρων φέτος κλαδεύτηκαν μόνον 1.918 δέντρα μέσα σε πάρκα, επιπλέον 3.843 στο πλαίσιο εργολαβίας και άλλα 1.620 με αυτεπιστασία. «Την επόμενη σεζόν θα προχωρήσουμε σε εκτεταμένες κλαδεύσεις, ενώ ακόμη και αυτήν την περίοδο εξακολουθούμε να ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα πολιτών, όταν αυτά αφορούν δέντρα που καλύπτουν πινακίδες ή φανάρια».



kzervas.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *