ροή ειδήσεων

Βάλτε τις δημόσιες υπηρεσίες να... τρέχουν για λογαριασμό σας...

Εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, έχει ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος επιβάλλει δύο κανόνες στους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών. Πρώτον, να μην ζητούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά από τους πολίτες όταν... αυτοί προσέρχονται για να διεκπεραιώσουν μια υπόθεσή τους. Και δεύτερον, να ζητούν από τους πολίτες το «πράσινο φως» ώστε να αναζητούν οι υπηρεσίες ορισμένα άλλα δικαιολογητικά για λογαριασμό τους. Στην πράξη, αυτό δεν συμβαίνει τουλάχιστον όχι πάντοτε. Πολύ απλά διότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.Δεν γνωρίζουν δηλαδή ότι αντί να τρέχουν στα ΚΕΠ για να εκδώσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μπορούν να ζητήσουν από τη δημόσια υπηρεσία που το απαιτεί, να το αναζητήσει μόνη της.

Υπάρχουν δύο κατάλογοι με δικαιολογητικά των οποίων μάλιστα ο σημερινός υπουργός δικαιοσύνης ζητά την επικαιροποίησή τους.
· Ο πρώτος κατάλογος περιλαμβάνει τα 40 δικαιολογητικά υποχρεωτικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης. Είναι τα 40 δικαιολογητικά με τα οποία ο πολίτης δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανάμειξη. Μεταξύ αυτών είναι:
1. Το πιστοποιητικό γέννησης
2. Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3. Η ληξιαρχική πράξη γέννησης, γάμου ή θανάτου
4. Το αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής ή δικαστικής χρήσης
5. Η συνταξιοδοτική απόφαση
6. Η απόφαση αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας
7. Το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α’ και Β’ και
8. Η βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας.

Όταν λοιπόν πηγαίνετε σε μια δημόσια ή δημοτική υπηρεσία όλα αυτά τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν, ο δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να σας τα ζητήσει.Δυστυχώς, ο νόμος δεν εφαρμόζεται πάντοτε. Γι’ αυτό λοιπόν, να γνωρίζετε τον αριθμό του νόμου (διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102 Α’) και του άρθρου 16 του Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ 57 Α’)) προκειμένου να μην τρέχετε χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, τώρα που τρέχετε να συγκεντρώσετε τα χαρτιά για να εγγράψετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό, δεν χρειάζεται να τρέχετε και για το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Θα πρέπει η δημοτική αρχή που υποδέχεται τις αιτήσεις, να το βρει μόνη της.
· Ο δεύτερος κατάλογος περιλαμβάνει 182 δικαιολογητικά τα οποία οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να αναζητήσουν εσωτερικά εφόσον εξασφαλίσουν τη συναίνεση του ενδιαφερόμενου. Αναφέρουμε τα κυριότερα:
1. Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φόρου εισοδήματος
2. Βεβαίωση περί μη οφειλής στο ΙΚΑ προκειμένου να γίνει θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από την εφορία
3. Βεβαίωση για την ισοτιμία τίτλων σπουδών τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης
4. Βεβαίωση χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών
5. Πιστοποιητικό φοιτητικής ιδιότητας

http://asimpiestos.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/8/12 20:15

    Χα χα χα, το άλλο με τον Τοτο το ξέρετε ? ΕΝΤΟ ειναι Ελλαδισταν, και ΟΧΙ Γερμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/8/12 21:02

    Aντε με τις ηλίθιες αναρτήσεις που μπαίνουν στα μπλόγκ και ξεσηκώνουν τον κόσμο.
    Κόσμο που πάει στα ΚΕΠ και στις αλλες υπηρεσίες και δεν ξέρει τι ζητάει και ειναι ετοιμος να τσακωθεί.

    Προχθές ημουν μπροστά σε μία ιστορία στο ΚΕΠ οπου μια υπάλληλος προσπαθούσε να εξηγήσει σε εναν φωνακλά, οτι δεν εχουν πρόβλημα να ζητήσουν υπηρεσιακώς να τους σταλλει απο τον Δήμο Περιστερίου επάνω στην Αθήνα ενα πιστοποιητικό "Εγγυτέρων συγγενών" για τα κληρονομικά και κάτι αλλα χαρτιά απο κάποιες εφορίες.
    Και του εξηγούσε οτι αν ζητηθούν υπηρεσιακώς θα κάνουν πάνω απο τρείς εβδομάδες να ελθουν λόγω δραματικής μείωσης των υπαλλήλων στις εκεί υπηρεσίες και λογω αδειών τωρα.
    Και τον συμβούλευε οτι αν εχει κάποιον γνωστό επάνω μπορεί με την φυσική του παρουσία και μια εξουσιοδότηση να το πάρει αυθημερόν.

    Τι θέλω να πώ με αυτό.
    Οτι αυτός ο νόμος φτιάχτηκε το ετος 2004 , ενω σήμερα το κράτος ειναι διαλυμένο και περισσότερο στις δημόσιες υπηρεσίες, με την συννένωση δημοσίων υπηρεσιών , ειδικά στις εφορίες, και στους Καλλικρατικους δήμους, τραγική μείωση των υπαλλήλων, εχω την αισθηση οτι υπάρχει και μια λευκή απεργία λόγω των μισθολογικών τους μειώσεων, και "ηρθε το γλυκο και έδεσε" που λένε, δηλαδή ολα λειτουργούν πολύ δύσκολα και αργά..

    Και η ανάρτηση εκ του πονηρού φυσικά μπήκε για να εξαγριώνεται ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/8/12 21:40

    AYTΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/8/12 22:05

    μίλησε ο βολεμένος που είμαι σίγουρος ότι είναι 550 κιλά το λιγότερο, και μόνιμα συγκαμένος εγκεφαλικά και σωματικά λόγω ακινησίας μυαλού και σώματος.

    Κάθεται σε μια καρέκλα που έχει αποτυπωθεί ο πισινός του από το πολύ καθισιό, έχει φωτοτυπικό δίπλα αλλά σε στέλνει σε άλλους ορόφους να σου εκτυπώσουν μια σελίδα.

    Οπότε δες τι γίνετε με εμένα την τελευταία 2 έτη, ακόμα και ένα μήνα να χρειαστεί εγώ θα σας χώνω και θα σας τρέχω σαν ποντίκια.
    Αν κάτι με επείγει πάρα πολύ και δεν μπορώ να περιμένω ώστε να ιδρώσει ο ποπός σας τότε θα πρέπει να τρέξω ο ίδιος αλλά μέχρι στιγμής χαίρομε να βλέπω τα μούτρα σας όταν τρώτε τα άκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/8/12 22:20

      Τι να σου απαντήσω ρε είρωνα και νούμερο.
      Σε εχει βαρέσει για τα καλά η ζέστη και εχεις κάψει φλάτζες και γίνεται διαρροή απο την κλούβια φαιά ουσία του εγκεφάλου σου.

      Ποιός ειναι βολεμένος?
      Απο που εως που εβγαλες συμπέρασμα οτι ειμαι δημόσιος υπάλληλος?

      Απο το τι ειδα πρίν δύο μέρες στο ΚΕΠ και το τι συμβαίνει σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες και το περιέγραψα?
      Ελεος πιά.
      Και η βλακεία εχει τα όριά της.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος6/8/12 23:48

    αυτό που έχω καταλάβει είανι σε ποιον υπάλληλο θα πέσεις. υπάρχουν οι εξυπηρετικοί και οι ....αυτοί. συνήθως οι 50άριδες είναι άστα να πάνε ενώ τα νέα παιδιά ..κάτι γίνεται..στον Δήμο στο πρωτόκολλο η προϊσταμένη (κ. Μητσού λέγεται) 1-2 φορές που πήγα για ένα δικαιολογητικό που έπρεπε να πάει σε πρωην Δήμο μου είπε να το πάω μόνος μου. σαε που έλειπε 1 ώρα και πηγαινοερχόμουν μέχρι να έρθει. εννοείται είναι ένας Δήμος..οπότε δυστυχώς αν πέσεις σε κανα μαλ... τρέχεις να τα κάνεις όλα μόνος σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/8/12 23:49

    file ton 10:20 o nomos vgike opos les to 2004!to kratos arxise na katareei to 2009!apo to 2004 ews to 2009 dld tirousan aytous toys nomous?apla einai toso ilithioi kai mizeroi anthropoi i pliopsifia se tetoies ypiresies pou kai den theloun na exipiretisoun kai pou den xeroun na exipiretisoun,,,,,giati gia autous o ipologistis einai kati to exogihno!kai an exy thelis na trexeis apo do kai apo kei dikaioma sou \....egw tha to psaxo me aytes tis nomothesies kai an ontws isxyoun kai den me exipiretoun afou einai ipoxreosi toys tha ginomai san kai ayton pou sinantises sto kep!giati egw tin venzini mou den tin klanw alla tin plirono....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/8/12 21:46

      @ Ανώνυμος6/8/12 11:49 μ.μ.

      Σε αυτό που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ειναι οτι οι ηλ. υπολογιστές σε πολλούς απο αυτούς που δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες και ειδικά στους μεγάλης ηλικίας υπαλλήλους ειναι κατι εξωγήινο.

      Εκει που εχω την διαφοροποίησή μου ειναι , οταν σου εξηγεί η υπάλληλος του ΚΕΠ οτι δεν εχουμε καννένα πρόβλημα να το στείλουμε το αίτημά σας στην τάδε δημόσια υπηρεσία, αλλά, θα κάνει ως συνήθως με αυτή την διαδικασία πάνω απο τρείς εβδομάδες για τον λόγο Α:,Β,Γ, και οτι αν το βιάζεστε αυτό το χαρτί φροντίστε να το πάρετε μόνος σας η μέσω κάποιου τρίτου ακόμα το παίρνετε και αυθημερόν.

      Τι και που φταίει τοτε αυτή η υπάλληλος για το χάλι των αλλων υπηρεσιών, και οταν ο άλλος δεν το καταλαβαίνει αυτό, ερχε5ται και προκατειλημένος και αρχίζει να της φωνάζει και να βρίζει.

      Να εκνευρίζει και να καθυστερεί με τον καυγά του επίσης και εμάς τους υπολοίπους που περιμένουμε πίσω του να εξυπηρετηθούμε.

      Τι αλλο να πώ.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος6/8/12 23:52

    το λυπηρό είναι ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι (με μυαλό ....) που πιστεύουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε για την κατάντια μας..δυστυχώς αυτοί είμαστε και μην απορούμε που στις εκλογές βγήκαν οι ίδιοι ψεύτες. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.. πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω...ρε ζώα πότε θα ξυπνήσετε και να καταλάβαιτε τί συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *