ροή ειδήσεων

Σούπερ μάρκετ «Η ωραία Βουλγαρία»

Σε έναν από τους μεγαλύτερους hard discounters της Ελλάδας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια η... Βουλγαρία!
Με τιμές φθηνότερες έως και 77,35% σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, η γείτονα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή...
όχι μόνο για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και για τα πρατήρια υγρών καυσίμων που δραστηριοποιούνται στα βόρεια σύνορα της χώρας αλλά και για τα καταστήματα που πωλούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Την ίδια ώρα, όμως, η αγορά της Βουλγαρίας αποτελεί και μια διέξοδο για τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι επισκέπτονται τη γείτονα χώρα για να βρουν και για να αγοράσουν φθηνότερα προϊόντα.

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, να είναι η τέταρτη ακριβότερη αγορά προ και μετά του ΦΠΑ, συγκρινόμενη με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Βρετανία, είναι σαφώς ακριβότερη, όμως, σε σχέση με τη Βουλγαρία, η οποία είναι η φθηνότερη χώρα μεταξύ του δείγματος.

Το δεδομένο έχει οδηγήσει σε αιμορραγία τον επιχειρηματικό ιστό της Βορείου Ελλάδος, όχι μόνο προς τη Βουλγαρία αλλά και προς τις υπόλοιπες αγορές με τις οποίες συνορεύει η χώρα.

Ήδη περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες, ενώ οι Έλληνες που περνούν καθημερινά στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τουςυπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 600.000 σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Εμπορικών Συλλόγων ακριτικών περιοχών, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ελληνικού «ρευστού» χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο προς τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Τουρκία για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.

Τι αγοράζουν

Στην κορυφή των προτιμήσεων των «ξενιτεμένων» καταναλωτών είναι τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι επισκευές αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν τα τρόφιμα της εβδομάδας.

Η προτίμηση στη φτηνότερη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε σε μπαράζ λουκέτων βενζινάδικων της Ανατολικής Μακεδονίας, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει, σύμφωνα με τιμοληψία την 1η Φεβρουαρίου, 0,454 ευρώ το λίτρο φθηνότερα απ’ όσο κοστίζει στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η μέση τιμή της βενζίνης ανά λίτρο στην Ελλάδα (τιμοληψία 1η Φεβουαρίου) κοστίζει 1,711 ευρώ, δηλαδή είναι κατά 36,12% ακριβότερη από τη Βουλγαρία, κατά 18,06% από την Αλβανία και κατά 28,07% από τα Σκόπια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, η μέση τιμή του οποίου την 1η/2 ήταν 1,540 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ακριβότερη κατά 15,09% σε σχέση με την Βουλγαρία, κατά 18,83% σε σχέση με την Αλβανία και κατά 34,38% σε σχέση με τα Σκόπια.

Ακόμη πιο μεγάλη είναι η ψαλίδα όταν η σύγκριση των τιμών γίνεται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε δείγμα 67 προϊόντων, η Ελλάδα αναδεικνύεται κατά πολύ ακριβότερη σε σειρά προϊόντων προ και μετά του ΦΠΑ σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία είναι από τις φθηνότερες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά, από τη σύγκριση τιμών προκύπτει ότι στην Ελλάδα σε σχέση με τη Βουλγαρία:

• Το 1 κιλό μοσχάρι νωπό μπριζόλα με οστά πωλείται κατά 72,17% ακριβότερα.
• Το χαρτί τουαλέτας (συσκευασία 8 ρολά) είναι ακριβότερο κατά 41,48% και κατά 77,35% η οδοντόβουρτσα.
• Η βότκα των 700 ml στην Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 74,38%.
• Το αποσμητικό συσκευασίας 50 ml πωλείται ακριβότερα κατά 61,8%.
• Τα πατατάκια των 120 γρ. είναι ακριβότερα κατά 57,92%.

Η ψαλίδα στις τιμές μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ως ένα βαθμό είναι απόρροια της υψηλής φορολογίας που «απολαμβάνουν» τα προϊόντα που πωλούνται εντός των ελληνικών τειχών, αν και σε αρκετά προϊόντα η διαφορά της τιμής δεν... πέφτει ακόμη κι όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ. Κατά το άλλο μέρος οφείλεται στις χαμηλές αμοιβές.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 13%, ενώ σε χυμούς και σε άλλα προϊόντα στο 23%, όταν στη Βουλγαρία ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 9% και 20% στις υπόλοιπες δύο κατηγορίες.

της Αλεξάνδρας Γκίτση

http://krasodad.blogspot.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/8/12 11:25

    Ο καθένας κοιτάζει την τσέπη του. Γιατί να μην πηγαίνουν στην Βουλγαρία? Εδώ το κιλό η πατάτα φεύγει από το χωράφι στα 15-20 σεντς και φθάνει στην αγορά 70-80 σεντς, άσε πιά τα γαλακτοκομικά που κατήντησαν να πουλιούνται 2-3 φορές πιό ακριβά από το κρέας. Εισαγώμενα τυριά από Ολλανδία 5,5 Ευρώ με ΦΠΑ, στην Ελλάδα το πιό φτηνό τυρί (εκτός μυζίθρας) δεν το βρίσκεις κάτω από 9 Ευρώ. Ενώ έχουν πέσει 40-50% κάτω οι μισθοί, ως εκ θαύματος τα προϊόντα ανεβηκαν 10-15%. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια θαύματα. Ας είναι καλά τα μονοπόλια και οι "λαδωμένοι" πολιτικοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/8/12 11:33

    Και εγώ το ίδιο θα έκανα. Για ποιά στήριξη Ελληνικών προϊόντων μου μιλάτε όταν η φέτα πουλιέται πιό φθηνά στο εξωτερικό από την Ελλάδα? Το Μεταξά επίσης το ίδιο το βρήκα πιό φθηνά στην Εσθονία από το tax-free shop του Ελευθέριος Βενιζέλος. Δηλαδή, εδώ οι αμπορίτζιναλς πριμοδοτούμε με καπέλο τις εξαγωγές μας? Πως μπορούν αυτοί να έχουν τόσο χαμηλές τιμές με μεγαλύτερους μισθούς και εμείς με χαμηλώτερους διπλάσιες τιμές? Πως λοιπόν απαιτείτε να σας στηρίξουμε όταν εσείς κερδοσκοπείτε ασύστολα εις βάρος μας? Στείλτε τα προϊόντα σας στο εξωτερικό και εμείς να αγοράζουμε αντίστοιχα φθηνότερα εισαγώμενα. Αρκετά κερδοσκοπήσατε εις βάρος μας και μην παραπονιέστε. Για μας είναι θέμα επιβίωσης. Για σας επίσης, αλλά αν θέλετε υποστήριξη μην βγάλετε 500% κέρδος αλλά 50%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/8/12 16:28

      Έχεις απόλυτο δίκιο , αλλά δεν φταίει και ο επιχειρηματίας, φταίει το ίδιο το κράτος εδώ στη Ελλάδα, πληρώνεις πιο πολύ σε πάγια, παρά σε κατανάλωση , είτε είναι ρεύμα, είτε είναι νερό, η βενζίνη στη Γερμανία, που παίρνουνε μέσων όρον τα τριπλάσια από μισθό σε εμάς είναι πιο φτηνά από την Ελλάδα , γιατί το κράτος να παίρνει τώρα 1,20 Ευρώ φόρο το λίτρο, που στην Γερμανία παίρνει τα μισά ? Αλο να παίρνεις είναι κινέζικο προϊών και να μου το πουλάς σαν ιταλικό και να αισχροκερδήσεις.Αμα θέλει το κράτος να πωλούνται περισσότερα ελληνικά προϊόντα πιο φτηνά μπορεί να το κάνει, αλλά το ίδιο το κράτος αισχροκερδήζει , το γιατί το ξέρεις και εσύ .

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/8/12 23:20

      Ποιό κράτος? γιατί έχουμε και κράτος? ένα απύθμενο μπάχαλο όπως και το χρέος μας είναι. Οποιος θέλει κάνει ότι θέλει και κανείς δεν τον ενοχλεί. Τα κόμματα λαδώνονται από τα μονοπόλεια και όλα καλά και ήσυχα. Είδες ποτέ να μπορούν να βάλουν χέρι στα καύσιμα? Αυτά καίνε και θα τους κάψουν... λοιπόν άσε, μπάχαλο η υπόθεση.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/8/12 13:45

    distixos i elines pote den tha mathoume pane na bgaloun megalo kerdos apo toys ligous rikse bre tis times kai tha dis pos tha exeis doulia,an emena kai ego konta boulgaria apo ki tha ekana ta psonia mou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στ' @ρχιδι@ μας. Η Βουλγαρία απεχει χιλιόμετρα απ το νησί μας .... Χαχαχαχαχαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/8/12 16:44

      Να και ένας άλλος ΜΑ@ακας Τσαμπικος, όταν μπουκώσουν οι Τούρκοι στην Ροδο , θα λένε οι Μακεδόνες στα παπαρια μας η Ρόδος , αφού απέχει χιλιόμετρα από το νησί σου, Μα@ακα ε Μα@ακα. Άχρηστε τετιους Μα@ακες δυστυχώς έχουμε σαν Ελληνες και για αυτό πάμε κατά διαβόλου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *