ροή ειδήσεων

"Να τυπωθούν χαρτονομίσματα του 1 και 2 ευρώ"

Πληθαίνουν οι πολιτικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη που ζητούν επιτακτικά την εκτύπωση χαρτονομισμάτων του 1 και 2 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει δύναμη το χρήμα και να ενισχυθούν αποπληθωριστικές τάσεις....
Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ο Δημήτρης Σιούφας, ήρθε να προσθέσει τη δική του φωνή.

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή:

Αθήνα, 05 Σεπτεμβρίου 2012
Κύριο
ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Υπουργό Οικονομικών
Ενταύθα
Γνωστοποίηση:
Κύριο
ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ
Διοικητή Τράπεζας Ελλάδος
Ενταύθα
Όπως δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσει εντός των επόμενων μηνών το σχέδιό της για την έκδοση των νέων χαρτονομισμάτων του ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά του Τύπου, τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ θα έχουν διαφορετικά υδατογραφήματα και θα αναπαριστούν τη μορφή της Ευρώπης σύμφωνα με την εκδοχή της Ελληνικής μυθολογίας.
Το γεγονός αυτό παρέχει, κατά την άποψή μου, μια σημαντική ευκαιρία στη χώρα μας να επαναφέρει επισήμως την πρόταση που κατά καιρούς είχαμε (τόσο εγώ, όσο και άλλοι συνάδελφοι) καταθέσει για την έκδοση χαρτονομισμάτων του 1 και 2 ευρώ.
Προσωπικά, την άποψη αυτή έχω διατυπώσει δημοσίως κατ' επανάληψη από το 2002 με την εισαγωγή του ευρώ και τη δημιουργία της Ευρωζώνης.
Από τότε και σταθερά, είτε ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (έως τον Μάρτιο του 2004) είτε ως υπουργός Ανάπτυξης (Μάρτιος 2004 - Σεπτέμβριος 2007) είτε ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (Σεπτέμβριος 2007 – Οκτώβριος 2009) υποστηρίζω ότι η μη έκδοση χαρτονομισμάτων του 1 και των 2 ευρώ, είναι μία από τις αιτίες για την αύξηση του επιπέδου των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα μας και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών Οικονομιών.
Την άποψη αυτή δεν διατύπωσα - από την αρχή και σε κάθε ευκαιρία - μόνο στη Βουλή των Ελλήνων. Κατ' επανάληψη έθεσα το ζήτημα αυτό είτε με την ιδιότητα του Υπουργού Ανάπτυξης, είτε με την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Ως Υπουργός Ανάπτυξης, επέμενα στη θέση αυτή στις Συνόδους του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις συναντήσεις μου με ομολόγους μου υπουργούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους αρμόδιους επιτρόπους. Ενδεικτικά αναφέρω τη συνάντησή μου στις 29-06-2004 με τον τότε Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού κ. Mario Monti, σημερινό Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Σημειώνω επίσης ότι στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που κατέθεσα την πρόταση αυτή, ο τότε Ιταλός Υπουργός για θέματα ανταγωνιστικότητας στήριξε με θέρμη την πρότασή μου. Συναντήθηκα επίσης με τον Επίτροπο για θέματα του Καταναλωτή στις 17-03-2005 κ. Μάρκο Κυπριανού για το ίδιο θέμα.
Αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έθεσα και πάλι το ίδιο θέμα κατά τις συναντήσεις που είχα στη Βουλή στις 09-05-2008 με τον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean – Claude Trichet και στις 16-05-2008 με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Charles Mc Greevy.
Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικές οι πρωτοβουλίες του Ευρωβουλευτή Νίκου Βακάλη για το ίδιο θέμα την περίοδο 2004-2009, καθώς και το ψήφισμα των 372 Ευρωβουλευτών για το ίδιο θέμα της έκδοσης χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ.
Η δημοσιονομική κρίση και η γενικότερη αρνητική οικονομική κατάσταση πολλών χωρών – μελών της Ευρωζώνης επιτάσσει μια συνολική αναθεώρηση των πολιτικών και των μέσων πολιτικής από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η άποψη για την εισαγωγή χαρτονομισμάτων του ευρώ δεν είναι μόνο προσωπική ή και κάποιων άλλων συναδέλφων .
Την έχουν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, οικονομολόγοι και έγκριτοι δημοσιογράφοι.
Πιστεύω ότι η τρέχουσα συγκυρία δίνει την ευκαιρία στην Ελληνική κυβέρνηση, σε εσάς και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο να αναλάβετε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.
Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε την υποστήριξη πολλών ομολόγων σας αλλά και ευρύτατη αποδοχή από την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΣΙΟΥΦΑΣ
http://planet-greece.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *