ροή ειδήσεων

Επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των 2 δισ.

Μπλόκο σε κάθε σκέψη ή σενάριο για αύξηση φόρων για χαμηλόμισθους και αγρότες βάζει το Μέγαρο Μαξίμου, σε συσκέψεις που είχε πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο τη Δευτέρα και Τρίτη...


Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν στους εκπρόσωπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οι βασικοί άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα δυνατά σενάρια προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 2 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προετοιμάζεται. Ένα από αυτά μάλιστα (το οποίο απορρίφθηκε πριν καλά-καλά τεθεί) προέβλεπε ότι μπορούσαν να εξοικονομηθούν και έσοδα 100-140 εκατ. ευρώ από νέους φόρους σε αγρότες (με μια μέση επιβάρυνση δηλαδή έως 200 ευρώ το χρόνο για 700.000 αγρότες).

Παρέμβαση Σαμαρά
Τις "ασκήσεις επί χάρτου" αυτές φέρεται να απέρριψε το Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο όπου ο πρωθυπουργός έδωσε τις κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα:
- σε συσκέψεις στο Μαξίμου αλλά και με τα κόμματα, τονίστηκε η ανάγκη ενός νέου συστήματος φορολόγησης των επιτηδευματιών και των νομικών προσώπων, με ενοποίηση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι από το 2013 ή 2014 οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται σαν εταιρίες και θα πληρώνουν περισσότερα.

- ο πρωθυπουργός ζήτησε όμως να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για ελάφρυνση της κλίμακας φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι φέρουν και το κύριο φορολογικό βάρος.

- ο πρωθυπουργός συμφώνησε και στην ανάγκη εξορθολογισμού του υπάρχοντος συστήματος φορολόγησης των Αγροτών, προς όφελος των ιδίων και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα, δίνοντας όμως εντολή το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι "ουδέτερο".

Αυτό σημαίνει αφενός ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογία στους αγρότες, αλλά και ότι επιδιώκεται να μην επιβαρυνθούν ούτε με τη μετάβαση στο νέο σύστημα φορολόγησης ("έσοδα-έξοδα"). Ειδικά για αυτούς έχει προταθεί να τους δοθεί και … «επίδομα λογιστή» (πχ 150 ευρώ) προκειμένου να αποκτήσουν "λογιστήριο", αφού από το 2013 ή 2014 θα πρέπει να φορολογούνται με βάση τα βιβλία της εφορίας για τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι με "ταρίφα" βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (πχ πόσες ελιές έχουν, πόσα στρέμματα καλλιεργούν κλπ).

Το σημερινό σύστημα φορολόγησης, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν εξετάζει τα τιμολόγια που πωλούν οι αγρότες και γίνονται υπερτιμολογήσεις από τους μεσάζοντες, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που στο χωράφι πωλείται 20 λεπτά να φτάνει 1,5 ευρώ στον καταναλωτή. Η υπερτιμολόγηση «βολεύει» όμως και όσους εισπράττουν επιστροφές ΦΠΑ.

Το μέτρο "σκοντάφτει" στη δυσκολία που έχουν κυρίως οι παλαιοί αγρότες μεγάλης ηλικίας να τηρούν λογιστικά βιβλία. Για αυτό εξετάζεται και η πρόταση για "επίδομα λογιστή", ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια, αλλά και να διευκολυνθούν νέοι αγρότες να ασκήσουν επιτέλους και επιχειρηματική δραστηριότητα (πχ τυποποίηση ελαιολάδου αντί να πωλούν χύμα και φθηνά σε τρίτες χώρες από τις οποίες το επανεισάγουμε ακριβά), εφόσον ήθελαν αλλά τους απέτρεπαν οι φορολογικές υποχρεώσεις που θα αναλάμβαναν.

Πηγή: protothema.gr

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *