ροή ειδήσεων

3 χρόνια χωρίς αναστολή η ρατσιστική βια - Ισόβια για εμπόρους ναρκωτικών - Ιδιώνυμο αδίκημα η κουκούλα

Όποιος κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών θα τιμωρείται με ισόβια, ακόμη και αν αποδείξει ότι είναι χρήστης, η κουκούλα θα καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα, ενώ προωθείται ρύθμιση που αυστηροποιεί την ποινική μεταχείριση στις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας...

με ποινή η οποία θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια και θα περιορίζει τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπή της.
Συγκεκριμένα, ποινή ανώτερη των τριών ετών για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που διαπράττονται από εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης:
«Αποδοκιμάζουμε κάθε πράξη βίας και μίσους που εκπέμπεται από οποιονδήποτε και, ειδικά, από τη Χρυσή Αυγή. Ετσι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης νεοναζιστικών ιδεών. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί μείζον κίνδυνο».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του να καταστεί η κουκούλα ιδιώνυμο αδίκημα.

Ο κύριος Ρουπακιώτης επανέφερε το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, το οποίο είχε καταρτιστεί επί θητείας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αλλά είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης. Τώρα ο υπουργός επαναφέρει το νομοσχέδιο, καταργώντας την αποποινικοποίηση της χρήσης σε ιδιωτικό χώρο και καθιστώντας τη συγκεκριμένη πράξη πταίσμα.Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι στο σχετικό νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι όποιος κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών θα τιμωρείται με ισόβια, ακόμη και αν αποδείξει ότι είναι χρήστης. Μέχρι σήμερα όποιος κατηγορούνταν για εμπορία ναρκωτικών αλλά έκανε παράλληλα και χρήση δεν τιμωρούνταν με ισόβια.
Ακόμη, ο υπουργός είπε ότι ειδική επιτροπή εξετάζει το θέμα του να φορούν ειδικό βραχιόλι εντοπισμού όσοι κρατούμενοι λαμβάνουν άδεια από τις φυλακές. Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, σημειώνοντας ότι το σχετικό καθεστώς θα το ρυθμίσει ειδική επιτροπή, που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της σε διάστημα ενός μήνα.
Μάλιστα ανακοίνωσε νέα διάταξη νόμου με την οποία οι περιπτώσεις ρατσιστικής βίας θα τιμωρούνται με ποινή πάνω από τρία χρόνια, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της, οι καταδικασθέντες θα οδηγούνται δηλαδή στη φυλακή.

Πιο συγκεκριμένα:

Υιοθετείται το βραχιολάκι περιορισμού
Νέα ρύθμιση προωθεί επίσης το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, για τους υπόδικους, αλλά ανάλογα με το αδίκημα και για καταδικασμένους, οι οποίοι θα μπορούν να μην εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή, αλλά υπό περιορισμό εκτός σωφρονιστικού καταστήματος παρακολουθούμενοι με το σύστημα γεωεντοπισμού των κρατουμένων, τα γνωστά βραχιολάκια, που εφαρμόζονται στο πόδι.
Ηδη, όπως είναι γνωστό, έχει συγκροτηθεί επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται αν το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται μόνο στα πλημμελλήματα ή και στα κακουργήματα που επισύρουν κάθειρξη ως δέκα χρόνια, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα το ποιός θα αναλαμβανει το κόστος για το βραχιολάκι.

Εδώλιο για τις φορολογικές υποθέσεις
Αμεση προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ ανακοίνωσε επίσης ο κ. Ρουπακιώτης. Παράλληλα, όπως έχει γράψει και το «Βήμα», επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν αποποινικοποιείται η χρήση ουσιών
Δεν αποποινικοποιείται τελικά η χρήση ναρκωτικών ουσιών, γίνεται όμως πταίσμα όταν γίνεται σε ιδιωτικό χώρο και πλημμέλλημα σε δημόσιο χώρο.
Ευνοϊκές αλλαγές, παρά τα πρόσφατα κρούσματα, ανακοίνωσε και στο καθεστώς χορήγησης αδειών στους κρατούμενους. Οπως είπε ο κ. Ρουπακιώτης άδειες θα παίρνουν στο εξής και οι καταδικασμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών με τους ίδιους όρους με τους υπολοίπους κρατούμενους. Διαγράφονται επίσης οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και ως εκ τούτου δεν θα λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια για την απόρριψη χορήγησης αδειών ή την απόλυση υπό όρους.

Για την κουκούλα
Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με τη θέσπιση νόμου για να γίνει ιδιώνυμο έγκλημα η χρήση κουκούλας από διαδηλωτές ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως ακούει ότι και αυτή είναι μια σκέψη. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν είναι υπέρ της άποψης με την εμφάνιση ενός φαινομένου να πρέπει να υπάρχει αυτομάτως και νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής νέων κακουργημάτων στο δίκαιο, όπως εισηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες άλλος υπουργός.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *