ροή ειδήσεων

Οι κληρονομιές που έμειναν στα "αζήτητα" φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ!

Τα 4 δις ευρώ φτάνουν οι σχολάζουσες κληρονομιές, όσες δηλαδή έχουν μείνει στα «αζήτητα», σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα έσοδα από...
τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στις κληρονομιές έχουν μειωθεί κατά περίπου 29.000.000 ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια!

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάλει «χέρι» στο εθνικό... χρυσωρυχείο των σχολαζουσών κληρονομιών.

Ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα αποβιωσάντων, οι κληρονόμοι των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ, συνιστούν σχολάζουσες κληρονομιές οι οποίες (με αποφάσεις των κατά τόπους πρωτοδικείων) έχουν περάσει προσωρινά σε «κηδεμόνες» οι οποίοι συνήθως είναι δικηγόροι ή και δημόσιοι υπάλληλοι. Σε εύλογο διάστημα, το οποίο όμως σε κανένα νόμο δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια, οι κληρονομιές αυτές πρέπει να εκκαθαριστούν και να περάσουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν ορφανές, υπό την έννοια ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι είτε δεν υπάρχουν είτε δεν βρέθηκαν. Στις περισσότερες υποθέσεις η εκκαθάριση από τον κηδεμόνα κρατάει από 10 έως 30 χρόνια, μέχρι να... βρουν το δρόμο τους για το ελληνικό Δημόσιο. Αρμόδιοι φορείς έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες για την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου να αρχίζουν σε διάστημα έξι μηνών ή ενός έτους από το θάνατο του κληρονομούμενου από το ελληνικό Δημόσιο και όχι αορίστως σε... εύλογο διάστημα.

Το φαινόμενο της μη αποδοχής κληρονομιάς αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς αρκετοί πολίτες δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρώσουν τους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι κάθε κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο. Υπόχρεος σε φόρο είναι ο κληρονόμος, ο δωρεοδόχος ή το τέκνο αντίστοιχα.

Οι κληρονομιές (όπως και οι δωρεές και οι γονικές παροχές) είναι αφορολόγητες εφόσον η αξία της συνολικής περιουσίας δεν ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και εφόσον η κληρονομιά αφορά συγγενείς α' βαθμού. Από το ποσό αυτό και πάνω όμως (που ξεπερνιέται εύκολα εάν στην κληρονομιά υπάρχει ένα ακίνητο) η αξία φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές 1% - 10%. Για συγγενείς β'Α και γ'Α βαθμού οι φορολογικοί συντελεστές φτάνουν και το 30%. Ο φόρος κληρονομιάς καταβάλλεται ως εξής.

Σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση έγινε με βάση τη δήλωση του υπόχρεου ή την έκδοση οριστικής πράξης ή μετά από συμβιβασμό και την καταβολή του 1/5 ή ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή από δικαστικό συμβιβασμό.

Σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση του 50% του φόρου έγινε μετά από άσκηση προσφυγής.

Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται.

Το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς, γονικής παροχής:

Παραγράφεται μετά την πάροδο 10 ετών αν υποβλήθηκε δήλωση ή 15 ετών αν δεν υποβλήθηκε δήλωση.

Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των εξοντωτικών μέτρων του μνημονίου τα έσοδα από τη φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καταγράφουν σημαντική επιδείνωση. Συγκεκριμένα τα έσοδα από τη φορολόγηση κληρονομιών, από 196.839.710 ευρώ το 2008 μειώθηκαν σε 185.929.845 το 2009, σε 178.876.002 ευρώ το 2010 και σε 168.239.63 ευρώ το 2011. Διακυμάνσεις παρουσιάζει και η πορεία των εσόδων από τη φορολόγηση των δωρεών και των παροχών. Ενώ το 2010 έφτασαν τα 99.146.694 ευρώ το 2011 μειώθηκαν σε 58.529.856 ευρώ.

Η υπέρμετρη φορολόγηση στα ακίνητα ενοχοποιείται ως η βασική αιτία για την υστέρηση εσόδων και από τους φόρους μεταβίβασης. Συγκεκριμένα τα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων μειώθηκαν από τα 895.600.824 ευρώ το 2008 σε 399.684.973 ευρώ το 2011.

Σήμερα σε κάθε πώληση παλαιού διαμερίσματος, παλαιάς μονοκατοικίας, οικοπέδου και αγροτεμαχίου επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστές 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της φορολογητέας αξίας και 10% για το πέραν των 20.000 ευρώ (υπερβάλλον) τμήμα της φορολογητέας αξίας. Σε περίπτωση μεταβίβασης πρώτης κατοικίας επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 10% στο τμήμα της φορολογητέας αξίας του ακινήτου το οποίο υπερβαίνει το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο, που ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από πρώτα δύο παιδιά του και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί από τρίτο και πάνω.

thestival.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/9/12 22:46

    Ονειρα θερινής νυκτός ειναι το οτι μπορούν να πειράξουν διαθήκες και οι οποίες σήμερα χαρακτηρίζονται σχολάζουσες.

    Με τίποτε δεν μπορεί να μεταβληθεί η βούληση του διαθέτου οσα χρόνια και να περάσουν.

    Εξ αλλου αυτό συμπεριλαμβάνεται στην Χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δηλαδή κατα κάποιο τρόπο ειναι ενας διεθνής νόμος.

    Υπάρχουν φυσικά και ευτράπελα με διαθήκες, στο που δίδονται τα λεφτά η αλλα περιουσιακά στοιχεία απο κάποιους που εχουν εγκαταλήψει τον μάταιο τούτο κόσμο.

    Μόνο αν αποδειχθεί οτι ο αποβιώσας επασχε απο τρέλλα η ειχε αλλη διανοητική πάθηση που να μην μπορούσε να εχει αντικειμενική κρίση, η υπήρξε βαρύς δόλος απο τρίτους και εξαπάτηση τοτε μόνο μπορεί να προσβληθεί η διαθήκη.

    Περιπτώσεις υπερηλίκων ειδικά παπούδων που εχουν εγκαταληφθεί η νομίζουν οτι εχουν εγκαταληφθεί απο τα παιδιά τους, και εχουν πέσει στα .... χάδια κάποιων γυναικών Βουλγαρίας, Αλβανίας, Ουκρανίας, αυτών δηλαδή των γυναικών που βάζουν οι συγγενείς να προσέχουν τους ανύμπορους η υπερήλικες παπούδες, και ξαφνικά αυτές οι κυρίες μετά θάνατο του παπού γίνονται κληρονόμοι και αφεντικά σε μεγάλες περιουσίες.

    Ο γεροντο έρωτας δεν θεωρείται πάντως οτι αποτελεί λόγο προσβολής της διαθήκης, απο ολα τα δικαστήρια της οικουμένης οταν δοθεί και παράλληλα απο την περιουσία και ποσοστό νόμιμης μοίρας στους κατιόντες κληρονόμους Α' βαθμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *