ροή ειδήσεων

Αυθαίρετα: Νέα παράταση, νέες αστοχίες!

Τα έσοδα διαμορφώνονται στα 620 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εισπράξεις 1,5...
Η προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων κτισμάτων λήγει στις 14/9, όμως προς μία νέα ακόμα παράταση “δείχνει” να οδεύει η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου 2012.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, καθώς οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ λίγο τις 400.000, όταν το σύνολο των αυθαιρέτων υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο (1000000).

Τα έσοδα διαμορφώνονται στα 620 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Παράταση ενάμιση έτους στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα έχει ζητήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η ενδιαφέρουσα και άκρως μαξιμαλιστική πρόταση περιλαμβάνει ενδιάμεσες προθεσμίες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τους αυθαιρετούχους να δηλώσουν το ταχύτερο δυνατόν το παράνομο κτίσμα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, επίσης, ζητεί να ληφθεί μέριμνα για να διευκολυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των δόσεων του προστίμου. Η τύχη, πάντως, του μηχανισμού επιστροφής χρημάτων εξακολουθεί να αγνοείται.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), ώς φαίνεται πρόκειται να εξαντλήσει τα περιθώρια χρόνου, πριν ανακοινώσει την 5η κατά σειρά παράταση στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, η οποία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στόχος του, να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους αυθαιρετούχους της τελευταίας στιγμής, να ξεκινήσουν τη διαδικασία «τακτοποίησης». Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πάντως, ζήτησε να σταματήσει η πρακτική των διαδοχικών ολιγόμηνων παρατάσεων και να δοθεί μια μεγάλη, τελευταία παράταση στη ρύθμιση.

«Πιστεύουμε ότι η παράταση αυτή πρέπει να είναι ενάμισι έτος και να είναι οριστικά και αμετάκλητα η τελευταία», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

«Μπορεί η προθεσμία αυτή να ακούγεται μεγάλη, ωστόσο προτείνουμε να εμπεριέχει κάποιες ενδιάμεσες προθεσμίες, που θα λειτουργήσουν υπέρ της ταχύτερης δήλωσης των πολεοδομικών παρανομιών.

Για παράδειγμα, μετά απο έξι μήνες, θα μπορούσε το υπουργείο να ζητεί την ταυτότητα του κτιρίου (αν εν τω μεταξύ θεσπιστεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα) και μετά απο άλλους 6 μήνες να αυξάνεται το πρόστιμο».

Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ εκτιμά ότι, εφόσον η μείωση των προστίμων είναι αδύνατη (αφού θα ισοδυναμούσε με υποχρέωση επιστροφής χρημάτων σε μεγάλο αριθμό αυθαιρετούχων, οι οποίοι ήδη ολοκλήρωσαν τη διαδικασία), το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων και το διάστημα αποπληρωμής.

«Η περίοδος είναι δύσκολη και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να βοηθήσει στην αποπληρωμή των δόσεων, προκειμένου να μη βρεθεί με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα καθυστερούν να πληρώσουν ή δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία», λέει ο κ. Σπίρτζης.

Στα χαρτιά !!!

Μιλώντας για επιστροφή χρημάτων σε όσους αυθαιρετούχους το δικαιούνται, πάντως, η σχετική διαδικασία την οποίαν προ μηνών είχε εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.

«Τεχνικά, η διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα», λέει ο κ. Σπίρτζης. «Δεν είμαστε, όμως, οι μόνοι υπεύθυνοι, καθώς τα χρήματα βρίσκονται στο Πράσινο Ταμείο, ενώ πρέπει να επιστραφούν μέσω τραπεζών».

Το ΤΕΕ πάντως ελπίζει ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα είναι σε θέση να θέσει σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών. Η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων και μελετών ηλεκτρονικά είχε προβλεφθεί από τον ν. 4030/11 για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία.
Δυστυχώς !
aegeantimes.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *