ροή ειδήσεων

Λαμπτήρες πυράκτωσης τέλος στην Ε.Ε.

Σε εφαρμογή τέθηκε το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου η κοινοτική οδηγία που απαγορεύει στα καταστήματα να προμηθεύονται λαμπτήρες πυράκτωσης, με στόχο οι καταναλωτές να... στραφούν σε εναλλακτικές, λιγότερο ενεργοβόρες, λύσεις.

Με τη νέα απαγόρευση ολοκληρώνεται και η τελευταία φάση της απόσυρσης των συμβατικών λαμπτήρων: τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποσυρθεί σταδιακά οι λαμπτήρες των 60 και 100 βατ, ενώ η νέα απαγόρευση αφορά τους λαμπτήρες των 40 και των 25 βατ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι με την εφαρμογή της οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξοικονομεί 39 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο έως το 2020.

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν την απόσυρση των λαμπτήρων πυράκτωσης από την αγορά επικαλούμενες το γεγονός ότι είναι αποδοτικές μόνο κατά 5%, δηλαδή ότι το 95% της ενέργειας που καταναλώνουν πάει χαμένο. Κατά τους υπερμάχους της απαγόρευσης, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους, δεν μπορεί να επιτρέπει εσαεί την παραγωγή και διάθεση τέτοιων προϊόντων.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δύο Βρετανοί κατασκευαστές εκμεταλλεύτηκαν «παραθυράκι» στην οδηγία που επιτρέπει την παραγωγή λαμπτήρων πυράκτωσης, οι οποίοι δεν προορίζονται για οικιακή, αλλά για βαριά, επαγγελματική χρήση. Οι λαμπτήρες αυτοί δεν θα πωλούνται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά σε εξειδικευμένα καταστήματα και στο Ίντερνετ. Πάντως η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία της χώρας τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα «χαρακτηρίζονται από τους κατασκευαστές ακατάλληλα» για το φωτισμό οικιακών χώρων.

Παρότι σε γενικές γραμμές η απομάκρυνση των παλαιού τύπου λαμπτήρων από τα ράφια των καταστημάτων έγινε δεκτή με ικανοποίηση, δεν λείπουν οι αντιρρήσεις. Διατυπώνονται μεταξύ άλλων ενστάσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των εναλλακτικών τεχνολογιών, όπως οι λαμπτήρες αλογόνου, CFL και LED. Επιπλέον, παρά τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων, οι επικριτές της αντικατάστασης των παλαιών με νέου τύπου λαμπτήρες επισημαίνουν ότι η τιμή τους είναι υψηλότερη.

Οργανώσεις όπως η Greenpeace στήριξαν εξαρχής την υποχρεωτική στροφή στους νέους λαμπτήρες. Όπως ωστόσο προειδοποιεί σε έκθεσή της η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (BMU), και αυτοί ενέχουν κινδύνους για το περιβάλλον, λόγω του υδραργύρου που περιέχουν. Κατά την BMU, εάν ένας λαμπτήρας σπάσει, αρκεί ο χρήστης να ανοίξει το παράθυρο ώστε ο χώρος να αεριστεί. Ακόμη και εάν δεν σπάσει όμως, επισημαίνει η υπηρεσία, η απόρριψη των λαμπτήρων δεν είναι απλή υπόθεση: καθώς οι καταστηματάρχες δεν δεσμεύονται από την κοινοτική οδηγία να παίρνουν πίσω τα χρησιμοποιημένα προϊόντα, το 80% των λαμπτήρων καταλήγει στα σκουπίδια και ο υδράργυρος στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.
briefingnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *