Ήπιατε ποτέ από ένα πλαστικό μπουκάλι και είδατε ένα τριγωνικό σύμβολο στον πάτο με έναν αριθμό μέσα; ...
Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός;
Υποθέσατε ότι είναι για την ανακύκλωση;
όχι βέβαια !!!
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ...
1) Πολυαιθυλένιο terephalate (PET)
2) Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE)
3) Πολυβινυλικό χλωρίδιο Unplasticised (UPVC) ή πλαστικοποιημένο πολυβινυλικό χλωρίδιο (PPVC)
4) Πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας (LDPE)
5) Πολυπροπυλένιο (PP)
6) Πολυστυρόλιο (CP) ή εκτάσιμο πολυστυρόλιο (EPS)
7) Άλλο, συμπεριλαμβανομένου νάυλον και ακρυλικού
Αυτό που δεν σας λένε είναι ότι πολλά από τα χρησιμοποιούμενα πλαστικά είναι τοξικά και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα πλαστικό μπορούν να περάσουν από το πλαστικό και στο τρόφιμο/ποτό.
Σκεφτείτε το, πόσες φορές έχετε ή ένας φίλος σας είπε «δεν συμπαθώ αυτό, έχει γεύση σαν πλαστικό μπουκάλι...»
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ Τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ είναι τα Νο: 3, 6, και 7!!!
ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ αν βρισκονται στον πάτο του μπουκαλιού !!!
Ελέγξτε αυτό το διάγραμμα που αναλύει το πλαστικό, τις χρήσεις και τη χημική παρασκευή του (βρίσκω το #7 λίγο τρομακτικό)
Πηγή: http://www.zoomblog.org
Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός;
Υποθέσατε ότι είναι για την ανακύκλωση;
όχι βέβαια !!!
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ...
1) Πολυαιθυλένιο terephalate (PET)
2) Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE)
3) Πολυβινυλικό χλωρίδιο Unplasticised (UPVC) ή πλαστικοποιημένο πολυβινυλικό χλωρίδιο (PPVC)
4) Πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας (LDPE)
5) Πολυπροπυλένιο (PP)
6) Πολυστυρόλιο (CP) ή εκτάσιμο πολυστυρόλιο (EPS)
7) Άλλο, συμπεριλαμβανομένου νάυλον και ακρυλικού
Αυτό που δεν σας λένε είναι ότι πολλά από τα χρησιμοποιούμενα πλαστικά είναι τοξικά και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα πλαστικό μπορούν να περάσουν από το πλαστικό και στο τρόφιμο/ποτό.
Σκεφτείτε το, πόσες φορές έχετε ή ένας φίλος σας είπε «δεν συμπαθώ αυτό, έχει γεύση σαν πλαστικό μπουκάλι...»
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ Τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ είναι τα Νο: 3, 6, και 7!!!
ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ αν βρισκονται στον πάτο του μπουκαλιού !!!
Ελέγξτε αυτό το διάγραμμα που αναλύει το πλαστικό, τις χρήσεις και τη χημική παρασκευή του (βρίσκω το #7 λίγο τρομακτικό)
Πηγή: http://www.zoomblog.org
Ολοι οι συγχρονοι σωλήνες ύδρευσης είναι κατασκευασμένοι από αυτά τα πλαστικά. Τί πρέπει να κάνουμε ; Να μην πίνουμε καθόλου ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαρροή χημικών στο νερό εξαρτάται πολύ από την θερμοκρασία περιβάλλοντος... υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν την διαρροή. Γι'αυτό είναι σημαντικό να μεταφέρονται τα εμφιαλωμένα νερά με ψυγεία, πράγμα που δεν συμβαίνει σχεδόν πουθενά... εννοείται πως η έκθεση/παραμονή στο ηλιακό φως συνιστά ηλιθιότητα. Αλλά όπως θα έχετε παρατηρήσει, παλέττες με εμφιαλωμένα νερά να κάθονται στον ήλιο δεν είναι σπάνιο θέαμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά τους σύγχρονους σωλήνες ύδρευσης... Ακόμα και οι σωλήνες υψηλής πυκνότητας HDPE εμφανίζουν κάποια διαρροή χημικών όταν χρησιμοποιούνται για ζεστό νερό. Χλωριωμένο και ζεστό νερό ενθαρρύνουν την αργή αποδόμηση των υλικών του σωλήνα σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν πιστοποιημένοι πλαστικοί σωλήνες για χρήση με ζεστό/καυτό νερό, αλλά άντε να τους βρεις στην αγορά της Ρόδου! Ψιλά γράμματα.
Οπότε... σαν γενικοί κανόνες: Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικό για την μεταφορά/αποθήκευση τροφής/νερού, τότε πάντα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Καυτά φαγητά και υγρά σε ταπεράκια, πλαστικά μπουκάλια και λοιπά ξεχάστε τα! Όποτε νιώθετε γεύση πλαστικού σε τροφή ή νερό προφανώς και σημαίνει ότι έχει συντελεστεί διαρροή χημικών. Οι σωλήνες ύδρευσης να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο. Οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται για ζεστό νερό να είναι πιστοποιημένοι για αυτήν την χρήση (εάν τους βρείτε), ή να είναι χάλκινοι, ή απλά συμβιβασμός και μείωση του θερμοστάτη στους 55-60 βαθμούς το πολύ. Αυτές είναι οι τεχνολογίες που έχουμε στα χέρια μας, και η ορθή χρήση της τεχνολογίας θέλει πληροφορία.
παρακάτω παραθέτω σύνδεση σε μία επιστημονική αναφορά στις χημικές διαρροές από σωλήνες ύδρευσης. Είναι το πρώτο αποτέλεσμα/σύνδεση μέσω google, και οδηγεί κατευθείαν στο αντίστοιχο .pdf.
http://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=hdpe+pipe+leaching&ie=utf-8&oe=utf-8&gl=uk
Λετε υπερβολες, ολα αυτα ελεγχονται απο οργανισμους και ειναι τυποιποιημενα τα υλικα και ο τροπος κατασκευης και οι ποσοτητες ειναι μηδενικες. Το μονο που χρειαζεται ειναι να ΜΗΝ επαναχρησιμοποιειτε συσκεβασιες οπως αυτες των εμφιαλωμενων νερων και πλαστιων μπουκαλιων αναψυκτικων. Ταπερ και αλλα τετοια προιοντα ειναι κατασκευασμενα για να αντεχουν και να μην μολυνουν τα τροφιμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ απλα τα πλαστικά μπουκαλια νερου -οι ίδιες οι εταιρείες- γραφουν επανω οτι πρεπει το προιον μα μην εκτειθεται ανω των 18 κελσιου. Απο εκει και πανω το χαος. Τις πςερισσοτερες φορες τα εμφιαλωμενα εχουν την ''γλυφή '' γευση πλαστικου κι οπωσ σε όλα έτσι και σ΄αυτό νομοι δεν υπαρχουν στο Ελάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφή