ροή ειδήσεων

Δεν αναγνωρίζονται ως Ακαδημαϊκοί τίτλοι τα πτυχία των Κολλεγίων και των Κέντρων Μεταλυκειακών Σπουδών!

Δεν αναγνωρίζονται ως Ακαδημαϊκοί τίτλοι τα πτυχία των Κολλεγίων και των Κέντρων Μεταλυκειακών Σπουδών
Με αφορμή μια "περίεργη" ανακοίνωση στο διαδικτυακό τόπο του ΔΟΑΤΑΠ για τους "φορείς για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων"...
ενός φορέα που είναι "αρμόδιος για την ακαδημαϊκή αναγνώριση και ισοτιμία τίτλων σπουδών αλλοδαπής, απαιτήθηκε να κάνουμε μία έρευνα και ένα ρεπορτάζ μετά μάλιστα και από πολλά τηλεφωνήματα αναγνωστών που ήθελαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Έτσι μιλήσαμε, με το Υπουργείο Παιδείας, τον ΔΟΑΤΑΠ, το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.
Ενώ μιλήσαμε ακόμα με παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητές, αλλά και ιδιοκτήτες κολλεγίων και μεταλυκειακών κέντρων εκπαίδευσης.
Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι ο ΔΟΑΤΑΠ, έχει την ευθύνη για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων.
Οι τίτλοι σπουδών των κολλεγίων και των κέντρων μεταλυκιακής εκπαίδευσης δεν έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αρμόδιοι φορείς είναι:
-Το Συμβούλιο αναγνώρισης στο Υπουργείο Παιδείας.
-Οι Περιφέρειες για τους Γιατρούς, Οδοντιάτρους και Φαρμακοποιούς.
-Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τους Μηχανικούς.
"Στον αέρα ακόμα και η αναγνώρση επαγγελματικών δικαιωμάτων"

-Η μόνιμη Επιτροπή του άθρου 4 του Π.Δ. 122 για τους Δικηγόρους.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποφάσεις για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων Κολλεγίων ή Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ
Ειδικότερα όπως προέκυψε από την έρευνα η Επιτροπή του άρθρου 4 για τους Δικηγόρους δεν έχει αποφασίσει εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο καμιάς αίτησης ότι κάποιες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μετά και από αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Η αιτιολογία είναι ότι δεν θεμελιώνονται επαγγελματικά δικαιώματα, έτσι όπως αυτά περιγράφονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Παράγοντες του Δικηγορικού Συλλόγου, εξηγούν ότι μπορούν να εγγραφούν ως δικηγόροι πτυχιούχοι Κολλεγίων η Πανεπιστημίων συμφωνίας δικαιοχρησίας μόνο εφ' όσον έχουν γίνει δεκτοί ως ασκούμενοι στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας του Πανεπιστημίου, έχουν κάνει άσκηση εκεί και έχουν μετά από εξετάσεις εγγραφεί σε Δικηγορικό Σύλλογο μέλους-κράτους της Ε.Ε.
Άρα η επιτροπή του άρθρου 4 δέχεται να εγγραφούν δικηγόροι μόνο όσοι μπορούν να μεταφέρουν επαγγελματικά προσόντα.
Γι αυτό ασκούμενοι δικηγόροι στους Δικηγορικούς Συλλόγους εγγράφονται όσοι έχουν πτυχία νομικών σχολών κρατικών και μη κρατικών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής που έχουν ισοτιμία και αντιστοιχία με πράξη του ΔΟΑΤΑΠ.

Άλλωστε στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ έχει αναρτηθεί κατάσταση με τα ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια που είναι ομοταγή και ισότιμα.
Όπως δε μας εξηγήθηκε για αυτό οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές σε Κολλέγια και Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης έστω και αν έχουν συμφωνίες δικαιοχρησίας πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Παιδείας ή στο ΔΟΑΤΑΠ ή στους αρμόδιους φορείς για τα επαγγελματικά προσόντα.
Έτσι ώστε να έχουν ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες για τις σπουδές αλλά και για το αντίκρισμα των σπουδών αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα που διασφαλίζουν

Γιατί καταχωρήσεις και διαφημίσεις παραπλανητικές μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν σύγχυση και ομιχλώδη κατάσταση, με αποτέλεσμα μετά τις σπουδές πολλοί "πτυχιούχοι" (οι οποίοι μάλιστα έχουν δαπανήσει πολύτιμο χρόνο και μεγάλα ποσά) να έχουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα.
Αυτό το σημείο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού στο ΔΟΑΤΑΠ, φθάνουν καμιά φορά και Βουλευτές, και Καθηγητές και επιστήμονες οι οποίοι ζητούν αναγνωρίσεις οι οποίες όμως δε μπορούν να ικανοποιηθούν.
Και σε ελάχιστες περιπτώσεις μάλιστα επιδιώκονται και νομοθετήσεις με τροπολογίες ντροπής, αποτυγχάνουν, γιατί υπάρχουν και κάποιες αντιστάσεις ηθικής στο Κοινοβούλιο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο αρμόδιο για τους Μηχανικούς
Για την αναγνώριση ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των μηχανικών είναι πάντα αρμόδιος ο ΔΟΑΤΑΠ, στον οποίο, οι πτυχιούχοι Ξένων Πολυτεχνικών Σχολών πρέπει να απευθύνονται για τη διαδικασία αναγνώρισης.
Για τα επαγγελματικά δικαιώματα όμως αρμόδιο είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δέχεται για εξετάσεις προκειμένου για την άδεια άσκησης επαγγέλματος τους πτυχιούχους του ΕΜΠ, τους πτυχιούχους των Πολυτεχνικών σχολών της χώρας αλλά και τους πτυχιούχους των ξένων πανεπιστημίων που έχουν αντιστοιχία και ισοτιμία από το ΔΟΑΤΑΠ.

Για τους πτυχιούχους των Κολλεγίων και των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης τα πράγματα δεν είναι σαφή. Για αυτό και είναι σκόπιμο οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για πληροφορίες στην αρμόδια υπηρεσία του ΤΕΕ.
Πάντως για τους πτυχιούχους Πολυτεχνικών Κολλεγίων δεν υπάρχει προηγούμενο.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οι Τελευταίες νομοθετήσεις, εκείνης της περιόδου 2004-2009 λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2009 αλλά και εκείνης της περιόδου 2009-2012 λίγο πάλι πριν τις εκλογές του 2012 έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.
Ακριβώς γιατί ήθελαν να δώσουν αυτό "το παράθυρο" επαγγελματικά δικαιώματα σε πτυχία δικαιοχρησίας για τα οποία υπάρχει πανταχόθεν δυσπιστία. Έτσι έχουν αυτές οι νομοθετήσεις διαμορφώσει ένα λαβύρινθο.
Ευτυχώς που η διοικητική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει το πρόβλημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Παρά τις όποιες απειλές και διώξεις που δέχεται από εμπόρους της παιδείας να νομιμοποιήσουν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".
Για αυτό στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους ενδιαφερομένους αλλά και για όσους μελετούν τα προβλήματα παιδείας.

ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΣΧΟΛΩΝ"
Όμως πρέπει να ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο και για τις παραπλανητικές διαφημίσεις.
Ίσως να πρέπει δε να υποχρεωθούν τα διάφορα κολλέγια και τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης να αναφέρουν εμφανώς κατά πόσον υπάρχουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα από τα πτυχία που χορηγούν.



parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/9/12 21:36

    αυτό έλειπε να αναγνωρίζονταν κιόλας...βλέπε και ιατροί βουλγαρίας και ρουμανίας...βλέπετε τα πτυχία πριν πατε κάπου και την πατήσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/12 21:56

    και ειναι δικαιο να μην τ αναγνωριζουν ασχετα με τα ποσα πολλα λεφτα δινουν σ αυτες τις σχολες γιατι ειναι και πολυ ακριβες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/9/12 22:53

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ-ΝΑΙ-ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ "ΠΕΡΑΣΕΙ", ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΟΒΙΝΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΜΥΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΟΥΛΗΔΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΑΠ'ΕΞΩ"ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ(ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ 10-12 ΤΜΗΜΑΤΑ) ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΕΙΠΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ. ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΝΑΙ-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ!!) ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΣΟ ΚΑΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΟΥΜΑΝΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΑ 40 ΕΠΕΙΔΗ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟ...
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΩ. ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/9/12 06:09

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ = ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ, ΑΣΥΛΑ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ! ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/9/12 08:14

    ασε ρε που γράψατε 4 στις πανελλήνιες και γίνεστε ιατροι και στις βαλκανικές χώρες. ξεφτιλισμένοι. αλοίμονο σ αυτους που έρχονται στα ιατρεία σας λαμόγια. στο εξωτερικό αν θες να ξέρεις οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων είναι οι καλύτεροι. εσείς που γράψατε 4 στις πανελλήνιες είστε οι χειρότεροι. τουλάχιστον τουμπεκί και να κρύβεστε όχι να βγαίνετα και αποπάνω ιατροί με 4 χρόνια φοίτηση. χαχαχα. τί άλλο θα ακούσουμε. δλδ όσο κάνει ένας φοιτητής ΤΕΙ εσείς γίνεστε γιατροί. και ξέρετε πολύ καλά πριν την εξεταστική πληρώνετε τα ''δίδακτρα''. αν δεν πλη΄ρωσετε δεν δίνετε εξετάσεις. ουστ ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/9/12 10:42

    το αρθρο δεν αναφερει οτι δεν αναγνωριζονται πανεπιστημιακα πτυχια αλλων χωρων,μια χαρα ειναι και οι σπουδες και στη Βουλγαρια και σε αλλα κρατη,αναφερεται στα κολλεγια και τα ιεκ,νομιζω οτι σωστα δεν εχουν τα ιδια δικαιωματα με τα ΑΕΙ καιτα ΤΕΙ,μη τρελαθουμε κιολας,και sorry αλλα τι σχεση εχει το επιπεδο σπουδων των ελληνικων ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα κομματα;;;;;δε θυμαμαι να γραφτηκα σε κανα πολιτικο κομμα για να περασω τις πανελληνιες αλλα ουτε και την εξεταστικη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/9/12 10:48

    Και στο εξωτερικό το ίδιο ισχύει,άλλο πανεπιστήμιο εγχώριο και μη και άλλο κολλέγιο και ΙΕΚ,αν σπουδάσεις ιατρική στην Ιταλία δίνεις εξετάσεις και μια χαρά γιατρός είσαι και στην Ελλάδα,αν σπουδάσεις παραιατρική σχολή στην Ιταλία ή στην Ελλάδα σε κολλέγιο το πιο ακριβό γιατί να θεωρηθείς γιατρός;;;; και να έχεις τις ίδιες απολαβές;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/10/12 11:10

    τοτε γιατι να απαιτει αναγνωριση το τμημα agricutlture του πανεπιστημιου αθηνων στο Dubai που παιρνει διδακτρα και ειναι ολο ολο 2 οροφοι?????? Ολοι εχοθμε δικαιωμα! κε στην Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *