ροή ειδήσεων

Από τη Ρόδο στους Αντίποδες

Ξεκίνησαν από τα Σιάννα της Ρόδου
Το πάθος του κ. Σπύρου Σαρρή, ακτιβιστή, γενεαλόγου και ερευνητή από τη Νότια Αυστραλία, για συγκέντρωση παλαιών εγγράφων, φωτογραφιών και άλλου ιστορικής σημασίας υλικού, είναι άξιο αναφοράς...


Ο ομογενής, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συναισθηματική αξία που έχουν τα διάφορα κειμήλια για τους κατόχους τους, αλλά και το γεγονός ότι αποτελούν σπάνια πηγή πληροφοριών και μελέτης των χρονικών περιόδων που αναφέρονται και αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας ιστορίας στους Αντίποδες, ενθαρρύνει και άλλους ομογενείς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να γίνουν συλλέκτες αυτού του ανεκτίμητης αξίας υλικού.

Στις 19 Οκτωβρίου 1947, ο Γιώργος, του Σπύρου και της Δέσποινας Σαρρή, και η Χρυσάνθη, θυγατέρα του παπά Παναγιώτη και της πρεσβυτέρας Ευτέρπης το γένος Φωτάκη, ήλθαν εις γάμου κοινωνίαν. Το μυστήριο που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο χωριό Σιάννα της Ρόδου, είχε τελέσει ο αιδεσιμότατος πατέρας της νύφης. Το 1954 η οικογένεια μετανάστευσε στην Αυστραλία. Ο Σπύρος ήταν τότε μόνο 6 ετών.

Το ενδιαφέρον του κ. Σαρρή για μελέτη και έρευνα του γενεαλογικού τους δένδρου άρχισε το 1971, όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το χωριό που γεννήθηκε στο νησί του.

ΤΟ ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΠΑΟΥΛΟ

«Ψάχνοντας στο σπίτι του παππού μου από τη μεριά της μητέρας μου, ανακάλυψα ένα μπαούλο, σκονισμένο και παραμελημένο το οποίο έφερε έντονα τα σημάδια του χρόνου. Εδώ να προσθέσω ότι ο σεβάσμιος παππούς μου, έζησε εννέα δεκαετίες. Εκεί, λοιπόν, βρήκα πληθώρα από έγγραφα, πιστοποιητικά και ντοκουμέντα από την εκκλησία και το γραφείο του προέδρου του χωριού μας. Όπως πιστοποιητικά βαφτίσεων, γάμων, θανάτων, φωτογραφίες κ.λπ. Ένα, μάλιστα, -του 1912 που υποψιάζομαι ότι ανήκει στη γιαγιά μου από τη μητέρα μου, είναι γραμμένο σε Οθωμανική γραφή, ενώ άλλα στα Ιταλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Δωδεκάνησα ήταν υπό Ιταλική κατοχή.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, οι ημερομηνίες πηγαίνουν πίσω στο 1890 μέχρι τα μέσα του 1960.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο παππούς, ως ιερέας του χωριού, θα πρέπει να ήξερε πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα έγγραφα, γι αυτό και τα κράτησε. Φυσικά, τα ευρήματα είναι σε άσχημη κατάσταση. Ωστόσο με λίγη προσπάθεια, μπορεί κάποιος να τα διαβάσει. Υπάρχουν και μερικά που είναι σχετικά ευανάγνωστα. Ομολογώ ότι το περιεχόμενο του μπαούλου, αποδείχθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό. Βρέθηκα μπροστά σε ένα θησαυρό», εξηγεί.

Η μεγαλύτερή του έκπληξη ενδεχομένως ήταν όταν στο ξεχασμένο μπαούλο, βρήκε το πιστοποιητικό γάμου των γονέων του, το προικοσύμφωνο –οι της κάποιας ηλικίας αναγνώστες μας γνωρίζετε ότι η σύνταξή του ήταν απαραίτητη πριν την συνένωση των νέων ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ενώ οι της νεώτερης, το γνωρίζετε ως Προ Γαμιαία Συμφωνία το Pre-Nuptial Agreement. Εκεί ήταν και η άδεια γάμου τους, που συνοδεύετο με τα πιστοποιητικά Αγαμίας.

«Ομολογώ ότι το κείμενο και το περιεχόμενο των εγγράφων με εξέπληξε. Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας και μελέτης», προσθέτει.
Η ανακάλυψη μιας μικρών διαστάσεων -μόλις 6x4 εκ. φωτογραφίας από το γάμο των γονέων του, ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση του κ. Σαρρή.
«Η φωτογραφία δεν φέρει στοιχεία. Είναι παρμένη μπροστά από την εκκλησία, λίγο πριν αρχίσει το μυστήριο, με τη νύφη να στέκεται δίπλα στους μέλλοντες πεθερό και κουνιάδα της, ενώ ο γαμπρός σέρνει το χορό σε φιγούρα παραδοσιακής σούστας», εκτιμά.

Φέτος, οι γονείς του γιόρτασαν στην Αδελαΐδα την 65η επέτειο του γάμου τους. Περιτριγυρισμένοι από τα παιδιά τους Σπύρο και τη σύζυγό του Χριστίνα, το γιο τους Παναγιώτη και τη σύζυγό του Κωνσταντίνα, καμαρώνουν τα εγγόνια τους Άνθια, το Γιώργο με τη σύζυγό του Ανθούλα και τον Παύλο και τα δισέγγονά τους Σπυρίδωνα και Κατερίνα. Η τελευταία μάλιστα, μόλις ενός έτους, γεννήθηκε την ίδια μέρα που παντρεύτηκαν οι προπάπποι της.

«Σίγουρα το ανωτέρω υλικό, μπορεί να αποτελέσει βάση για ντοκιμαντέρ για την αναβίωση μέρους της ιστορίας των μεταναστών. Οπωσδήποτε για μένα και την οικογένειά μας είναι θησαυρός. Είναι μια γέφυρα που μας συνδέει με τις ρίζες μας και δίνει συνέχεια της εγκατάστασης και της ζωής μας στη χώρα του Νότου», θα πει.

Για τον κ. Σαρρή, το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται. Ο «Νέος Κόσμος» πιστεύει ότι υπάρχουν κι άλλα πολλά σκονισμένα συρτάρια και παρατημένα ντουλάπια, που κρύβουν πολλά έγραφα, φωτογραφίες, παλαιά διαβατήρια, ντοκουμέντα κλπ. που περιμένουν να τα ξεδιπλώσουμε και να τα μελετήσουμε.
Ψάξτε το. Ίσως βρεθείτε κι εσείς μπροστά σε ένα θησαυρό!
neoskosmos.com




parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/3/13 23:54

    Also, they are lighter and can be used around plants
    which prefer somewhat acid content in the soil composition.
    Place organic kitchen waste, as well as yard waste such as grass clippings,
    leaves, and the like into a compost bin. Mulch also keeps soil from being depleted of vital nutrients, so gardeners do not have to rotate planting locations from year to year.


    Feel free to surf to my weblog mulching

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *