ροή ειδήσεων

Ρόδος: Η επιστροφή των Ιωαννιτών ιπποτών...

Αυστριακοί ιππότες του τάγματος της Μάλτας (ή Μαλτεζέρ, όπως ονομάζονται) βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Ρόδο, με επικεφαλής τον αυστριακό πρεσβύτερο ηγούμενο του Τάγματος...
Γκρέγκορ Χένκελ -Ντόννερσμαρκ,συνοδεύοντας ομάδα ασθενών, τους οποίους ξεναγούν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα του νησιού.

Με τη βοήθεια 60 συνοδών, οι 40 ασθενείς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες -πολλοί από αυτούς σε αναπηρικά αμαξίδια- θα ξεναγηθούν στο νησί έως τις 9 Νοεμβρίου, οπότε θα αναχωρήσουν.

Η περιήγηση των Μαλτεζέρ στη Ρόδο ξεκίνησε με επίσκεψη στην Παλιά Πόλη και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και θα ακολουθήσουν επισκέψεις και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως είναι οι επάλξεις και η τάφρος, η Ακρόπολη και ο Ναός του Απόλλωνα. Επιπλέον, θα μεταβούν και θα ξεναγηθούν στην αρχαία Κάμειρο και τη μονή του Πανορμίτη στη Σύμη, ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει επίσκεψη στον μητροπολιτικό ναό Ρόδου και συνάντηση με τον μητροπολίτη, Κύριλλο.

Οι ταξιδιώτες θα επισκεφθούν και την Παναγία της Φιλερήμου, όπου στο παρεκκλήσιο φυλασσόταν άλλοτε εικόνα της Παναγίας (προστάτιδος των Μελτεζέρ), έργο της Πρώιμης Μεσαιωνικής περιόδου, που οι Ιππότες του Τάγματος της Μάλτας πήραν μαζί τους φεύγοντας από το νησί.

«Για τους περιθαλπόμενούς μας, το ταξίδι αυτό αποτελεί μοναδική εμπειρία, γεμάτη από αξέχαστες στιγμές, μακριά από το άγχος και τα μελήματα της καθημερινότητας. Χωρίς την ειλικρινή ευσπλαχνία των Μαλτεζέρ, κάτι τέτοιο ίσως να μην ήταν εφικτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του αυστριακού τάγματος, κόμης Νόρμπερτ Σάλμπουργκ - Φάλκενστάϊν.

Η ιστορία των Μαλτεζέρ συνδέεται με τη Ρόδο ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Το 1309, το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας -που άλλοτε, λόγω του Προστάτη Αγίου τους, Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, ονομαζόταν Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή Ιωαννιτών- επέλεξε τη Ρόδο ως νέο τόπο εγκατάστασής του.

Το πέρασμα της διοίκησης του νησιού από την έως τότε βυζαντινή κυριαρχία στα χέρια του Τάγματος, σηματοδότησε την απαρχή της Ιστορίας των Μαλτεζέρ στη Ρόδο, που έμελλε να διαρκέσει για περισσότερα από 200 χρόνια.

Τα πρώτα μέτρα που έλαβαν οι νέοι «κύριοι» του νησιού ήταν η αποκατάσταση, αλλά και η κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σώζεται ως σήμερα. Τη σημασία των συγκεκριμένων οχυρωματικών μέτρων, που τότε υιοθετήθηκαν, καταδεικνύει η επιτυχής αναχαίτιση των επιθέσεων πειρατών και Οθωμανών, που έμελλε να γνωρίσει η πόλη της Ρόδου, 100 χρόνια αργότερα. Στα οχυρωματικά έργα που ήρθαν να ενισχύσουν την αμυντική υποδομή της πόλης προστέθηκαν, περί τα μέσα του 14ου αιώνα, ένα εντυπωσιακό μέγαρο που έγινετο Ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου καθώς και ένα Νοσοκομείο.

Κύρια αποστολή του γνωστού ως Ασύλου της Αγίας Αικατερίνης, ήταν η περίθαλψη προσκυνητών αλλά και του ντόπιου πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των 213 χρόνων παραμονής τους στο νησί, οι Μαλτεζέρ κατάφεραν να αναζωογονήσουν τη λάμψη και το κύρος, που έφερε η Ρόδος κατά την Ελληνιστική περίοδο, ιδίως μέσω του εμπορίου και της διεθνούς δομής του Τάγματος, που συνεπέφερε την επαφή του τόπου με ολόκληρο τον κόσμο.

Η ιστορία της παρουσίας του Τάγματος στο νησί έληξε στις 22 Δεκεμβρίου 1522, με την κατάκτηση της Ρόδου από τις δυνάμεις του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Σήμερα, οι Μαλτεζέρ προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο. Νέοι οι περισσότεροι, οι συνοδοί τους τάσσονται στην αφιλοκερδή προσφορά του έργου τους ύστερα από εσωτερική εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους. Η κατάρτισή του περιλαμβάνει εκπαίδευση στην παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, παραϊατρική εκπαίδευση καθώς και εκπαίδευση στη συνοδεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η ποιότητα των παρεχομένων, από την πλευρά των ατόμων αυτών, υπηρεσιών φροντίδας διασφαλίζεται και με την πρακτική εξάσκηση και επιμόρφωση στην οποία υποβάλλονται για ένα τουλάχιστο έτος.

Μέσω των υπηρεσιών ανθρωπιστικών υπηρεσιών αρωγής που παρέχει, το Τάγμα της Μάλτας, στηρίζει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε 120 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Το φάσμα των παρεχομένων υπηρεσιών περιλαμβάνει ποικίλες υπηρεσίες συνοδείας και φροντίδας αναπήρων, ηλικιωμένων και ασθενών για άτομα με ειδικές ανάγκες και προβλήματα υγείας, τη διοργάνωση τακτικών προσκυνημάτων, την ενασχόληση με αστέγους, τη διάθεση ασθενοφόρων, την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς ασθενών, υπηρεσίες διάσωσης και παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρώτης βοήθειας, την περίθαλψη θυμάτων καταστροφών, καθώς την ενίσχυση έργων ανοικοδόμησης.

Στην Αυστρία, 1.800 Μαλτεζέρ παρέχουν σήμερα υπηρεσίες σε διάφορες δράσεις του Τάγματος της Μάλτας.
Πηγή: ΑΜΠΕ



parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/10/12 00:36

    Στα ανάθεμα να παν οι Κολω μαΣωνοι!!!!στο Ν Α γυρίστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *