ροή ειδήσεων

Το Πρασονήσι στο σφυρί

Έχει μέρη του νησιού που δεν θέλω πια να επισκεφτώ, που αρνούμαι να επισκεφτώ. Δυστυχώς πρόκειται για μερικά απο τα ωραιότερα, που όμως η τωρινή τους κατάντια με πονάει τόσο που προτιμώ να κρατώ μέσα μου την ανάμνηση του πώς ήταν πριν λίγα ή περισσότερα χρόνια...


Είναι χαραχτηριστικό το πώς με τον χρόνο ο καρκίνος προχώρησε σταδιακά καταστρέφοντας διαδοχικά ένα ένα τα καλύτερα απο άποψη φυσικού κάλλους κομμάτια του νησιού, ξεκινόντας απο την πόλη και κινούμενος νότια: Καλλιθέα, Φαλιράκι, Αφάντου, Κολύμπια, Τσαμπίκα, Χαράκι και Αγ. Αγάθη, Στεγνά, Κάλαθος, Βλυχά, Γλύστρα, Κιοτάρι και πάει λέγοντας. Σταματώ εδώ μήπως ξεχάσω και κάτι. Να μην παρεξηγηθώ όμως και πεί κανείς πως είμαι οπισθοδρομικός και πως πάω κόντρα στον τουρισμό και την ανάπτυξη. Μιλάω για τον συγκεκριμένο τουρισμό και τη συγκεκριμένη “ανάπτυξη”. Μιλάω για τους αλητοτουρίστες που μπεκροσκουλιάζουν και αλληλομαχαιρώνονται, για κείνους που δεν τους καίγεται καρφάκι αν βρίσκονται στη Ρόδο ή την Ίμπιζα, ή τη Σρι Λάνκα. Μιλάω για την αυθαίρετη δόμηση, τα εκτρωματικά χτίσματα, την έλλειψη καλαισθησίας, τις άθλιες τριτοκοσμικές καντίνες, την κάθε λογής ρύπανση του περιβάλλοντος με ήχο, φώς, αισθητικά άθλια κατασκευάσματα, σκουπίδια, απόβλητα -προχθές διάβαζα πως αφαιρέθηκαν απο τη Ρόδο δυο γαλάζιες σημαίες, είδηση που πέρασε στα ψιλά. Ποιός ρύπανε τις θάλασσες, πώς;

Όλ’ αυτά πονάνε και μούρθανε ξανά διαβάζοντας πως το Πρασονήσι βγαίνει στο σφυρί. Το Πρασονήσι είναι βέβαια παλιά δουλειά, χρόνια τώρα στο μάτι του κάθε λογής ρέκτη επιχειρηματία. Πρίν δέκα, δώδεκα περίπου χρόνια -η μνήμη δεν είναι καλός βοηθός πια- το Πρασονήσι είχε ξαναβγεί στο σφυρί. Τότε, μαζευτήκαμε καμιά δεκαπενταριά νομάτοι και καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, όπου η κύρια συζήτηση περιστράφηκε γύρω απο το αν είναι νησί ή όχι. Αν δεν ήταν νησί, το γκουβέρνο μπορούσε ελεύθερα να το πουλήσει. Αν όμως ήταν νησί -και μάλιστα παραμεθώριο- χρειαζόταν απόφαση του Κοινοβουλίου. Τελικά, το δικαστήριο δέχτηκε πως το ΠρασοΝΗΣΙ ήταν αυτό που λέει το όνομά του και η κάθε σκέψη για πούλημα σταμάτησε εκεί.

Σήμερα βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα. Η εντολή της Τρόικας είναι ευθεία και σαφής: Fast Track! Ξεπουλήστε τα ασημικά της μάνας σας, την προίκα των παιδιών σας. Τα έσοδα θα τα δώσετε σε μας, που μας χρωστάτε. Ο νέος ιδιοκτήτης της γης σας θα είναι ένας απο μας -Γερμανός, Γάλλος, Άγγλος ή και Αραβας ακόμα. Και ξέρετε και κάτι, έτσι που τα κάνατε σαν τα μούτρα σας έτσι σας αξίζει.

Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, ιδού μερικά στοιχεία όπως αναγράφονται στον τύπο. Η προς πώληση έκταση είναι 80.000 στρέμματα, δηλαδή το 6% της έκτασης της Ρόδου! Μέρος της έκτασης θεωρείται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ άλλο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Νatura και καταφύγιο άγριας ζωής. Εκεί θα γίνουν δύο “πολυτελή ξενοδοχεία”, 150 “πολυτελείς κατοικίες”, δύο γήπεδα γκόλφ και συζητείται και η κατασκευή αεροδρομίου.

Αφίνουμε για άλλο σημείωμα το θέμα Αφάντου και Τσαμπίκα.…
http://pavlidiscartoons.com/blog/


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *