ροή ειδήσεων

Έχουμε πετρέλαιο σαν το Ιράν, χρυσάφι σαν την Αφρική και αέριο σαν τη Ρωσία, λέει ο ξένος τύπος

Μπορεί ο τίτλος να είναι κατιτί υπερβολικός, με μια ελαφριά δόση ειρωνείας, ωστόσο μόνο υψηλές προσδοκίες γεννούν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την υπό σχεδιασμό εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων...


η οποία μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της υπερχρεωμένης Ελλάδας.

Λίγοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η ταλαιπωρημένη Ελλάδα είναι παραγωγός πετρελαίου. Μικρή μεν – με μόνο 2.000 βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχούν στο 0,5% των αναγκών της – αλλά με μέλλον, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σημειώνει επίσης ότι η αδιάφορη μέχρι σήμερα Αθήνα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση τριών περιοχών, όπου είχαν διεξαχθεί σεισμικές μελέτες κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, στα Ιωάννινα, στη βορειοδυτική περιοχή της Ηπείρου κοντά στα αλβανικά σύνορα, όπως και στο Ιόνιο.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν δείξει να βιάζονται να «θέσουν υποψηφιότητα» για την εξόρυξη των εν λόγω κοιτασμάτων – τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 50 και 100 εκ. βαρελιών. Παρ' όλα αυτά, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο, υψηλές προσδοκίες τρέφονται για την αχανή έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στην Κρήτη.

Νορβηγική εταιρεία με την ονομασία Petroleum Geo-Services (PGS) επελέγη προσφάτως για τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων σεισμικών μελετών σε μία περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι οποίες θα διαρκέσουν 18 μήνες.

Από την άλλη μεριά, η εξίσου γαλλική εφημερίδα La Tribune κάνει λόγο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μέλλει να διαδραματίσει η υπερχρεωμένη Ελλάδα στην εξόρυξη χρυσού, προσθέτοντας πως εκτός από πλούσια κοιτάσματα βωξίτη και περλίτη, μέχρι το 2016 η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χρυσού της Ευρώπης, ξεπερνώντας ακόμη και τη Φινλανδία η οποία κατέχει την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη προμηθευτών χρυσού.

Επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες παροχής αδειών εξόρυξης και ξεπερνώντας τη νοοτροπία πελατειακού κράτους, η οποία έθετε ανυπέρβλητα εμπόδια, τα σχέδια που έχουν προταθεί από δύο ξένες εταιρείες εξόρυξης – την καναδική Eldorado Gold και την αυστραλιανή Glory Resources – αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην παραγωγή χρυσού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Kafeneio




parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/10/12 22:57

    Οπου ακούς οτι εχει κάπου πολλά κεράσια ,οταν πάς εκεί κράτα μικρό καλάθι.

    (Σοφή Ελληνική παροιμία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/10/12 23:44

    ΟΠΩΣ ΤΑ 600 ΔΙΣΣ?...... ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΠΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/10/12 13:42

    Για περαστε και πετρελεο εχουμε και χρυσο και φυσικο αεριο, για περαστε και λεφτα υπαρχουν, εκατομμυρια υπαρχουν, δισεκατομμυρια , για περαστε. Αρε κοροιδο ελληνα ρουφα και ερχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *