ροή ειδήσεων

Για ποιους μαλακώνει ο Τειρεσίας

Όλη η Ελλάδα έχει μπει στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Τα πολύ αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί σε άλλες εποχές και προβλέπουν ότι κάποιος θα πρέπει να «μαυρίζει» ακόμη... 
...και για μια απλήρωτη συναλλαγή ύψους 1000 ευρώ, λειτουργεί πλέον καταστροφικά καθώς σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου έχει αποκλειστεί από κάθε μορφή δανεισμού.
Βέβαια, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι το μείζον, δεν είναι ο αποκλεισμός τους από την όποια μορφή δανεισμού, είναι ότι στην περίπτωση που κάποιος μπει στη «μαύρη λίστα», αυτόματα οι τράπεζες, προσπαθώντας να περιορίσουν τη ζημιά από ενδεχόμενο σκάσιμο της επιχείρησης, κάνουν «απαιτητό» σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων του. Δηλαδή αν «σκάσει» επιταγή μιας επιχείρησης και μπει στον Τειρεσία, όλες οι υποχρεώσεις της γίνονται αυτόματα απαιτητές ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποιος εξυπηρετεί κανονικά τις υπόλοιπες. Ετσι οι τράπεζες ουσιαστικά επιτείνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα κριτήρια ένταξης στο λεγόμενο «Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων» μπήκαν ξανά στο μικροσκόπιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «παραπολιτικών» για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχει καταλήξει ο διάλογος για να αλλάξει κάτι από το σημερινό καθεστώς, όμως έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που αφορά στις επιχειρήσεις, καθώς έχουν υπάρξει σοβαρές πιέσεις από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου προς τα αρμόδια υπουργεία και τις τράπεζες, οι οποίες φαίνονται να κατανοούν το πρόβλημα και να συναινούν σε κάποιες αλλαγές.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα η προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι εξής:
-Αν κάποια επιχείρηση έχει μπει στη λίστα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, λόγω αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης, να εξέρχεται αυτόματα αν και εφόσον εξοφλήσει την συγκεκριμένη οφειλή. Δηλαδή να μην απαιτείται η πάροδος κάποιων ετών για να διαγραφεί από τα μητρώα του Τειρεσία. (σ.σ. Δείτε τον πίνακα με τα δεδομένα)
-Να μην «μαυρίζουν» οι επιχειρήσεις στις οποίες οφείλει το κράτος, από επιστροφές ΦΠΑ, από προμήθειες και από άλλες υποχρεώσεις. Δηλαδή οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις να λειτουργούν συμψηφιστικά, ως «collaterals» προς τις τράπεζες, για να μπορούν να «καλύπτουν» τις όποιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, μέσω νέας χρηματοδότησης. Ενας τρόπος είναι για παράδειγμα η χορήγηση νέου δανείου προς την επιχείρηση που θα εξοφλεί την υποχρέωση που έχει αθετηθεί με εγγύηση τα οφειλόμενα του δημοσίου,
-Να δοθεί περίοδος χάριτος σε όσες επιχειρήσεις έχουν μπει στη λίστα την τελευταία διετία.

Τι ισχύει σήμερα
Το να μπεις στον Τειρεσία είναι πλέον πολύ εύκολο. «Στο Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, αιτήσεις πτωχεύσεων, αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, προγράμματα πλειστηριασμών κινητών, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες, κατασχέσεις και επιταγές βάσει Ν.Δ 1923, καταγγελίες συμβάσεων καρτών, καταγγελίες συμβάσεων χορηγήσεων καταναλωτικής στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης, διοικητικές κυρώσεις, αιτήσεις και αποφάσεις συνδιαλλαγής, αιτήσεις δικαστικής ρύθμισης οφειλών καθώς και αποφάσεις δικαστικής ρύθμισης χρεών» όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα.

Οι πληροφορίες που αφορούν σε σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή, καταγγελίες συμβάσεων καρτών κ' δανείων, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις, επιταγές ΝΔ 1923, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες και αιτήσεις πτωχεύσεων εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000,00 €), δεν «φακελώνονται» ακόμη και αν δεν έχουν εξοφληθεί.
Αν κάποιος έχει εξοφλήσει τις οφειλές του, δεν παραμένει «φακελωμένος» για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στον σχετικό πίνακα εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. δεν υπερβαίνουν τα 3.000 € στο σύνολό τους και
β. δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) στοιχεία/τεμάχια
Πηγή: fpress.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *