ροή ειδήσεων

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Το τελευταίο διάστημα η παραβατικότητα ορισμένων ατόμων κτυπάει κόκκινο.
Κι΄ όταν αυτή αφορά κοινά αγαθά όπως το φυσικό- δασικό- περιβάλλον αυτό συνιστά έγκλημα. Χθές μέλη του Συλλόγου μας εντόπισαν...
τουλάχιστον 10 κομμένα γιγαντιαία πεύκα στον μοναδικό σε ομορφιά ορεινό δρυμό του νησιού μας τον Προφήτη Ήλία.

Συγκεκριμένα τα κομμένα πεύκα βρίσκονται λίγα μέτρα έξω από τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης των παιδιών στον Προφ.Ήλία, δίπλα στον δρόμο δηλαδή σε κεντρικότατο σημείο.΄Αλλά πεύκα κομμένα υπάρχουν και σε όλο το μήκος του δρόμου από την διασταύρωση με την πινακίδα της κατασκήνωσης μέχρι και την κεντρική είσοδο.

 
Οι ασυνείδητοι αυτοί συμπολίτες μας ποντάρουν προφανώς στην ελλιπή φύλαξη και προστασία του δασικού μας πλούτου εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Άλλες περιοχές που κόπηκαν πεύκα είναι στην περιοχή πάνω από το Μοναστήρι της Ύψενής και στο μικρό δασάκι της Καλλιθέας ακριβώς απέναντι από την είσοδο των πηγών.

Ο Σύλλογος μας κάνει έγκληση στις αρμόδιες Υπηρεσίες την Δασική Υπηρεσία, την Διεύθυνση Άγροτικής Ανάπτυξης τους ΟΤΑ Α & Β βαθμού να εντείνουν τις προσπάθειες τους αυτό το κρίσιμο διάστημα για την καλύτερη φύλαξη και προστασία των δασών μας. Επίσης καλούμε όλους τους οικολογικούς φορείς, πολιτιστικά σωματεία και αυτά της Προστασίας του Περιβάλλοντος να αναλάβουν τα μέλη τους ενεργό δράση για την εποπτεία και φύλαξη του δασικού μας πλούτου. Ένωμένοι είμαστε ισχυροί και μπορούμε δράσουμε αποτελεσματικά. Εξάλλου η προστασία των δασών είναι και δική μας ευθύνη.

ΤΟ ΔΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
ASSOCIATION FOR THE PROTECTION OF THE ENVIRONMENT OF RODOS
Τ.Θ. – POB. 123, 85100 ΚΟΣΚΙΝΟΥ ΡΟΔΟΣ ΕΛΛΑΣ Τηλ. 22410.61842 Κιν. 6978822209



parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/10/12 17:49

    Το "γιγαντιαία" μ' άρεσε... κατ' άλλα ok.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/10/12 19:45

    ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ Σ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/10/12 20:20

    ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΗΝΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/10/12 00:08

      ναι ρε μαλάκα, και εσύ ο άφραγκος( όπως και εγώ άφραγκος) στο Προφήτη Ηλία βρήκες να κόψεις!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος23/10/12 10:38

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘ. ΔΑΣΩΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΤΖΙΠΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/10/12 12:01

    Εξελίσσεται η ασθένεια των πεύκων
    Πηγή Ροδιακή, Αναγνώστηκε 2297 φορές, Ημερομηνία 17-3-2010 16:42
    Σε άκρως σοβαρό εξελίσσεται το πρόβλημα με την εξάπλωση της ασθένειας των πεύκων, που πλήττει τα τελευταία χρόνια πολλές δασικές περιοχές της Ρόδου.

    Πρόκειται για την ασθένεια που έχει διαγνωστεί εδώ και πολλά χρόνια ως η κύρια ουσία της ξήρανσης εκατοντάδων δέντρων στο νησί μας, για την οποία δυστυχώς δεν έχουν παρθεί ακόμα συγκεκριμένα μέτρα.

    Οι περιοχές, σύμφωνα με τις αναφορές, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις οποίες έχουν καταγραφεί τα πεύκα αυτά που έχουν αρχίσει να ξεραίνονται, είναι οι δασικές περιοχές ανάμεσα σε Καλλιθιές και Παστίδα, μεγάλο τμήμα κοντά στις Επτά Πηγές καθώς επίσης και μεμονωμένες περιοχές στη Νότια Ρόδο.

    Με τον κόκκινο ρυχγωτό κάνθαρο να καταστρέφει ακόμα πολλά από τα φοινικόδεντρα της περιοχής μας, οι επίσημες γεωργικές αρχές βρίσκονται τώρα σε επιφυλακή. Αυτή την φορά για το νηματόδιο, ή ξυλόφιλο, είναι ένα σκουλήκι, αόρατο με γυμνό μάτι, το οποίο προκαλεί την ασθένεια του Μαρασμού στα Πεύκα.

    Ο μικροσκοπικός δολοφόνος εισέρχεται στα σωθικά του πεύκου και το σκοτώνει μέσα σε εβδομάδες καταπνίγοντας την ροή των χυμών του δέντρου.

    Το σκουλήκι ταξιδεύει ολόγυρα στο αναπνευστικό σύστημα του πριονιστή σκαθαριού, το οποίο εναποθέτει τις κάμπιες του στο ξύλο κωνοφόρων δέντρων. Αυτή τη στιγμή, η ασθένεια έχει χτυπήσει τη δυτικο-κεντρική Πορτογαλία αλλά έχει γίνει προειδοποίηση σε αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας.

    Η βαμβακίαση
    Εκτος της παραπάνω ασθένειας, μια ακόμα απειλεί τα δάση της Ρόδου και συγκεκριμένα τα πεύκα. Πρόκειται για το έντομο Marchalina hellenica (Coccina, Margarididae "εργάτης", το μελιτογόνο έντομο του πεύκου) παρασιτεί στην πεύκη παράγοντας μελιτώδεις εκκρίσεις, τις οποίες οι μέλισσες συλλέγουν και μετατρέπουν σε μέλι, το πευκόμελο. Η παρουσία του εντόμου έχει αναφερθεί μόνο σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Ν. Ιταλία.

    Παρασιτεί στα είδη Pinus brutia (τραχεία), Pinus halepensis (χαλέπιος), Pinus silvestris (δασική), Pinus pinea (κουκουναριά), ενώ υπάρχει μία μόνο αναφορά παρασιτισμού στο είδος Pinus nigra (μαύρη).

    Η σημασία του ως μελιτογόνου εντόμου είναι για την Ελλάδα ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το μέλι που παράγεται αποτελεί σταθερά κάθε χρόνο το 65% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας μελιού στη χώρα.

    Η ασθένεια που προκαλείται από το συγκεκριμένο έντομο λέγεται και βαμβακίαση, καθώς οι εκκρίσεις του μοιάζουν με κομμάτια βαμβακιού πάνω στο δέντρο.

    Οι πληθυσμοί του εντόμου σε φυσιολογικά επίπεδα δεν προκαλούν προβλήματα στα πεύκα, αλλά η τεχνητή αύξηση με ενέσεις προνυμφών σε δέντρα, που πραγματοποιήθηκε κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες από μελισσοκόμους, οδήγησε στην κατάσταση που παρατηρούμε σήμερα.

    Επισήμως, δεν είναι γνωστή κάποια συγκεκριμένη βλάβη των πεύκων από την Marchalina hellenica, εμπειρικά όμως, από παρατηρήσεις στο πεδίο διαφαίνεται ότι συμβάλλει στην εξασθένηση των δέντρων, τα οποία πιθανώς προσβάλλονται δευτερογενώς από παθογόνους μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς.

    ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΡΩΤΑΜΕ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΩ ΜΕ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΠΛΗ ΚΙΝΗΣΗ, Ρ Ω Τ Η Σ Α ΕΝΑΝ "ΠΑΛΙΟ" ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: <>

    ΤΩΡΑ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΟΨΑΝ Ή ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΔΕΝΤΡΑ, ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΑΣ ΞΕΡΑΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΑΠΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ!!!! ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΑΝ ΕΒΛΕΠΑ ΚΑΤΙ ΤΟ 199 ΘΑ ΚΑΛΟΥΣΑ(ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ), ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ.

    ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΡΟΔΙΑΚΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/10/12 16:16

      (ΛΕΠΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ :)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/10/12 16:18

      ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΠΕΥΚΑ. ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΟΒΟΝΤΑΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΛΩΡΑ ΠΕΥΚΑ, ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ?

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *