ροή ειδήσεων

Oι Αργεντινοί σώθηκαν, διότι ξεσηκώθηκαν!

Του Χουάν Ραμόν Ρότσα*
Άκουσα το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα, αναφορές στη μεγάλη κρίση που βασάνισε την Αργεντινή, πριν από μια δεκαετία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές...


Ο κόσμος στην Αργεντινή ακόμη αποφεύγει να προφέρει το όνομα του Μένεμ, που κυβέρνησε στη δεκαετία του ΄90. Ο Μένεμ υποσχέθηκε ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η πολιτική του έκανε το αντίθετο, διαλύοντας και τη μεσαία τάξη, όπως και την οικονομία. Καταστροφικές αποδείχθηκαν οι συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις κι οι «συνταγές» του ΔΝΤ, τις οποίες εφήρμοζε πιστά ο Μένεμ. Καταστροφική αποδείχθηκε και η ισοτιμία «ένα προς ένα» του νομίσματος, του πέσο, με το δολάριο (1991).

Όλα αυτά οδήγησαν στη χρεοκοπία του κράτους, αλλά η κοινωνία είχε χρεοκοπήσει νωρίτερα. Ο κόσμος εξεγέρθηκε το Δεκέμβριο του 2001 κι ανέτρεψε τέσσερις προέδρους σε 13 ημέρες! Μάλιστα ο ένας, ο Ντε Λα Ρούα, αυτός που έφυγε με ελικόπτερο από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου, δικάζεται το Νοέμβριο. Αυτό είναι μια δικαίωση για τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη δικαίωση, όμως, ήταν τα αποτελέσματα της εξέγερσης, χάρη στην οποία η Αργενινή - με πρόεδρο, πλέον τον Κίρσνερ- μπήκε σε ένα διαφορετικό δρόμο και συνήλθε, οικονομικά και κοινωνικά. Είπε «ως εδώ» στο ΔΝΤ και τους δανειστές. Και σώθηκε.

Οι ιδιοσυγκρασίες Ελλήνων και Αργεντινών μοιάζουν. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι Έλληνες ακόμη δεν αντιδρούν, αν και τα μέτρα που επιβάλλονται εδώ είναι ακόμη σκληρότερα! Βλέπω, επίσης, μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα. Παρατηρώ κάτι ακόμη: Εδώ δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση για τις αιτίες της κρίσης. Ούτε για το πως θα έλθει ανάπτυξη, σε μια «ξεζουμισμένη» χώρα.

Παρατηρώ ανθρώπους που εκτονώνονται βρίζοντας για ασήμαντη αφορμή τον γείτονα, ή τον διπλανό οδηγό στα φανάρια. Δεν ξέρω αν φταίνε τα δελτία ειδήσεων, που ισχυρίζονται διαρκώς πως «δεν γίνεται αλλιώς». Ξέρω όμως ότι κάθε κοινωνία που βιώνει τέτοια περιπέτεια χρειάζεται ελπίδα κι αυτή δεν τη βρίσκεις στη μοιρολατρία. Ούτε στην έχθρα προς το διπλανό.

Χθες η Αργεντινή. Σήμερα η Ελλάδα. Αύριο ίσως κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αν δεις σημεία στο χάρτη, είναι απομακρυσμένα μεταξύ τους. Αν ζήσεις όμως την αγωνία εκείνου που μπορεί να χάσει τα πάντα, σε ένα βράδυ, εξ αιτίας μιας κυβερνητικής απόφασης, καταλαβαίνεις πόσο κοντά είμαστε όλοι!
* Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα * είναι προπονητής ποδοσφαίρου
http://www.live-pro.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/10/12 20:03

    Ο Ρότσα δεν μας ειπε ομως οτι η Αργεντινή ειναι μια πλούσια υπερπλούσια και αυτάρκης χώρα.
    Και οτι η Ελλάδα ειναι μία χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα αλλά εισάγει και μόνο εισάγει.
    Και οτι η Ελλάδα εγινε μια χώρα που της παίρνουν ακόμα και την ρίγανη οι Βέλγοι και οι Γερμανοί την συσκευάζουν και μας την πλουλάνε.

    Δεν μας ειπε ο Ρότσα οτι της Αργεντινής το πρόβλημα ξεκίνησε απο λανθασμένες πολιτικές των τραπεζών, ενώ στην Ελλάδα απο το επι μια 35τία απο ακρατο και χαλίνωτο δανεισμό απο τους ξένους.
    Πολλές οι διαφορές, αλλά εδώ δεν εχουμε δεί ακόμα τα πραγματικά ζόρια , την πείνα, και την δυστυχία που πέρασε ο λαός της Αργεντινής για να τους ξεχρεώσει τους ΔΝΤτάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/12 01:45

    Αγαπητέ ανώνυμε η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα είναι πολύ πιο προικισμένη χώρα από την Αργεντινή. Απλώς ουδείς μας το λέει καθώ ςόλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί θέλουν τους Έλληνες εξαρτημένους με δάνεια και να βρίσκονται συνεχώς στην ανάγκη των πελατειακών σχέσεων για να διατηρούνται αυτοί και μετά τα μπάσταρδα παιδιά τους στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/10/12 22:04

      Δεν εχω διαφορετική αποψη οτι η πατρίδα μας ειναι μιά πολύ προικισμένη χώρα.

      Η Αργεντινή τον πλούτο της γεωργικός, βιομηχανικός, αγροτικός, αλιευτικός, τον εχει ηδη και τον εκμεταλλεύεται.

      Η Ελλάδα, ομως οτι εχει προσπαθεί να το καταστρέψει.
      Βλέπε Ναυτιλία Τουρισμός.
      Και ο ορυκτός της πλούτος ειναι στα σχέδια επι σχεδίων ακόμη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *