ροή ειδήσεων

Θα χρειαστούν νέα μέτρα για να φτάσουμε το 124% το 2020

Όσοι πίστεψαν ότι το θρίλερ για τη δόση και το μέλλον της χώρας τελείωσε με την «γκρίζα» απόφαση του Eurogroup οι εξελίξεις τους διαψεύδουν...


Το θρίλερ καλά κρατεί, η ισορροπία του τρόμου σε τεντωμένο σχοινί θα συνεχιστεί για δύο ακόμη εβδομάδες.

Το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για εκταμίευση του δικού του μεριδίου, την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος επαναγοράς ομολόγων.

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες χωρίς να έχει γίνει ακόμα η εκταμίευση της δόσης αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά τα σύννεφα αμφισβήτησης της απόφασης του Eurogroup.

Το «μαστίγιο και το καρότο» συνεχίζεται από τους δανειστές μας δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στην τρικομματική κυβέρνηση.

Και μπορεί το τελευταίο προσχέδιο της έκθεσης προόδου του μνημονίου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αλλά μπορεί τα τελευταία μέτρα αν μην είναι τα…τελευταία.

Στο σχέδιο ενσωματώνονται και αναφέρονται αναλυτικότερα τα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup καθώς και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Η έκθεση αποτελεί, πλέον, αντικείμενο οριστικοποίησης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να εγκριθεί την προσεχή Τετάρτη από το κονκλάβιο των Επιτρόπων και εν συνεχεία να πάρει το δρόμο για επόμενο Eurogroup προς κύρωση.

Τα πρόσθετα μέτρα που αγγίζουν τα 6,4 δισ. ευρώ και αναθεωρούν το ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που έκανε λόγο για 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν την άνοιξη του 2013 μαζί με τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου.

Πέρα από τον ασφυκτικό έλεγχο που επιβάλλει η τρόικα στον ελληνικό προϋπολογισμό και τα σχέδια για τον ειδικό λογαριασμό εξόφλησης χρέους αποκαλύπτεται ότι το δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και δεν θα προκαλέσει ζημία στον μηχανισμό!

ΔΝΤ: Πρώτα η επαναγορά και μετά η δόση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περιμένει την υλοποίηση της επαναγοράς ομολόγων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις εσωτερικές διαδικασίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν εξετάζεται «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι «σημαντική και συγκεκριμένη» και ότι στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να αναφερθεί σε ημερομηνίες που θα συνέλθει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία (επαναγοράς ομολόγων) και μετά να εξετάσουμε το ζήτημα», όπως είπε, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι σε θέση να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι κυρία Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

IIF: Ίσως το buyback να μην είναι η καλύτερη λύση

«Αβέβαιη» χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου επαναγοράς ελληνικού χρέους που στόχο έχει να ελαφρύνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ προβάλλει την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη ως το μοναδικό τρόπο για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Αν παρατηρήσεις τα διαφορετικά στοιχεία του πακέτου χρηματοδότησης, η περίπτωση του buyback δεν είναι και η πιο ελκυστική», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara. Και αυτό γιατί περίπου τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Σύμφωνα με τον Dallara, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μείωσαν το χρέος της Ελλάδας κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ το Μάρτιο «η χώρα βρίσκεται υποτιθέμενα σήμερα σε χειρότερη θέση από ποτέ όσον αφορά τη βιώσιμοτητα του χρέους. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μικρό "τσεκούρι" για να μειώσεις ένα βουνό χρέους και μετά να περιμένεις ότι θα σε οδηγήσει στην ανάπτυξη».

Ο Dallara προτείνει αντ΄αυτού να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αποκατάσταση της ανάπτυξης μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας πως τα όποια κεφάλαια, πέραν αυτών που θα καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας.

«Υπάρχουν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ που χρειάζεται να διοχετευτούν μέσα από το σύστημα στα επενδυτικά projects», είπε.
Πηγή: newpost.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *