ροή ειδήσεων

Δεύτερο πακέτο ακινήτων αξίας 1,2 δισ. στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ


Δύο νέα ακίνητα από την Ρόδο
Στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων θα ενταχθούν ακόμα 1.000 μέχρι τα τέλη του 2013 
Του Βαγγελη Μανδραβελη
Εκατοντάδες ακίνητα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,2 δισ. ευρώ, μεταφέρονται...
στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η μεταβίβαση αυτή, η δεύτερη ύστερα από εκείνη που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2011 και περιελάμβανε 38 ακίνητα, θα γίνει στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και με στόχο την αναζωογόνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Φαίνεται ότι η νέα μεταβίβαση ακινήτων θα αποτελέσει μόνον την αρχή, αφού βάσει του προσχεδίου του Μνημονίου που τώρα διατυπώνεται, περίπου 1.000 επιπλέον δημόσια ακίνητα πρόκειται να περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η μεταφορά αυτή των ακινήτων θα υλοποιηθεί με επιμέρους μεταβιβάσεις που θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε τρίμηνο) μέσα στο 2013 και κάθε μία από αυτές θα περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ακινήτων (π.χ. 250 ακίνητα).
Αυτό που προέχει όμως για την κυβέρνηση είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η δεύτερη μεγάλη μεταβίβαση ακινήτων. Η νέα αυτή μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, που απαιτεί απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), περιλαμβάνει 40 ομάδες ακινήτων που θα περιλάβουν εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα. Πρόκειται κατά βάση για «καθαρά» -από νομικής άποψης- και μεγάλης εκτιμώμενης εμπορικής αξίας ακίνητα. Κάθε μία από τις 40 ομάδες μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ακίνητα. Το τελευταίο ισχύει στην περίπτωση των διατηρητέων της Πλάκας, όπου το υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί εκατοντάδες ακίνητα, αρκετά μεγάλης αξίας. Οσον αφορά τα ακίνητα αυτά, άλλα νοικιάζονται και σε άλλα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου, απασχολώντας μάλιστα πολλές φορές μόλις έναν υπάλληλο. Ο ίδιος μπορεί να καλύπτει και τις στεγαστικές του ανάγκες στο συγκεκριμένο οίκημα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Mεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπου σε δεκάδες ακίνητα μεγάλης αξίας, φιλοξενούνται ιδιώτες με την καταβολή ενοικίου. Οι τοπικές αρχές, μάλιστα, φρόντισαν τα ενοίκια αυτά να είναι αρκούντως χαμηλά, εξυπηρετώντας πολιτικούς φίλους και συνεργάτες.
Τα μεγαλύτερα ακίνητα που αναμένεται να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ αφορούν τις τοποθεσίες Πρασονήσι στη Ρόδο και Τατόι στην Πάρνηθα. Οι αξιοποιήσεις αυτές θα έχουν εμβληματικό χαρακτήρα για το ταμείο, καθώς το πρώτο ανέρχεται σε 80 χιλ. στρέμματα και το δεύτερο σε 42 χιλ. στρέμματα. Το Πρασονήσι προορίζεται για ξενοδοχειακή μονάδα με συνδυασμό δραστηριοτήτων αναψυχής (γήπεδα γκολφ, θαλάσσια σπορ κ.ά.) καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η γεωμορφολογία προσφέρεται για τέτοιου είδους αναπτύξεις. Ειδικά οι σέρφερ αξιολογούν τη νοτιοανατολική παράκτια ζώνη του Πρασονησίου ως ένα από τα καλύτερα σημεία του πλανήτη για δραστηριότητες ιστιοσανίδας.
Στο Τατόι σχεδιάζεται μια ήπια ανάπτυξη σε μια έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, που θα περιλάβει πολιτιστικές, συνεδριακού χαρακτήρα και άλλες αγροτουριστικές δραστηριότητες. Στόχος δεν είναι τόσο τα έσοδα όσο κυρίως να αναδειχθεί η περιοχή που ρημάζει. Επιπλέον, στόχος είναι να δείξει η χώρα στην εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι στην Ελλάδα κάτι κινείται και στον χώρο του real estate.
Το Πρασονήσι, όμως, δεν είναι το μόνο ακίνητο της νήσου Ρόδου που αναμένεται να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Πολλά άλλα ακίνητα προγραμματίζεται να μεταφερθούν, τα οποία, εφόσον η αξιοποίησή τους προχωρήσει, ενδεχομένως ν’ αλλάξει την εικόνα του νησιού, η οποία σήμερα εμφανίζεται «φθαρμένη». Εκτός από τα ακίνητα στο μεσαιωνικό κέντρο της Ρόδου, πρόκειται να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση ακίνητα που βρίσκονται στη Λίνδο, στον Αρχάγγελο και στην Τσαμπίκα. Αν σ’ αυτά συνυπολογιστεί και η αξιοποίηση του ακινήτου της Αφάντου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, τότε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη Ρόδο θα αναμορφώσουν το νησί και θα αναζωογονήσουν την τουριστική κίνηση όχι μόνον της Ρόδου, αλλά ολόκληρης της χώρας.
Η αξιολόγηση Πάντως, η αναζήτηση και η αξιολόγηση των ακινήτων δεν έγιναν εύκολα. Οι τίτλοι κυριότητας του ακινήτου στο Τατόι βρέθηκαν έπειτα από πολλούς μήνες αναζήτησης στην Αγρογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, οι τίτλοι των ακινήτων της Πλάκας βρέθηκαν έπειτα από πολλούς μήνες έρευνας, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Τζαβάρας, έχοντας κι αυτός τα δικά του σχέδια αξιοποίησης των ακινήτων του υπουργείου, δεν ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξαν πολλές «αντιστάσεις» και στη μεταβίβαση κυριότητας του Πρασονησίου. «Οικολόγοι» αντέδρασαν στην αξιοποίηση της περιοχής, καθώς ένα μέρος του Πρασονησίου αξιοποιείται ως περιοχή Νatura. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και πεδίο βολής της Αεροπορίας με αληθινά πυρά. Οπως δε αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και οι λιγοστοί κάτοικοι που μένουν στην περιοχή, την περίοδο της στρατιωτικής άσκησης του «Παρμενίωνα» μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές της Ρόδου, καθώς η τοποθεσία θυμίζει... Βαγδάτη.
kathimerini.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *