ροή ειδήσεων

Θετικά αποτιμάται η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας θεωρήσεων εισόδου στα νησιά

Ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά κρίνονται τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων στα συνοριακά σημεία εισόδου, σε πέντε μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου... όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε το διάστημα μεταξύ 7ης Ιουνίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2012, στη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, μετά τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, σκοπός του προγράμματος αυτού ήταν να διευκολύνονται, στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να παραβιάζεται το Ενωσιακό Κεκτημένο και, ταυτόχρονα, να ενθαρρύνονται οι τουριστικές επισκέψεις στην Ελλάδα Τούρκων υπηκόων, κυρίως, αλλά και άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι ευρίσκονται προσωρινά μεν, αλλά νόμιμα στην Τουρκία. Με τη λήξη του Προγράμματος, όπως είχε δεσμευτεί η Ελλάδα εξ΄αρχής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη- μέλη, συντάχθηκε από την πλευρά της Ελλάδας

αναλυτική και εμπεριστατωμένη έκθεση, με λεπτομερή στατιστικά στοιχεία, με βάση τις πληροφορίες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε, πρόσφατα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη- μέλη, από εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας στις Βρυξέλλες. «Τα στοιχεία για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας του Προγράμματος (από 7/6 έως 30/9), αποτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά, δεδομένης της εφαρμογής του μέτρου, έπειτα από βραχεία προετοιμασία και περιορισμένη προσαρμογή των υποδομών υποδοχής των νησιών στα σημεία εισόδου», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών. Τονίζει, παράλληλα, ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος, δεδομένου ότι έχει προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, καθώς και για τη διευκόλυνση της ροής των επισκεπτών προς αυτήν, από όποιο σημείο της υφηλίου και αν προέρχονται. Το έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, σχετικής με το πολιτικό πρόγραμμα για την έκδοση βίζας Σένγκεν σε ελληνικά νησιά. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στα νησιά, καθώς επιτρέπει σε υπηκόους τρίτων χωρών, για τους οποίους απαιτείται, αλλά δεν κατέχουν θεώρηση εισόδου στον ενιαίο χώρο Σένγκεν, να επισκεφθούν τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, μέσω μιας ταχείας και απλουστευμένης διαδικασίας με την έκδοση θεωρήσεων κατά την άφιξή τους. Στη θετική αποτίμηση του προγράμματος αναφέρεται, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας ότι για τυχόν επανάληψη του το 2013, θα ενισχυθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων, τόσο με αστυνομικό προσωπικό όσο και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ο κ. Δένδιας κάνει ειδική αναφορά στη Χίο, ενημερώνοντας ότι έχει ήδη εγκριθεί η αγορά, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 75% του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές ανάγνωσης ταξιδιωτικών εγγράφων, εκτυπωτές Full Readers και UPS).
express


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *