ροή ειδήσεων

Ανεργία στο 26% και ύφεση στο 4,5% έως το 2014 προβλέπει η ΤτΕ - ΌΛΗ η έκθεση

Πρωτοφανής ύφεση σε καιρό ειρήνης περιμένει τα επόμενα χρόνια την Ελλάδα, όπως τονίζει η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Προβόπουλος...


Στην έκθεση που παρέδωσε ο διοικητής της ΤτΕ στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2013 κατά 4%- 4,5% ενώ η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από το 23,5% το 2102 στο 26% το 2013 και το 2014.
Το έλλειμμα στο Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί το 2012 στο 4,5% του ΑΕΠ και το 2013 στο 4,7%. Η ύφεση αυτή χαρακτηρίζεται πρωτοφανής σε καιρό ειρήνης και όπως επισημαίνεται, έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή. Επιπροσθέτως, η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση εμποδίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Όσο για την ανάπτυξη; Από το 2014 αλλά και τότε θα είναι οριακά. Για να βγει η χώρα από την κρίση, ο Γ. Προβόπουλος τονίζει την ανάγκη εκπόνησης μίας εθνικής στρατηγικής, η οποία θα είναι ευρύτερη του Μνημονίου, ενώ εκτιμά ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί αβεβαιότητες και κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελούν εθνική προτεραιότητα, θέτοντας δύο προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

Πρώτον, να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ. Όσο το ζήτημα αυτό παραμένει ανοικτό και αναπαράγεται, η απειλή θα συνεχίσει να υφίσταται, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για συντεταγμένη έξοδο από την κρίση. Η απόφαση του Eurogroup της 26ης-27ης Νοεμβρίου και οι ισχυρές διαβεβαιώσεις των εταίρων για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναι ένα ουσιαστικό βήμα. Για να ανακτηθεί όμως πλήρως η εμπιστοσύνη, απαιτείται συνεχής και εντονότερη προσπάθεια που θα καλύψει το χαμένο έδαφος.

Δεύτερον, να ολοκληρωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο καθώς τα Μνημόνια αποτελούν απλώς την πυξίδα των αλλαγών εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Για την επίσπευση της ανάκαμψης η ΤτΕ θέτει έξι ενδιάμεσους στόχους:
Πρώτον, την άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Δεύτερον, την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η πρόοδος και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος θα συντελέσουν στην επιστροφή καταθέσεων και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.
Τρίτον, την άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου.
Τέταρτον, τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
Πέμπτον, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Έκτον, την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, η Έκθεση επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων θα παραμείνουν τρεις μεγάλες και ισχυρές τράπεζες μαζί με ακόμη μερικές μικρότερες. H Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κοινοποιήσει σε κάθε τράπεζα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της, καθώς και τις προθεσμίες για την υποβολή σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης και τη δρομολόγηση της εφαρμογής τους. Οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το τέλος Απριλίου 2013.

Προβόπουλος: υπάρχει νέα προοπτική

Υπάρχει ένα νέο σκηνικό, που δίνει αισιόδοξη προοπτική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παραδίδοντας την Έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής.

Εξάλλου, έθεσε ως προϋπόθεση την υλοποίηση όλων των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, ενώ έκανε λόγο για τραπεζικό τομέα, που ισχυροποιείται.

«Παρά το καθεστώς αβεβαιότητας και προκλήσεων που σημάδεψε το πρόσφατο παρελθόν, υπάρχει μια νέα προοπτική και ένα νέο σκηνικό που δίνει μια πιο αισιόδοξη προοπτική» τόνισε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε: «Προϋπόθεση για να δημιουργηθούν οι θετικές προοπτικές είναι να εφαρμόσουμε πλήρως όλες τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις μας, να επισπεύσουμε την ανάπτυξη και να υλοποιηθούν τα πρόσθετα μέτρα».

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ακόμη: «Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, προστατεύσαμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σήμερα ο τραπεζικός τομέας γίνεται πιο δυνατός, ανασυντάσσεται, κεφαλαιακά ισχυροποιείται και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να παίξει έναν θετικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το προεδρείο της Βουλής θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωσή του.
Πηγή; newsit.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *