ροή ειδήσεων

Τα προφίλ των παιδιών και των εκπαιδευτικών που σκότωσε ο Λάντζα

Κορίτσια που φόρεσαν πρόωρα τα γιορτινά τους την μοιραία μέρα, αγόρια εξαιρετικής ανατροφής, εκπαιδευτικοί που δεν δίστασαν να μπουν μπροστά στα όπλα για να προστατέψουν τους μαθητές, αλλά και η μητέρα του δράστη, συνθέτουν τον τραγικό κατάλογο των θυμάτων.
Εάν κάτι συνδέει τα αθώα παιδιά που...

χάθηκαν στο Νιούταουν μεταξύ τους, αυτό είναι η πίστη των γονιών τους ότι είχαν κάνει για αυτά ό,τι καλύτερο μπορούσαν, με την επιλογή τους να μείνουν εκεί και να τα στείλουν στο δημοτικό Σάντι Χουκ.
Αντίστοιχα, οι πρώτες πληροφορίες για τις δασκάλες που έχασαν την ζωή τους από τις σφαίρες του 20χρονου δράστη, δείχνουν ότι η επιλογή των γονιών ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Ωστόσο, η αφοσίωση των εκπαιδευτικών και η αυτοθυσία τους δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μακελειό. Μαζί του και μερικά στοιχεία τραγικής ειρωνίας για τα θύματα.

Τα ανήλικα θύματα του δράστη

Σάρλοτ Μπέικον, 6
Μετά από πολλά παρακάλια, έπεισε την Παρασκευή την μητέρα της να φορέσει στο σχολείο το νέο της ροζ φόρεμα και τις καινούργιες ροζ μπότες, που κανονικά ήταν για το γιορτινό τραπέζι. Ηταν τα τελευταία της ρούχα. Στο σχολείο ήταν και ο αδερφός της, Γκάι, ο οποίος γλίτωσε.

Ανα Μαρκέζ-Γκριν, 6
Πέρυσι έκανε για πρώτη φορά γιορτές με στο Πουέρτο Ρίκο. Φέτος συντετριμένη η γιαγιά της Ελβα ανέφερε με πικρία ότι οι γονείς και η Ανα μετακόμισαν στο Κονέκτικατ μόλις προ διμήνου, από τον Καναδά. Τραγική ειρωνία, το γεγονός ότι το δημοτικό του Σάντι Χουκ ήταν από τους κύριους λόγους που τους έκαναν να επιλέξουν το Νιούταουν. Ο αδερφός της γιαγιάς Χόρχε, δήμαρχος πόλης του Πουέρτο Ρίκο, ανέφερε ότι σε άλλη τάξη ήταν ο 9χρονος αδερφός της Ανα, που κατάφερε να βγει ασφαλής από το σχολείο. Ο πατέρας της Ανα είναι ο σαξοφωνίστας Τζίμι Γκριν, που σχολίασε στο Facebook ότι «προσπαθεί να διαχειριστεί αυτόν τον εφιάλτη». «Οσο κι αν μας λείπει και την έχουμε ανάγκη, η μητέρα της, ο αδερφός της κι εγώ, μας πρόλαβε όλους και πήγε στον παράδεισο», προσέθεσε.

Ντάνιελ Μπάρντεν, 7
Γιος της Ζακλίν και του Μαρκ, αγαπούσε το κολύμπι και το ποδόσφαιρο. Μητέρα μίας φίλης του έκανε λόγο για ένα πραγματικά «γλυκό παιδί» στην WSJ.

Ολίβια Εντζελ, 6
Ενα παιδί που λάτρευε να αποσπά την προσοχή, κατά τον οικογενειακό φίλο Νταν Μέρτον, «είχε εξαιρετικούς τρόπους, στο τραπέζι και παντού. Ηταν η χαϊδεμένη του δασκάλου, πρώτη σε κάθε περίπτωση».

Μάντελεϊν Χσου, 6
Η οικογένειά της δεν θέλησε να πει τίποτε δημοσίως, όπως ενημέρωσε ο γιατρός τους, Μάθιου Βέλσμιντ. Ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν. «Περιμέναμε να βγουν τραυματίες, αλλά δεν ήρθε κανείς, δεν υπήρξε καμία ανάγκη περίθαλψης, δυστυχώς ... είναι το πιο σκοτεινό πράγμα που αντιμετώπισα μέχρι σήμερα», όπως είπε.

Κάθριν Χάμπαρντ, 6
Ενας οικογενειακός φίλος απομάκρυνε τους ανθρώπους των ΜΜΕ από το σπίτι της οικογένειας, που με γραπτό σημείωμά της αρκέστηκε να πει ότι «είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια της όμορφης κόρης μας, Κάθριν Βάιολετ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αφορούν τις υπόλοιπες οικογένειες που χτυπήθηκαν από αυτή την τραγωδία.

Τσέις Κοβάλσκι, 7
Σχεδόν πάντα εκτός σπιτιού, είτε έπαιζε στην αυλή του σπιτιού, είτε έκανε ποδήλατο, όπως θυμούνται οι οικείοι του. Ο Τσέις μόλις προ εβδομάδας ότι κατάφερε για πρώτη φορά να νικήσει σε μίνι-τρίαθλο. «Δεν θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί καλύτερο παιδί», είπε ο γείτονας της οικογένειας Κέβιν Γκράιμς, που και ο ίδιος έχει πέντε παιδιά στο Σάντι Χουκ. Οπως ανέφερε η ρεπόρτερ, όλες οι αναφορές του στον Τσέις έγιναν σε Ενεστώτα.

Τζέσε Λιούις, 6
Αν και μόλις έξι, έδειχνε πολύ μεγαλύτερος. Το πρωί της Παρασκευής πήρε από το παρακείμενο μαγαζί ένα σάντουιτς με λουκάνικο, αυγό και τυρί, καθώς και μία ζεστή σοκολάτα, πριν πάει στο σχολείο. Ενας γείτονας στο σπίτι που έμενε με την μητέρα του Σκάρλετ, σχολίασε ότι ήταν ωριμότερος από τα χρόνια του, μιλούσε πολύ συγκροτημένα και ήταν ιδιαίτερα ευφυής. Σχεδόν πάντα έπαιζε με τα άλογα που υπήρχαν στο πίσω μέρος των σπιτιών, καθώς η οικογένεια είχε ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα και φιλοξενούσε αρκετά στους χώρους του σπιτιού.

Τζέιμς Ματιόλι, 6
Η οικογένεια δεν είπε κάτι ιδιαίτερο στα ΜΜΕ, αλλά στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του Σίντι, το Σέριλ στα βόρεια της Νέας Υόρκης, το σοκ ήταν μεγάλο. «Πρόκειται για μία φρικτή τραγωδία που έχει συγκλονίσει την μικρή μας, πολύ δεμένη κοινωνία .... Ολοι θα είμαστε δίπλα τους», είπε ο δήμαρχος Γουίλιαμ Βίνεαλ.

Εμιλι Πάρκερ, 6
Ο πατέρας της, Ρόμπι, είπε ότι η κόρη του «θα ήταν από τους πρώτους που θα συμπαρίστατο σε όσους χτυπήθηκαν από αυτή τη συμφορά - όχι επειδή της δίδαξα κάτι ο ίδιος ή η μητέρα της, αλλά από το μοναδικό χάρισμα που είχε σαν άνθρωπος». «Ομορφη, ξανθή, πάντα χαμογελαστή, με λαμπερά γαλάζια μάτια», έλεγε μόνο καλά λόγια για όλους ... Καθώς ο βαθύς πόνος αρχίζει να βρίσκει την τελική του θέση στις καρδιές μας, μας ανακουφίζει η γνώση του πόσο εξαιρετική ήταν η Εμιλι και πόσους ανθρώπους πρόλαβε να επηρεάσει στην σύντομη ζωή της», προσέθεσε.

Νόα Πότζνερ, 6
Οι γονείς του «εξαιρετικά ώριμου» για την ηλικία του Νόα έκριναν ότι στη Νέα Υόρκη δεν υπήρχαν σχολεία που να μπορούν να ανταγωνιστούν αυτά του Νιούταοουν, ανέφερε ένας συγγενής - έτσι μετακόμισαν, μαζί με τον Νόα, την δίδυμη αδερφή του και την 8χρονη μεγαλύτερη αδερφή. «Επιβίωσαν δύο από τα τρία παιδιά», είπε ο θείος της οικογένειας Αρθουρ Πότζνερ. «Μετακόμισαν εκεί επειδή θεωρούσαν ότι τα σχολεία της Νέας Υόρκης ήταν υποδεέστερα. Πήγαν εκεί για να έχουν ασφάλεια και καλή παιδεία». «Η ανατροφή του ήταν εξαιρετική, πραγματικά εξαιρετική».



Αλλα θύματα:
Τζακ Πίντο, 6
Γκρέις ΜακΝτόνελ, 7
Τζόζεφιν Γκέι, 7
Ντίλαν Χόκλι, 6
Τζέσικα Ρέκο, 6
Κάρολιν Πρεβίντι, 6
Αβιέλ Ρίτσμαν, 6
Αλισον Γουάιατ, 6
Μπέντζαμιν Γουίλερ, 6

Οι ενήλικες που σκότωσε ο Λάντζα

Νάνσι Λάντζα, 52, μητέρα του δράστη
Μέχρι πρότινος γνωστής για τις βραδιές παιχνιδιών που οργάνωνε και τους εορταστικούς στολισμούς του σπιτιού της, έγινε τραγικά διάσημη ως το πρώτο θύμα του ίδιου της του γιου. Σύμφωνα με τις Αρχές ο 20χρονος Ανταμ την σκότωσε πριν ακολουθήσουν άλλοι 26 φόνοι στο Σάντι Χουκ. Εμεναν μαζί σε μία καλή γειτονιά του Νιούταουν, αλλά οι λεπτομέρειες για την προσωπικότητα της και -κυρίως- για το τι οδήγησε τον γιο της σε αυτές τις πράξεις δημοσιοποιούνται με πολύ αργό ρυθμό.
Από το Κίνγκστον του Νιου Χαμπσάιρ όπου ζούσε παλιότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας Ντόναλντ Μπριγκς μίλησε για μία ευγενική, αξιαγάπητη γυναίκα που φρόντιζε για τους άλλους. Με προϋπηρεσία στην John Hancock στη Βοστώνη, είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων, όπως είπε.
Δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η Νάνσι και ο πρώην άνδρας της Πίτερ Λάνζα κίνησαν διαδικασία διαζυγίου το 2008. Αυτός πλέον μένει στο Στάμφορντ όπου εργάζεται ως φοροτεχνικός στην General Electric.

Η γειτόνισσα Ρόντα Κάλενς είπε ότι συχνά μάζευε κόσμο στο σπίτι για να παίξουν διάφορα παιχνίδια, όπως Bunco, ένα παιχνίδια με ζάρια. Επίσης, απολάμβανε την φροντίδα του κήπου της. «Ηταν πολύ καλή κυρία ... Ηταν όπως όλοι μας στη γειτονιά, ένας καθημερινός άνθρωπος».

Ντόουν Χότσπρουνγκ, 47
Διευθύντρια του δημοτικού Σάντι Χουκ από το 2010, θεωρείτο από φίλους και συναδέλφους ο τέλειος άνθρωπος για την ηγεσία του σχολείου. Αγαπούσε ιδιαίτερα τους μαθητές και ήταν ενθουσιώδης χρήστης του twitter για κάθε σχολική δραστηριότητα, αρκετές φορές καθημερινά. Θεωρούσε το σχολείο της πρότυπο: το 2010 είπε σε τοπική εφημερίδα ότι «δεν θα μπορούσατε να βρείτε πιο θετικό μέρος για να στέλνετε μαθητές κάθε μέρα». Της αποδίδεται η σωτηρία πολλών ζωών, καθώς έσπευσε άμεσα στο μέρος όπου ακούγονταν οι πυροβολισμοί και προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον δράστη ορμώντας πάνω του. «Κυριολεκτικά κοίταξε την κάνη του όπλου και όρμηξε όπως είχε ευθύνη να προστατέψει τα παιδιά», είπε ο συμφοιτητής της στο διδακτορικό Τζέιμς Σλέγκελ.

Μέρι Σέρλαχ, 56
Η ψυχολόγος του σχολείου από το 1994, βρισκόταν σε σύσκεψη μαζί με την διευθύντρια Χότσπουνγκ όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Και οι δύο έτρεξαν προς τα εκεί. «Δεν το σκέφτηκαν ούτε στιγμή προκειμένου να αντιμετωπίσουν ή να διαπιστώσουν αυτό που συνέβαινε», είπε η Ντιάν Ντέι, γιατρός του σχολείου. «Εάν υπήρχε άτομο που από άποψη γνώσεων και προσωπικότητας θα έπρεπε να δουλεύει με παιδιά, να είναι σχολικός ψυχολόγος», αυτή ήταν η Μέρι», κατά τον πρώην προϊστάμενο των σχολείων του Νιούταουν Τζον Ριντ.

Αν Μαρί Μέρφι, 52
Ιδιαίτερα εύχαρις και εξαιρετική μητέρα και σύζυγος κατά τους οικείους της, συνδύαζε την αγάπη για τις Τέχνες με την διάθεση για χιούμορ, ενώ ήταν ιδιαίτερα οξυδερκής και εργατική. Οι γονείς της περίμεναν ώρα την ώρα να μάθουν νέα της, μέχρι που οι αρχές τους ανακοίνωσαν ότι ήταν μία ηρωίδα που έσωσε μαθητές της από την βροχή των σφαιρών. «Δεν περιμένεις ότι μπορεί να δολοφονηθεί η κόρη σου», είπε μέσα στο πέθνος του ο πατέρας της σε τοπική εφημερίδα, «αυτά συμβαίνουν στην τηλεόραση, συμβαίνουν αλλού».

Λόρεν Ρούσο, 30
Μετά από χρόνια δουλειάς ως αναπληρώτρια -και με δεύρερες εργασίες για να βγάζει τα προς το ζην- πήρε την μόνιμη θέση αναπληρώτριας στο Σάντι Χουκ μόλις τον Οκτώβριο. Ηταν «η καλύτερη χρονιά της ζωής μου», έλεγε στην μητέρα της Τερέσα, όπως είπε η τελευταία. «Ηθελε να γίνει δασκάλα από πολύ μικρή, πριν ακόμη πάει καν στον παιδικό σταθμό», όπως θυμάται.

Βικτόρια Σότο, 27
Δασκάλα στην πρώτη δημοτικού, η Σότο θεωρείται επίσης ηρωίδα, λόγω του ότι έκρυψε τους μαθητές της και η ίδια βγήκε μπροστά εκθέτοντας τον εαυτό της στα πυρά. Συνάδελφοί της μίλησαν για μία εξαιρετική δασκάλα που «αγαπούσε τα παιδιά της».

Νεκρή έπεσε και η Ρέιτσελ Νταβίνο, 29



Πηγή: Έθνος της Κυριακής


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *