ροή ειδήσεων

Τι είπε στην Κύπρο ο Δημ. Κρεμαστινός

Ενιαία πολιτική στην Ευρώπη με πρώτη την υγεία και το κοινωνικό κράτος ζήτησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στη Λευκωσία ο Δημ. Κρεμαστινός...


Επέστρεψε από τη Λευκωσία ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός όπου είχε μεταβεί 16-17 Δεκεμβρίου 2012 προκειμένου να λάβει μέρος στη διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, θα ήθελα κατ’ αρχάς να πω ότι η Ευρώπη δυστυχώς δεν είναι αυτή που φαντάστηκαν οι ιδρυτές της. Είναι αδιανόητο να μιλάμε σήμερα για ενωμένη Ευρώπη χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτική, χωρίς ενιαία οικονομική πολιτική, χωρίς ενιαία αμυντική πολιτική. Εδώ, στην υγεία, που θα ήταν αυτονόητο, και δεν μπορεί να εφαρμόσει ενιαία πολιτική. ‘Ετσι, κινδυνεύει το όνειρο της Ευρώπης που ήταν να γίνει μια μέρα πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση, να υποβαθμιστεί στο επίπεδο μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας και μάλιστα χωρίς ενιαία οικονομική πολιτική αλλά με πολιτική των πολλών ταχυτήτων, δηλαδή των πλούσιων χωρών του Βορρά που εκμεταλλεύονται τις αδύναμες οικονομικά χώρες του Νότου. Για παράδειγμα, στον τομέα της υγείας, το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη σήμερα είναι οι μεταδιδόμενες παθήσεις που οφείλονται στο μεγάλο ρεύμα των μη νόμιμων μεταναστών που εισέρχονται κυρίως από την Ελλάδα. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους, κανείς δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι παθήσεις φέρνουν από τις χώρες τους στην Ευρώπη. Ο τουρισμός, τα κοινά σχολεία αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες συμβάλλουν στην άμεση επαφή των λαών και στη διάδοση των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Και ξέρετε, δεν υπάρχουν σύνορα στις ασθένειές. Σε λίγα χρόνια, αν δεν προσέξουμε, η φυματίωση, οι ηπατίτιδες, το AIDS θα απλωθεί σε όλη την Ευρώπη και οι ευθύνες θα βαρύνουν τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις. Η Ελλάδα ειδικά, ως πύλη εισόδου, πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά από την Ε.Ε. με ειδικά προγράμματα καλύτερης υποδοχής, διαβίωσης και θεραπείας των παθήσεων των μεταναστών. Αυτό εξυπακούεται ότι θα πρέπει να ισχύσει και για τις άλλες χώρες υποδοχής των μεταναστών, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των λαών της Ευρώπης.

Μιλάμε συνέχεια για Ανάπτυξη αλλά βιώνουμε λιτότητα. Ανάπτυξη χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει. Και πώς να υπάρξει όταν ο Ευρωπαϊκός Βορράς χρησιμοποιεί τον Ευρωπαϊκό Νότο για να διαθέτει τα βιομηχανικά προϊόντα του αλλά ο Ευρωπαϊκός Νότος στις εξαγωγές των δικών του προϊόντων, γεωργικών και κτηνοτροφικών, προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά συναντά ισχυρό ανταγωνισμό από χώρες της Ασίας και την Αφρικής. Χρειάζεται λοιπόν να ενισχυθεί οικονομικά ο Νότος για να παράξει προϊόντα ποιοτικά ανώτερα αλλά ανταγωνιστικά ως προς τις τιμές, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά και να βγουν επιτέλους οι λαοί του από τις συνθήκες αυστηρής λιτότητας στην οποία έχουν οδηγηθεί.

Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την προστασία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και να συμφωνηθούν οι τρόποι προώθησης της κοινωνικής ένταξης μέσω στοχευμένων πολιτικών. Όμως, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει με τη συνεχή φτωχοποίηση του Νότου, την αυξημένη ανεργία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν καθημερινά και την αγορά να πεθαίνει. Έτσι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της και να αλλάξει πορεία ώστε να οδηγηθούμε σε σύγκλιση. Αλλιώς, βαδίζουμε στη διάλυση. Και η ευθύνη βαρύνει κυρίως τον Βορρά.»

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Κρεμαστινός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως τα τρέχοντα θέματα της οικονομίας, εξαιτίας των οποίων η κατάσταση στην Κύπρο είναι δραματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, αναγκάσθηκε να ζητήσει δάνειο από τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να πληρώσει μισθούς συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων. 

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Βουλή των Ελλήνων, 100 21 Αθήνα, τηλ. 210 3707035-6, Fax: 210 3707037
Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, τηλ. 210 3706261, 210 3706461, Fax: 210 3706061
Καναδά 69, 851 00 Ρόδος, τηλ. 22410 20480, 22410 20580, Fax: 22410 22320
E-mail: kremastinos@parliament.gr kremastinos@gmail.com


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *