ροή ειδήσεων

Θερμό επεισόδιο στις Φέρες Έβρου: Ένας Έλληνας και δύο Τούρκοι νεκροί

Εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τελευταίο επιβεβαιωμένο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (και λέμε «επιβεβαιωμένο» γιατί δεν θεωρούμε ότι έχουν διαλευκανθεί οι συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου...
ΠΝ 21 και του θανάτου των τριών μελών του πληρώματός του) το οποίο κατέληξε στο θάνατο ενός Έλληνα στρατιώτη και τουλάχιστον 2 Τούρκων εκ των οποίων ο ένας υπολοχαγός.
Tο defencenet.ge προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη έρευνα στα αρχεία του ΕΣ προκειμένου να αναδειχθεί όλη η ιστορική αλήθεια και να αποδοθεί τιμή στον Έλληνα στρατιώτη που έχασε τη ζώη του από τουρκικά πυρά εν καιρώ ειρήνης.
Το παγερό εκείνο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου 1986 ο στρατιώτης ΠΖ Ζήσης Καταγώγος βρήκε τραγικό θάνατο στον Έβρο κτυπημένος άνανδρα από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών.
Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται. Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Ζήση Καραγώγου γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκησε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ένα νέο πόλεμο.

Ο 19 χρονος Ζ. Καραγώγος είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 534 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα το Πέπλο Φερών και γρήγορα ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα α[ο τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης σήμερα 31η Μ/Κ Ταξιαρχία.
Τούρκος στρατιώτης ο οποίος είχε είχε σκοπιά σε απέναντι φυλάκιο ζήτησε τσιγάρο από τον Καταγώγο.

Μόλις ο Καραγώγος φτάνει κοντά στον Τούρκο στρατιώτη δύο τουλάχιστον ριπές από την τουρκική πλευρά τον κτυπούν κατάστηθα και ο Έλληνας στρατιώτης πέφτει νεκρός στο έδαφος.

Η ώρα είναι 11:30 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου του 1986.
Ο άλλος Έλληνας σκοπός ο οποίος είχε και αυτός υπηρεσία σε διπλανή σκοπιά ακούγοντας τους πυροβολισμούς τρέχει για να δει τι συμβαίνει. Σε λίγο διαπιστώνει ότι ο συνάδελφός του κείτεται νεκρός παρατηρώντας ταυτόχρονα μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών –πιθανότατα η ίδια που είχε σκοτώσει τον Καταγώγο- να προσπαθεί να σύρει τη σορό του Έλληνα στρατιώτη προς την τουρκική πλευρά.
Στο θέαμα αυτό ο άλλος σκοπός ανοίγει πυρ εναντίον της τουρκικής περιπόλου με αποτέλεσμα αυτή να υποχωρήσει ανταλλάσσοντας όμως πυρά με τον Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος για; κάποιο διάστημα μαχόταν εντελώς μόνος του εναντίον τουλάχιστον 5 Τούρκων.
Ο δόκιμος Έλληνας Αξιωματικός υπεύθυνος του κεντρικού φυλακίου ακούει τους πυροβολισμούς και αμέσως συντάσσει τμήμα 20 στρατιωτών οι οποίοι σπεύδουν στην περιοχή. Στο σημείο αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει ένας αγροφύλακας ο οποίος βρισκόταν κοντά στην περιοχή όπου αφού πρώτα ειδοποιεί τον δόκιμο για τα τεκταινόμενα οδηγεί την ομάδα στο σημείο της μάχης.
Ξεκινά νέα μάχη αυτή τη φορά με μεγαλύτερες δυνάμεις τόσο από πλευράς Ελλήνων όσο και Τούρκων οι οποίοι ενισχύουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, με τον αγροφύλακα να λαμβάνει μέρος και αυτός.
Σύντομα οι Τούρκοι μετρούν δύο νεκρούς από τα πυρά των Ελλήνων στρατιωτών (ένας υπολοχαγός και ένας στρατιώτης) - άλλες πηγές μιλούν για 8 νεκρούς Τούρκους!- αλλά δεν κατορθώνουν να κλέψουν τη σορό του Καράγώγου, να τη σύρουν προς το μέρος τους για να επικαλεστούν αργότερα ότι αυτός ευθύνεται που μπήκε σε τουρκικό έδαφος.
Νέες ενισχύσεις από του Τούρκους με λόχο δύναμης 70 ανδρών και βαρέα όπλα και νέα προσπάθεια με δύναμη 30 ανδρών. Πρόκειται για κανονική μάχη. Η διοίκηση του 534 τάγματος ζητά ενισχύσεις και τις πρώτες απογευματινές ώρες ουλαμός πέντε αρμάτων μάχης M 48 A5 της 3ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως φορτώνεται με πυρομαχικά κατευθυνόμενος προς την περιοχή της συνεχών μαχών.
Δε χρειάζεται όμως αν επέμβει. Κάπου εκεί οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Κάρολος Παπούλιας τότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ) συμφωνούν για την κατάπαυση του πυρός.
Τη μνήμη του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου, τίμησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί η 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, φίλοι και συγγενείς του. Παράλληλα, έγινε μετονομασία του παρατηρητηρίου Τσιρώζη σε Καραγώγου ως τιμή για τον στρατιώτη που θυσιάστηκε για την Πατρίδα.



defencenet.gr




Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/12/12 14:02

    καλο ειναι οι τιτλοι των ειδησεων να ανταποκρινονται λιγο στην πραγματικοτητα... ευχαριστουμε παραπονα ροδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/12/12 14:12

      πραγματικά δεν μπορώ να δω το προβλημά σας....αφού τόσες και τόσες ειδήσεις είχαν τόσο ασχετους τίτλους , εδώ σε χαλάσανε...... ευχαριστούμε παραπονεμένε Ροδίτη-Έλληνα-αλβανέ!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/12/12 14:17

      @ 2:12 Σωστό σε βρίσκω. Μιας και πήραμε φόρα λοιπόν με τις μαλακίες και τις άσχετες ειδήσεις, ας μην το κόψουμε ... Να 'χουμε να διαβάζουμε ...
      Κάτι ηλήθια ζώα σαν κι εσένα συντηρούν αυτές τις αρωστημένες καταστάσεις. Βλάκα. Πανύβλακα. Σαχλαμάρα. Troll.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/12/12 14:19

      Το αλβανέ που κολλάει;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος20/12/12 14:49

      2.17 όταν μεγαλώσεις και βγείς απο την φούστα του τσίπρα και κοψεις λίγο τα lan και τα βιντεοπαιχνιδια ξαναέλα και με φόρα, όσο για το ηλίθιο και το ζώο σου το επιστρέφω , κάτσε να θυμάσαι μόνο το κωλόπαιδο που πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου για να έχεις ιστορική μνήμη.!
      Υ.Γ Όταν δω τη μαμά σου να της δώσω χαιρετίσματα; ( το αλβανέ κολαει στον πραγματικό σου πατέρα)

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος20/12/12 16:50

      δηλ. 2:49 οι Ροδίτες εχουν πατεράδες αλβανούς;

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος20/12/12 17:41

      4¨50 OXI

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος20/12/12 17:45

      2:49 Για την ηλικία σου καλή και η μαλακία σου. Είσαι τόσο ηλίθιος που η μόνη εξήγηση που μπορεί να δωθεί για την κατάσταση σου είναι η υπερβολικά εκτεταμένη μίξη σπερμάτων κατά τη σύλληψη σου. Και επειδή βέβαια δεν κατάλαβες τι σημαίνει αυτό, αρκέσου στο "ταρατατααααα" .
      Υ/Γ Να είσαι σίγουρος οτι ορισμένοι από τους πατεράδες σου ήταν Αλβανοί, Πακιστανοί, γύφτοι κ.λπ.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος20/12/12 17:49

      5.45 ταυτότητα έβγαλες 'η ακόμα είσαι με τα σπυρια, εγώ τουλάχιστον ξέρω τον πατέρα μου,αλλά στα ιντερνετ καφέ που συχνάζει μετα την κοπάνα στο σχολείο, τέτοια παθαίνεις,πήγαινε και παίξε καμια μαλακία στο παρκάκι τώρα και μετά βάψε κανένα τοίχο!

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος20/12/12 17:51

      Νομίζεις οτι ξέρεις τον πατέρα σου. Κάποια στιγμή το ένοχο μυστικό θα αποκαλυφθεί και τότε έλα να τα ξαναπούμε. Προς το παρόν είπαμε: Ταρατατααααααα.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος20/12/12 17:55

      5,51 Μικρό και ανόητο παιδί, επείδη λόγο της ηλικίας σου και επειδή έχω πηδήξει την μάνα σου έλεγα μήπως είσαι παιδί μου και σου μιλώ άσχημα, μετα είπα, δεν παίζει αφου του την γάμησα απο τον κώλο, για αυτό όταν βρεθούμε πουθενά θα σου μάθω το ταραταταααα να το παίζεις σε πνευστό , είσαι τόσο χαζός που είδη το έχεις αναφέρει σε άτομα που δεν πρέπει τί μαλακίες έγραψες εδώ ,,,,

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος20/12/12 18:15

      Λοιπόν, 5:55 επειδή με εσένα δεν είναι δυνατόν να κάνει διάλογο νοήμων άνθρωπος, έχω ήδη ξεκινήσει διαδικασία εντοπισμού σου. Σύντομα θα μετανοιώσεις πικρά για τα όσα έχεις γράψει και δε θα κάνω πίσω ακόμα κι αν επικαλεστείς troll-άρισμα, ψυχολογικά προβλήματα, παρθενία κ.λπ. Θα είμαι αμείλικτος διότι η βλακεία δε νικιέται αλλιώς.
      Μέχρι τότε, συνέχισε την αναζήτηση του ένοχου μυστικού.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/12/12 15:34

    Καλά τα λένε. Ο τίτλος είνι παραπλανητικός. Δίνει την εντύπωση ότι έγινε σήμερα-χθες. Κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει (με την πρώτη ματιά) σε πανικό.

    Βέβαια από κάτω λέει ότι ήταν πριν 26 χρόνια. Θα μπορούσε να είχε αναφερθεί ως εξής πχ. "Η επέτειος ενός θερμού επισοδείου" ή "26 χρόνια μετά το θερμό επισόδειο" ή κάτι παρόμιο.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί όποιος το αναφέρει αυτό πρέπει να είναι αριστερός, αλβανός ή ότι άλλη βλακεία κατέβει στο κεφάλι του καθενός. Είναι απλή λογική. Πιασάρικος τίτλος που δεν ανταπορκίνεται στην πραγματικότητα. Και όποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο, οι αναγνώστες το επισημένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/12/12 17:45

      αναγνώστη να το επισημένεις και στις άλλες ειδήσεις..... απλά εξυπνάκα δεξιε ΕΛΛΗΝΑΡΑ ( γιατί το αριστερο και το αλβανό σε χτυπάει φλέβα) χάνεις όλο το νόημα της ανάρτησης σχολιάζοντας μόνο τον τίτλο, αυτό που έγινε και το θάψανε για χρόνια τα κανάλια και οικυβρνήσεις δεξιές η΄αριστερές , δεν σε χάλασε; Όποιος αναφερόταν σε παρόμοια γεγονότα , τον βγάζανε φασίστα , βλάκα κτλπ , άρα κοίτα το δικό σου κεφάλι τί εξυπνάδες κατεβάζει....!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/12/12 17:47

      Μην προσπαθείς να βρεις λογική εκεί όπου εμφανίζονται βλάκες όπως ο ανώνυμος 20/12/12 2:12 μ.μ. και 20/12/12 2:49 μ.μ.
      Ίσως να πρόλαβες να δεις οτι τα αφεντικά του blog πρόλαβαν και έσβησαν μερικά σχόλια παρότι δεν περιείχαν βρισιές κ.λπ. απλά έλεγαν την αληθεια για τα χάλια τους και τους έτσουξε.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/12/12 17:49

      Τι λέγαμε? Ο φασιστοηλίθιος του Blog ξαναχτύπησε στις 17:45. Ε, λοιπόν, εάν δεν troll-άρει, τότε πρόκειται για επικίνδυνα βλάκα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος20/12/12 17:50

      5.47 σε ποιό ιντερνετάδικο είσαι;;;

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος20/12/12 16:51

    βρε ηλιθιε γραψε την ημερομηνια παραγωγης οχι την ημερομηνια ληξεως!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/12/12 22:44

    ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΛΗΚΑΡΙΟΥ ΒΡΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *