ροή ειδήσεων

Εργα και όχι λόγια θέλουν οι πολυεθνικές για να επενδύσουν στην Ελλάδα

Θετικά αποτιμούν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι επικεφαλής των ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
«Πρέπει να αποδείξουμε στους μητρικούς μας ομίλους ότι η Ελλάδα έχει γίνει αξιόπιστη, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού νέων επενδύσεων. Κι αυτό...


δεν επιτυγχάνεται με λόγια, αλλά χρειάζονται πράξεις», έλεγε κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικού ομίλου αποτιμώντας προς «Το Βήμα» τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων με τους επικεφαλής 13 πολυεθνικών ομίλων που έχουν ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» χαρακτήρισαν θετική την συνάντηση και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μετά από τις τελευταίες εξελίξεις για την χορήγηση της δανειακής δόσης.

Αν και ο πρωθυπουργός έμεινε στη συνάντηση ίσως μικρότερο διάστημα απ΄ ότι προγραμματιζόταν, περί τα 35 - 40 λεπτά, ορισμένοι εκ των επιχειρηματικών στελεχών που συμμετείχαν ρώτησαν τι σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει με τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις - ανέρχονται περίπου στα 9 δις. Ευρώ - και αν το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την προσεχή άνοιξη, θα περιέχει φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στελέχη που συμμετείχαν στην συνάντηση έλεγαν ότι δεν έλαβαν ιδιαίτερα σαφείς απαντήσεις σ΄ αυτά τα συγκεκριμένα θέματα. Αναφορικά βεβαίως με τα θέματα γραφειοκρατίας και διευκόλυνσης των επενδύσεων διαπίστωσαν την κυβερνητική πρόθεση να αντιμετωπιστούν σε κάθε περίπτωση.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών των πολυεθνικών ομίλων συνίσταται στο γεγονός ότι εντός του 2013 να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά, έτσι ώστε περί τα τέλη του χρόνου να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης κι από το 2014 να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα. Βεβαίως όπως έλεγε πηγή που συμμετείχε, οι επενδύσεις που πιθανόν να γίνουν το 2014 πρέπει να προγραμματιστούν από το 2013. Και γι΄ αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί η «αξιοπιστία μας προς τους μητρικούς ομίλους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά - και τούτο αποτελεί σαφή απόδειξη της ικανοποίησης εκ μέρους των επικεφαλής των πολυεθνικών ομίλων - στην τακτικότητα αυτού του είδους των συναντήσεων.

Πηγή έλεγε προς «Το Βήμα» ότι «μπορεί να σχηματιστεί μία ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχει κι ο Πρωθυπουργός, η οποία θα μπορεί να συναντάται πιθανόν μία φορά τον μήνα και θα εξετάζει την πορεία των εξελίξεων».

Και πρόσθεσε ότι σε κάθε συνάντηση θα τίθενται στόχοι και στην επόμενη θα εξετάζεται αν επετεύχθησαν ή όχι.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά τέτοιου είδους συνάντηση γίνεται για πρώτη φορά και συνήθως οι πολυεθνικοί όμιλοι ήταν μονίμως «στην απέξω». Πρώτη φορά πρωθυπουργός τις καλεί και τους λέει πως«υπολογίζω και σε εσάς». Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι από τους 13 ομίλους που συμμετείχαν στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι 11 είτε έχουν παραγωγική δραστηριότητα είτε είναι μεγάλοι εργοδότες (όπως πχ η AB Βασιλόπουλος κι η Vodaphone) ενώ δύο εξ αυτών έχουν αποκλειστικά και μόνο εισαγωγική δραστηριότητα.

Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν κάνει απολύσεις εργαζομένων ούτε μειώσεις μισθών.
πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *