ροή ειδήσεων

O «κόκκινος» κωδικός 659 της φορολογικής δήλωσης

Νέο καθεστώς στην επιβολή φόρου από το 2013 αναμένεται να επιφέρει η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει ότι ο φορολογούμενος είναι πλέον υποχρεωμένος να αναγράφει στον κωδικό 659 της φορολογικής του δήλωσης....

το εισόδημα που αποκτά και που φορολογείται με ειδικό τρόπο, είτε στην πηγή, είτε έχει απαλλαγεί από την καταβολή φόρου. Και αυτό γιατί η επιβολή έκτακτης εισφοράς που θα ισχύει και για τα εισοδήματα του 2014 δεν εξαιρεί το εισόδημα από πράξεις REΡOS, κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.Α. και μη εισηγμένων στο Χ.Α.Α., από τόκους καταθέσεων τραπεζών ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, τόκους έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκους ομολόγων του Δημοσίου, τόκους από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, τόκους ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας που έγινε παρακράτηση φόρου 35%, αποζημίωση , ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου , όπως αυτά προκύπτουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος που τα βαρύνει καθώς και τα μερίσματα από ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, Ε.Π.Ε., συνεταιρισμούς, μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης.
Μέχρι σήμερα λοιπόν οι φορολογούμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν στον συγκεκριμένο κωδικό, παρά μόνο στην περίπτωση που ήθελαν να καλύψουν κάποια τεκμήρια. Με αυτό τον τρόπο γλύτωναν την καταβολή της έκτακτης εισφοράς. Όμως από το 2013 είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν άσχετα από το εάν η φοροδοτική τους υποχρέωση έχει εξαντληθεί. Όταν λοιπόν το υπ. Οικονομικών αποκτήσει την συνολική εικόνα του φορολογούμενου, θα μπορεί να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά και σε αυτά τα εισοδήματα. Παραδείγματα. 1ο Φορολογούμενος με δηλωμένο εισόδημα 19.900 ευρώ δεν δήλωσε τόκους καταθέσεων και εντόκων γραμματίων ύψους 600 ευρώ. Πλήρωσε εισφορά αλληλεγγύης 1% δηλαδή 199 ευρώ. Αν είχε δηλώσει συνολικό εισόδημα με τους τόκους, 20.500 ευρώ, θα έπρεπε να πληρώσει 410 ευρώ. Επιπλέον 211 ευρώ. Αυτό γιατί η κλίμακα πάνω από 20.000 ευρώ αυξάνεται στο 2% για το σύνολο του ποσού. 2ο Φορολογούμενος με δηλωμένο εισόδημα 49.000 ευρώ δεν δήλωσε τόκους καταθέσεων και εντόκων γραμματίων ύψους 2.000 ευρώ. Πλήρωσε εισφορά αλληλεγγύης 1% δηλαδή 980 ευρώ. Αν είχε δηλώσει συνολικό εισόδημα με τους τόκους 51.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει 1530 ευρώ. Επιπλέον 550 ευρώ. Αυτό γιατί η κλίμακα πάνω από 50.000 ευρώ αυξάνεται στο 3% για το σύνολο του ποσού. 3ο Φορολογούμενος με δηλωμένο εισόδημα 90.000 ευρώ δεν δήλωσε τα μερίσματα που έλαβε από Α.Ε ύψους 12.000 ευρώ και τους τόκους εντόκων γραμματίων ύψους 2.000 ευρώ. Πλήρωσε εισφορά αλληλεγγύης 3% δηλαδή 2.700 ευρώ. Αν είχε δηλώσει συνολικό εισόδημα με τους τόκους 104.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει 4160 ευρώ. Επιπλέον 2460 ευρώ. Αυτό γιατί η κλίμακα πάνω από 100.000 ευρώ αυξάνεται στο 4% για το σύνολο του ποσού. 
Οι συντελεστές που επιβάλλονται στα εισοδήματα Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014. Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Το τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε.. Εξαιρούνται και δεν προσμετρούνται τα εισοδήματα της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6, της παραγράφου 1 του άρθρου 14 και της περίπτωσης γ' της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε.. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού. 
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού. 
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού. 
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *