ροή ειδήσεων

Συμεών Δοντάς: Ρόδος 1850-1950! Εκατό Χρόνια Φωτογραφίας!

270 σελίδες ιστορίας με 400 περίπου συλλεκτικές φωτογραφίες από τη Ρόδο του 1850 – 1950. Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό και συγχρόνως μια πολιτιστική κληρονομιά... μας δίνει στο δεύτερο βιβλίο του ο συντοπίτης μας, Συμεών Δοντάς, με τίτλο “Ρόδος 1850-1950: Εκατό χρόνια φωτογραφίας“.

Ο Συμεών Δοντάς γεννήθηκε στη Ρόδο το 1970. Πατέρας του ο Μιχαήλ Δοντάς από τ’ Αφάντου και μητέρα του η Σεβαστή Στέργου από τη Μαλώνα. Τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στη Ρόδο, όπου και αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο το 1988. Το 1995 πήρε το πτυχίο του χειρουργού οδοντιάτρου και από το 1999 εξασκεί το επάγγελμα στ΄Αφάντου όπου και μένει μόνιμα. Το 1999 παντρεύτηκε τη Βέρα Δοντά με την οποία απέκτησε δύο γιους και μία κόρη. Την τελευταία δεκαπενταετία δημιούργησε μία μεγάλη και αξιόλογη συλλογή φωτογραφιών, βιβλίων και καρτ-ποστάλ που αφορούν το νησί της Ρόδου. Το 2010 έκδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Αφάντου, ταξίδι στο χρόνο». Tο βιβλίο «Ρόδος 1850-1950 Εκατό χρόνια φωτογραφίας» αποτελεί τη δεύτερη του συγγραφική προσπάθεια.



Ο Συμεών Δοντάς, αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα: “Το νησί της Ρόδου είχε την τύχη να φωτογραφηθεί όσο κανένα άλλο. Η φύση το προίκισε με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές και η ιστορία το ευλόγησε με θρύλους και παραδόσεις ξακουστές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σκοπός του βιβλίου είναι να καλυφθεί μια περίοδος εκατό χρόνων, από το 1850 οπότε υπολογίζεται ότι έγινε εκεί η πρώτη φωτογραφία, μέχρι το 1950, χρονολογία που σηματοδοτεί το τέλος της δουλείας αιώνων μετά τα γεγονότα της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης με την Ελλάδα.


Οι δυσκολίες της προσπάθειας ήταν δύο. Αφενός η έλλειψη επαρκών πηγών για τη ζωή και τη δράση των φωτογράφων των χρόνων εκείνων και αφετέρου, η πληθώρα φωτογραφιών από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που έπρεπε να ταυτοποιηθούν και να χρονολογηθούν. Έτσι αποφασίστηκε να δημοσιευθούν οι σημαντικότερες φωτογραφίες της πόλης και της υπαίθρου, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την προσωπική μου συλλογή. Οι υπόλοιπες αντλήθηκαν από μουσεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φίλους συλλέκτες και συγγενείς των παλιών ντόπιων φωτογράφων.

Πρόθεση ήταν να αναδειχθεί πρωτίστως η εικόνα και έτσι οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν σε μια χρονική και θεματική αλληλουχία, διανθισμένες με μικρά επιλεκτικά κείμενα περιηγητών και συγγραφέων της εποχής. Η προσπάθεια όμως αυτή δεν θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν υπήρχε αναφορά στους φωτογράφους, στους αφανείς αυτούς ήρωες στους οποίους οφείλονται όλες αυτές οι μοναδικές αποτυπώσεις του χρόνου. Προορισμένος να βρίσκεται πίσω από τη μηχανή, ο φωτογράφος κλειδώνει το χρόνο, τον ακινητοποιεί και μας τον παραδίδει αποτυπωμένο στο φωτογραφικό χαρτί.


Έτσι ο καθένας από αυτούς μας διηγείται και μια ιστορία που αργότερα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη πηγή γνώσης του παρελθόντος . Μια ιστορία που την είδαν καθαρή όπως την φωτίζει ο ήλιος και πρώτοι αυτοί ανάμεσα σε άλλους είδαν τη Ρόδο του περασμένου αιώνα να αλλάζει και να μεταμορφώνεται. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στη συγγραφέα Μάγδα Μαριά και τον Νίκο Νικολάου επίτιμο πρόεδρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου”.



gnominews.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/1/13 17:33

    Φανταστικές φωτογραφίες! Πως την καταντήσαμε την Ρόδο αλήθεια. Οι Ιταλοί έχτισαν τα ωραιότερα κτίρια με θαυμάσια αρχιτεκτονική και εμείς τα γκρεμίσαμε για να χτίσουμε τουβλόσπιτα τετράγωνα. Οσα έμειναν δεν μπορούμε ούτε αυτά να διατηρήσουμε και τα αφήσαμε να καταρρέουν σιγά-σιγά (θέατρο Πουτσίνι, Παλιά Πόλη, Αρχίπολη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/1/13 17:34

    Συγχαρητήρια κύριε Δοντά και σας ευχαριστώ για τις φωτογραφίες αυτές που αναρτήσατε στο διαδύκτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/1/13 19:16

    Βέρα Δοντά- Συμεών Δοντάς
    TO IDIO EPITHETO???PERIERGO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/1/13 00:15

      otan kapios einai anomalos to epiteto ton peiraje jestrabosou bodi

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος24/6/13 18:34

    Ο διακοσταματίου που προλόγησε πως γίνεται να περιγράφει το νησί και να μας λέει για ιπποτοκρατία και μετά λέει πως έδωσε στον Μαγίστρο της Μάλτας βιβλίο γιατί είχε μπόλικα στο σπίτι. ΑΣΧΕΤΕ ούτε να μιλας δεν ξέρεις... Καραγκιόζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *